Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Nepal

De overheid in Nepal neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Nepal.

Update: 08 juli 2020, 1900 (IST)

Hulp gestrande reizigers

Bent u gestrand in Nepal en zoekt u hulp? Registreer u bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken: https://informatieservice.nederlandwereldwijd.nl/, u kiest dan de tweede optie “Aanmelden + registratie bij ambassade.

Heeft u geen internet of heeft u hulp nodig bij de online registratie? Bel dan +31 247 247 247 (24 uur per dag, 7 dagen per week). NB. Vanwege drukte aan de telefoon kan de wachttijd oplopen.

U kunt zich niet meer direct bij de Nederlandse ambassade in New Delhi registreren.

Wat is de actuele situatie in Nepal?

De Nepalese regering heeft een nationale 'lockdown' aangekondigd vanaf 24 maart tot 14 juni 2020. Na 14 juni 2020 zijn er mogelijk verlichtingen in de lockdown.

Alle internationale en nationale vluchten zijn uitgesteld tot 21 juli 2020.

Op de websites van het Department of Immigration  en het Departement of Civil Aviation vindt u details van de maatregelen.

Ik ben tijdelijk in Nepal. Kan ik nog wel terug naar Nederland?

De Nepalese regering heeft luchtvaartmaatschappijen verboden om passagiers in Nepal te laten landen. Hierdoor vallen vliegmogelijkheden van Nepal naar andere landen ook uit. Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de Engelstalige website van de International Air Transport Association (IATA)

Ik woon in Nepal. Kan ik vanuit het buitenland terug naar Nepal?

 De Nepalese regering heeft luchtvaartmaatschappijen verboden om passagiers in Nepal te laten landen. Hierdoor vallen vliegmogelijkheden van Nepal naar andere landen ook uit. Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de Engelstalige website van de  International Air Transport Association (IATA)

Het Nederlands Consulaat in Nepal en de Nederlandse Ambassade in New Delhi zijn op de hoogte dat zowel Qatar Airways als Turkish Airlines met enige regelmaat vluchten aanbieden vanuit Nepal naar bestemmingen in Europa. Er is hier sprake van commerciële relief vluchten. U kunt rechtstreeks contact opnemen met de hieronder vermelde maatschappijen of de reisbureaus waar zij mee samen werken. Zowel het Nederlands Consulaat als de Nederlandse ambassade in New Delhi kunnen u hierbij niet ondersteunen en brengen u niet meer op de hoogte van toekomstige vluchten van deze maatschappijen.

Qatar Airways werkt samen met President Travel and Tours om reizen te regelen. Als u geïnteresseerd bent om met Qatar Airways te vliegen, gebruik dan de onderstaande contactgegevens vanuit Nepal:

· Mobiel nummer: 98010 86215, 98010 23761, 98510 23761, 98010 52389

· Kantoornummers: 01 4252995

· E-mailadres - info@president.com.np, poonam@president.com.np

Turkish Airlines werkt samen met Megabyte Travels and Tours om reizen te regelen. Als u geïnteresseerd bent om met Turkish Airlines te vliegen, gebruik dan de onderstaande contactgegevens:

· Benazir Khan: 98011 35988

· Chitra Gurung: 98510 38109

· Beena Gurung: 9801001311

Reizen in Nepal naar de luchthaven in Kathmandu

Voor het reizen binnen Nepal bent u aan strikte voorwaarden gebonden. 

Verplaatsing met een privévoertuig is toegestaan volgens het oneven-even laatste cijfer op kentekenplaten dat overeenkomt met het laatste cijfer van de Nepalese kalenderdatum.

De Nepalese kalender wijkt af van de Nederlandse kalender, b.v. 15 juni is in Nepal Asar 1.

Wilt u zich gaan verplaatsen van uw verblijfplaats naar de luchthaven in Kathmandu houdt u dan rekening met het volgende:

- reizen binnen de Kathmandu Vallei is in principe mogelijk zonder beperkingen.

- reizen van buiten de Kathmandu vallei naar de luchthaven in Kathmandu is gebonden aan restricties. Mocht u een vliegticket hebben gekocht, ga dan naar het kantoor van de Chief District Officer in uw district met bewijs van uw ticketaankoop, de brief van de ambassadeur en informatie over vervoer naar Kathmandu.

Om te kunnen reizen in Nepal en gebruik te kunnen maken van één van de (commerciële) relief vluchten vanuit Nepal naar het buitenland, heeft u de volgende documenten nodig:

  • Een geldig vliegticket
  • Een geldig paspoort
  • Een geldig Nepalees Visum
  • Brief van de Nederlandse ambassadeur

Een geldig vliegticket
Zorg ervoor dat u tijdens uw reis naar het vliegveld, altijd (een kopie van) het vliegticket aan de autoriteiten kunt laten zien om het belang van uw reis aan te tonen.

Brief van de Nederlandse ambassadeur
Voor een voorspoedige reis naar de luchthaven kan de brief van de Nederlandse Ambassadeur Bestand: Brief ambassadeur  . u van dienst zijn.

Mijn Nepalese visum verloopt binnenkort, is dat een probleem?

Als uw visum voor Nepal (binnenkort) verloopt bezoek dan de Nepal Immigration website voor instructies met betrekking tot verlenging http://www.nepalimmigration.gov.np/ en https://apply.nepalimmigration.gov.np/visa-processing

Gestrande reizigers die Nepal willen gaan verlaten kunnen gratis een visumverlenging krijgen. Het verlengde visum is geldig tot 15 dagen nadat het internationale vliegverkeer weer is toegestaan.

Ik ben ziek en heb medicijnen nodig? Wat moet ik doen?

Als u zich onwel voelt of u heeft medicijnen nodig, dient u naar de dichtstbijzijnde arts of ziekenhuis te gaan.

Belangrijke informatie en nuttige links

Volg de actuele maatregelen van de Nepalese autoriteiten: http://www.nepalimmigration.gov.np/

Lees hier de veel gestelde vragen over de reisadviezen: https://www.nederlandwereldwijd.nl/documenten/vragen-en-antwoorden/vragen-en-antwoorden-reisadviezen-coronavirus

Moet ik nog iets doen als ik terug ben in Nederland?

Vergeet niet u uit te schrijven bij de Informatieservice Buitenlandse Zaken zodra u het land verlaten heeft. U helpt daarmee het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Voor de Informatieservice kunt u zich hier uitschrijven.

Kijk ook op de webpagina veelgestelde vragen over corona en terugreizen naar Nederland.