Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Namibië

De overheid van Namibië neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de mees gestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Namibië.

Update: 28 maart 2020 - 13:19

Hulp gestrande reizigers

Bent u gestrand in het buitenland en zoekt u hulp? Registreer u direct op www.bijzonderebijstandbuitenland.nl. Dit is een gezamenlijk initiatief van de reisbranche, verzekeraars, luchtvaartmaatschappijen en de overheid om gestrande Nederlandse reizigers te helpen.

Deze regeling geldt alleen voor gestrande Nederlandse reizigers die wereldwijd als gevolg van het coronavirus in de problemen zijn gekomen - en die niet op een andere manier naar huis kunnen terugkeren.

Heeft u geen internet of heeft u hulp nodig bij de online registratie? Bel dan +31 247 247 247 (24 uur per dag, 7 dagen per week). NB. Vanwege drukte aan de telefoon kan de wachttijd oplopen.

Wat is de huidige situatie in Namibië?

Namibiërs hebben toestemming nodig om het land te verlaten, en moeten na terugkeer in zelfquarantaine. Inwoners van de Schengenstaten mogen Namibië verlaten maar niet inreizen. Zuid-Afrikanen mogen nog steeds vrij in en uit reizen. De overheid adviseert om zo min mogelijk te reizen. Het luchtruim is vooralsnog alleen onder strenge condities geopend voor overvlucht, humanitaire hulp, medische- en evacuatievluchten. Er is nog geen sprake van een binnenlandse lock-down. Er is lockdown voor Khomas en Erongo en binnenkort voor het gehele land met verregaande maatregelen.

Ik ben nu in Namibië of maak een tussenstop in Zuid-Afrika kan ik nog wel terug naar Nederland?

Er staan vier, door Duitsland gecoördineerde, speciale EU-evacuatievluchten gepland op 29, 30 en 31 maart en op 1 april. Neem contact op met het consulaat in Windhoek voor meer informatie.

Zuid-Afrika heeft haar grenzen gesloten voor alle Europeanen.

Ik woon in Namibië. Kan ik daar nog terug naar toe?

Alleen Namibiërs, Namibiërs met twee nationaliteiten en als u een permanente verblijfsvergunning heeft, kunnen naar Namibië toe. Bij binnenkomst moeten deze personen verplicht in quarantaine op eigen kosten.

Gaat er nog vliegverkeer naar Namibië?

Vanuit Zuid-Afrika, Botswana, Zambia, Zimbabwe gaat er geen vliegverkeer meer naar Namibië.

Bekijk de mededelingen op de KLM-website voor de meest actuele situatie.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in Namibië wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.