Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Marokko

De Marokkaanse overheid neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Marokko.

Update: 8 juni 2020, 19:42

Wat is de actuele situatie in Marokko?

De Marokkaanse overheid neemt strikte maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. De landsgrenzen, de zeegrenzen en het luchtruim zijn gesloten. Deze maatregelen gelden in elk geval tot en met 10 juni. Houd u rekening met verdere verlenging.

De meest actuele berichten van de Nederlandse ambassade kunt u hier vinden:

Bent u inmiddels vertrokken uit Marokko, wilt u zich dan afmelden voor de BZ-Informatieservice? Afmelden doet u via de website van de Informatieservice. Zo houdt de ambassade overzicht en kan zij de Nederlanders die nog in Marokko zijn, het beste helpen.

Ik ben in Marokko, kan ik nog wel naar Nederland terugvliegen?

Tot nader order gaan er geen reguliere vluchten uit Marokko. Voor gestrande reizigers die zich registreerden voor repatriëring bij Bijzondere Bijstand Buitenland (BBB) vraagt Nederland goedkeuring van Marokko voor speciale vluchten op humanitaire gronden. Het is niet meer mogelijk u alsnog aan te melden. Voor vragen hierover belt u met +31 247 247 247.

Kan ik via een ander land Marokko verlaten en terugkeren naar Nederland?

Dit op dit moment niet mogelijk, ook niet via de Spaanse enclaves Ceuta en Melilla. Soms vertrekken er veerboten naar Spanje (Balearia), Frankrijk (La Meridionale / GNV) en Italie (GNV). Deze afvaarten worden speciaal aangevraagd door ambassades. Tickets zijn niet rechtstreeks te koop.

U kunt zich registreren op een van de website van de de ferries. Vervolgens moet u wachten tot u gebeld wordt door veerbootmaatschappij voor een ticket. Zelf bellen heeft geen zin.

Gaan er nog vluchten van en naar Marokko?

Tot nader order gaan er geen reguliere vluchten van en naar Marokko.

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de Engelstalige website van de International Air Transport Association (IATA).

Kan ik deze zomer naar Marokko voor vakantie of familiebezoek?

Nog niet. De grenzen naar Marokko zijn gesloten.

Het reisadvies voor alle landen buiten het EU- en Schengengebied blijft voorlopig op oranje staan (alle niet-noodzakelijke reizen, dus ook vakanties, worden ontraden). Dat geldt dus ook voor Marokko.

Kan ik met de auto naar Marokko reizen?

Nee, de lands- en zeegrenzen zijn gesloten.

Mijn medicijnen raken op, hoe kan ik aan nieuwe medicijnen komen?

Neem contact op met uw Nederlandse huisarts en vraag om een medische verklaring met daarin duidelijk de samenstelling van uw medicijnen. Met deze verklaring kunt u bij een apotheek of ziekenhuis in Marokko medicijnen krijgen.

Als het merk of de samenstelling van uw medicijn anders is dan het medicijn dat beschikbaar is in Marokko, neem dan opnieuw contact op met uw huisarts en vraag of het hier beschikbare medicijn in uw geval voldoet.

* Ambassade heeft geen medicijnen

Het ministerie van Buitenlandse Zaken en de ambassade kunnen dit niet voor u te regelen en beschikken niet over medicijnen.

* Medicijnen laten opsturen

Als u de mogelijkheid heeft medicijnen vanuit Nederland te laten versturen, dan kunt u gebruik maken van reguliere koeriersdiensten zoals DHL. Het luchtvrachtverkeer vindt gewoon plaats. Houd in dat geval rekening met verzendtijd en -kosten; beide kunnen oplopen als u buiten de stad verblijft.

Wilt u terug naar Nederland maar u heeft zich niet op tijd kunnen registreren bij www.bijzonderebijstandbuitenland.nl? Bel dan naar het ministerie van Buitenlandse Zaken +31 247 247 247.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in Marokko wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Moet ik nog iets doen als ik terug ben in Nederland?

Vergeet niet u uit te schrijven bij de Informatieservice Buitenlandse Zaken zodra u het land verlaten heeft. U helpt daarmee het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Voor de Informatieservice kunt u zich hier uitschrijven.

Kijk ook op de webpagina veelgestelde vragen over corona en terugreizen naar Nederland.