Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Marokko

De Marokkaanse overheid neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Marokko.

Update: 25 maart 2020 - 13:45

Hulp gestrande reizigers

Bent u gestrand in het buitenland en zoekt u hulp? Registreer u direct op www.bijzonderebijstandbuitenland.nl. Dit is een gezamenlijk initiatief van de reisbranche, verzekeraars, luchtvaartmaatschappijen en de overheid om gestrande Nederlandse reizigers te helpen.

Deze regeling geldt alleen voor gestrande Nederlandse reizigers die wereldwijd als gevolg van het coronavirus in de problemen zijn gekomen - en die niet op een andere manier naar huis kunnen terugkeren.

Heeft u geen internet of heeft u hulp nodig bij de online registratie? Bel dan +31 247 247 247 (24 uur per dag, 7 dagen per week). NB. Vanwege drukte aan de telefoon kan de wachttijd oplopen.

Wat is de actuele situatie in Marokko?

De Marokkaanse overheid neemt strikte maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Sinds enkele dagen zijn de landgrenzen en zeegrenzen gesloten en ook het luchtruim.

Hebt u niet kunnen vertrekken, zorg dan voor een plek waar u langer kunt verblijven.

De meest actuele berichten van de Nederlandse ambassade kunt u hier vinden:

Bent u inmiddels vertrokken uit Marokko, wilt u zich dan afmelden voor de Informatie Service? Zo houdt de ambassade overzicht en kan zij de Nederlanders die nog in Marokko zijn, het beste helpen.

Ik ben in Marokko, kan ik nog wel naar Nederland terugvliegen?

Tot nader order gaan er geen vluchten uit Marokko.

Kan ik via een ander land Marokko verlaten en terugkeren naar Nederland?

Nee, ook niet via de Spaanse enclaves Ceuta en Melilla.

Gaan er nog vluchten van en naar Marokko?

Tot nader order gaan er geen vluchten van en naar Marokko.

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de Engelstalige website van de International Air Transport Association (IATA).

Mijn medicijnen raken op, hoe kan ik aan nieuwe medicijnen komen?

Patiënten dienen hun huisarts te vragen om een medische verklaring zodat zij lokaal in Marokko via apotheken of noodhulp bij ziekenhuizen hun medicatie kunnen krijgen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft geen mogelijkheden dit te regelen.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in Marokko wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.