Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Mexico

De Mexicaanse autoriteiten nemen maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Mexico.

Update: 20 maart 2020, 22:07

Hulp gestrande reizigers

Bent u gestrand in het buitenland en zoekt u hulp? Registreer u direct op www.bijzonderebijstandbuitenland.nl. Dit is een gezamenlijk initiatief van de reisbranche, verzekeraars, luchtvaartmaatschappijen en de overheid om gestrande Nederlandse reizigers te helpen.

Deze regeling geldt alleen voor gestrande Nederlandse reizigers die wereldwijd als gevolg van het coronavirus in de problemen zijn gekomen - en die niet op een andere manier naar huis kunnen terugkeren.

Heeft u geen internet of heeft u hulp nodig bij de online registratie? Bel dan +31 247 247 247 (24 uur per dag, 7 dagen per week). NB. Vanwege drukte aan de telefoon kan de wachttijd oplopen.

Wat is de actuele situatie in Mexico?

De Mexicaanse autoriteiten nemen maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Vanaf 23 maart gaan de scholen in Mexico voor minimaal vier weken dicht en worden alle niet-essentiële activiteiten verboden.

U wordt aangeraden om na te gaan of verblijf nog noodzakelijk is en of er mogelijkheden zijn te vertrekken. Op dit moment gelden nog geen uitreisbeperkingen, maar dat kan snel wijzigen. Neem contact op met uw reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij. Dat kan u het beste online doen, lukt dat niet probeer het dan telefonisch.

U kunt ook naar de luchthaven gaan en proberen uw ticket om te boeken naar een beschikbare stoel op de eerst volgende vlucht. Sommige luchtvaartmaatschappijen hebben op een volgeboekte vlucht toch stoelen beschikbaar, omdat veel Mexicanen vanwege de inreisbeperkingen niet meer naar Europa afreizen. 

Ik ben nu in Mexico of maak een tussenstop in Mexico kan ik nog wel terug naar Nederland?

Ja, er zijn op dit moment geen uitreisbeperkingen voor Mexico. U kunt op dit moment nog terugreizen. Dit kan echter elk moment wijzigen. Wij adviseren u daarom gebruik te maken van de vertrekmogelijkheden die er nog zijn.

Ik woon in Mexico. Kan ik daar nog terug naar toe?

Er zijn op dit moment geen inreisbeperkingen voor Mexico. Reis vanwege mogelijke  inreisbeperkingen van andere landen, inclusief de VS, zoveel mogelijk rechtstreeks. Vanaf 23 maart worden alle niet-essentiële activiteiten in Mexico verboden. Volg de aanwijzingen van de lokale overheid en volg het nieuws voor de laatste informatie.

Gaat er nog vliegverkeer naar Mexico?

Er vertrekken op dit moment nog steeds vluchten vanuit Mexico naar Amsterdam, maar luchtvaartmaatschappijen brengen het aantal vluchten terug.

Vliegt u via de VS? Er gelden strikte inreisbeperkingen. Reis bij voorkeur rechtstreeks, en niet via de VS. Ga bij de autoriteiten na of uw ESTA nog steeds geldig is. Houd de actualiteiten in de gaten, er worden nieuwe maatregelen voor reizen via de VS verwacht.

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de Engelstalige website van de International Air Transport Association (IATA). https://www.iatatravelcentre.com/international-travel-document-news/1580226297.htm

Let op: Bent u de afgelopen 14 dagen in één van de EU- Schengen landen, of een ander land waar een inreisverbod in de VS voor geldt, geweest? Dan kunt u niet via de VS terugvliegen.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in Mexico wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.