Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Myanmar

De Myanmar overheid neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Myanmar.

Update: 18 juni  2020, 11:15

Wat is de actuele situatie in Myanmar?

De overheid neemt verreikende maatregelen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan.  Voorlopig zijn tot 30 juni alle commerciële vluchten opgeschort. Alleen speciale repatriëringsvluchten worden nog toegestaan. Voor aankomende reizigers geldt een 28-daagse verplichte quarantaine; 21 dagen in een door de overheid aangewezen faciliteit en 1 week in thuis-qaurantaine.

Voor in Myanmar woonachtige buitenlanders kan onder voorwaarden een soepeler regime gehanteerd worden: 1 week aantoonbare thuis-quarantaine voor vertrek, 1 week quarantaine in een door de overheid aangewezen faciliteit en 1 week in thuis-qaurantaine.

Myanmar heeft 262 bevestigde gevallen van het coronavirus (COVID-19) waarvan er 6 zijn overleden.

Vanaf 1 juni komt het openbaar vervoer weer langzaam op gang, mogen kantoren onder voorwaarden open, gaan winkels en restaurants open en mag men weer vrij op straat bewegen. Mondkapjes zijn verplicht. Er is wel sprake van regionale verschillen voor wat beperkende maatregelen betreft. Informeer u hierover voor vertrek.

Het internationale luchtverkeer ligt stil; alle commerciële vluchten zijn opgeschort tot 30 juni en de verwachting is dat dit pas weer goed op gang komt als Thailand vanaf 1 juli weer vluchten toe zal staan.

De situatie kan snel veranderen met aanvullende in- en uitreisbeperkingen tot gevolg. Houd er daarom rekening mee dat het moeilijk is om het land binnen te komen of te verlaten.

De capaciteit van de gezondheidszorg in Myanmar is zeer beperkt. Reis daarom alleen naar Myanmar als dit noodzakelijk is.  

Reizen naar sommige gebieden blijft in verband met actieve conflicten geheel ontraden.

Ik ben nu in Myanmar. Kan ik nog wel terug naar Nederland?

Tot  30 juni zijn alle commerciële vluchten opgeschort. Het is daarom niet mogelijk terug te keren.

Wat te doen wanneer mijn vlucht naar Nederland wordt geannuleerd?

In het geval uw vlucht wordt geannuleerd, dient u contact op te nemen met de betreffende luchtvaartmaatschappij.

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de Engelstalige website van de International Air Transport Association (IATA).

Ik woon in Myanmar. Kan ik daar nog terug naar toe?

Tot 15 juni zijn alle commerciële vluchten opgeschort. Het is daarom vooralsnog niet mogelijk terug te keren. Bovendien moeten alle inkomende passagiers, indien het lukt om terug te keren, verplicht voor 14 dagen in quarantaine.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in Myanmar wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Door u aan te melden voor de Informatieservice krijgt u een e-mail bij een aanpassing van het reisadvies, krijgt u sms bij een (dreigende) crisis, weet dat ambassade dat u in het land bent en kan u extra informatie ontvangen van de ambassade, bijvoorbeeld over consulaire dienstverlening.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten. Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Moet ik nog iets doen als ik terug ben in Nederland?

Vergeet niet u uit te schrijven bij de Informatieservice Buitenlandse Zaken zodra u het land verlaten heeft. U helpt daarmee het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Voor de Informatieservice kunt u zich hier uitschrijven.

Kijk ook op de webpagina veelgestelde vragen over corona en terugreizen naar Nederland.