Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Mexico

De Mexicaanse autoriteiten nemen maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Mexico.

Update: 04 juni 2020, 09:11

Wat is de actuele situatie in Mexico?

De Mexicaanse autoriteiten nemen maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. De scholen zijn dicht. Ook veel winkels zijn dicht, alsmede parken en toeristische attracties.

U wordt aangeraden om na te gaan of verblijf nog noodzakelijk is en of er mogelijkheden zijn te vertrekken. Bij aankomst in Mexico controleren Mexicaanse autoriteiten of uw reis noodzakelijk is, bijvoorbeeld omdat u in Mexico woont en naar huis terugreist. Het komt voor dat toeristen de toegang wordt geweigerd. Woont of verblijft u in Mexico Stad? Hier vindt u informatie over de maatregelen die de stad neemt in verband met de COVID-19 uitbraak. https://covid19.cdmx.gob.mx/nuevanormalidad

Op dit moment gelden er geen uitreisbeperkingen, maar dat kan wijzigen. Neem contact op met uw reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij. Dat kan u het beste online doen, lukt dat niet probeer het dan telefonisch.

Er gaan nog steeds vluchten van KLM en Aeromexico tussen Mexico-Stad en Amsterdam.

Ik ben nu in Mexico of maak een tussenstop in Mexico kan ik nog wel terug naar Nederland?

Ja, er zijn op dit moment geen uitreisbeperkingen voor Mexico. U kunt op dit moment nog terugreizen. Mexicostad is een hoogrisicogebied. Dat betekent dat u een gezondheidsverklaring dient in te vullen na aankomst in Nederland.

Zie ook:

Ik woon in Mexico. Kan ik daar nog terug naar toe?

Er zijn op dit moment geen inreisbeperkingen voor Mexico. Reis vanwege mogelijke  inreisbeperkingen van andere landen, inclusief de VS, zoveel mogelijk rechtstreeks. Vanaf 23 maart zijn alle niet-essentiële activiteiten buitenshuis in Mexico verboden. Volg de aanwijzingen van de lokale overheid en volg het nieuws voor de laatste informatie.

Gaat er nog vliegverkeer naar Mexico?

Er zijn nog steeds directe vluchten tussen Mexico-Stad en Amsterdam.

Vliegt u via de VS? Er gelden strikte inreisbeperkingen. Reis bij voorkeur rechtstreeks, en niet via de VS. Ga bij de autoriteiten na of uw ESTA nog steeds geldig is. Houd de actualiteiten in de gaten, er kunnen nieuwe maatregelen worden ingevoerd voor reizen via de VS.

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de Engelstalige website van de International Air Transport Association (IATA). https://www.iatatravelcentre.com/international-travel-document-news/1580226297.htm

Let op: Bent u de afgelopen 14 dagen in één van de EU- Schengen landen, of een ander land waar een inreisverbod in de VS voor geldt, geweest? Dan kunt u niet via de VS terugvliegen.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in Mexico wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Moet ik nog iets doen als ik terug ben in Nederland?

Vergeet niet u uit te schrijven bij de Informatieservice Buitenlandse Zaken zodra u het land verlaten heeft. U helpt daarmee het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Voor de Informatieservice kunt u zich hier uitschrijven.

Kijk ook op de webpagina veelgestelde vragen over corona en terugreizen naar Nederland.