Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Malta

De Maltese overheid neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Malta.

Update 19 maart 2020 - 21:18

Hulp gestrande reizigers

Bent u gestrand in het buitenland en zoekt u hulp? Registreer u direct op www.bijzonderebijstandbuitenland.nl. Dit is een gezamenlijk initiatief van de reisbranche, verzekeraars, luchtvaartmaatschappijen en de overheid om gestrande Nederlandse reizigers te helpen.

Deze regeling geldt alleen voor gestrande Nederlandse reizigers die wereldwijd als gevolg van het coronavirus in de problemen zijn gekomen - en die niet op een andere manier naar huis kunnen terugkeren.

Heeft u geen internet of heeft u hulp nodig bij de online registratie? Bel dan +31 247 247 247 (24 uur per dag, 7 dagen per week). NB. Vanwege drukte aan de telefoon kan de wachttijd oplopen.

Wat is de actuele situatie in Malta?

Toeristen die Malta vanaf 13 maart 2020 (na 13:30 uur) zijn binnen gekomen, moeten 14 dagen vanaf binnenkomst in quarantaine. Op het niet respecteren van deze instructie staat een boete van €3.000 per overtreding. Vanaf 17 maart (middernacht) zijn alle bars, restaurants, clubs en sportscholen gesloten. Met ingang van 20 maart, 23.59, is de luchthaven gesloten voor binnenkomende passagiersvluchten.

Ik ben nu in Malta. Kan ik nog wel terug naar Nederland?

Er is in de opgelegde quarantainemaatregelen een uitzondering gemaakt voor reizigers (zonder symptomen) die van hun accommodatie rechtstreeks naar het vliegveld gaan om terug naar huis te reizen (ook binnen de quarantaine periode van 14 dagen).

Op het vliegveld vindt dan “temperatuur check ” plaats voordat men kan vertrekken. Hiervoor is geen document of toestemming van de ambassade vereist. Zie hiervoor ook de informatie van de Maltese toerisme-autoriteit.

Reizigers die hun vlucht willen vervroegen, kunnen dat doen door bij hun reisorganisatie en/of luchtvaartmaatschappij hun ticket om te boeken. Malta’s nationale luchtvaartmaatschappij, AirMalta, heeft aangekondigd met ingang van maandag 23 maart 2020, vluchten naar verschillende bestemmingen, waaronder Amsterdam, uit te gaan voeren. Deze vluchten (enkele reis) kunnen via de website van de luchtvaartmaatschappij geboekt worden.

Gaat er nog vliegverkeer van/naar Malta?

Alle vlieg- en bootverkeer tussen Malta en Zwitserland, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië is stilgelegd. Met ingang van 20 maart, 23.59, is de luchthaven gesloten voor binnenkomende passagiersvluchten. Malta’s nationale luchtvaartmaatschappij, AirMalta, heeft aangekondigd met ingang van maandag 23 maart 2020, vluchten naar verschillende bestemmingen, waaronder Amsterdam, uit te gaan voeren. Deze vluchten (enkele reis) kunnen via de website van de luchtvaartmaatschappij geboekt worden.

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de Engelstalige website van de International Air Transport Association (IATA). Raadpleeg ook de (Engelstalige) informatie over het coronavirus van de Maltese overheid voor de meest recente informatie.

Waar vind ik meer informatie?

Toeristen kunnen voor meer informatie terecht bij het Maltese Tourism Authority: 

T: +356 21692 447
E: Tourismcovid-19helpline@visitmalta.com

Daarnaast wordt u geadviseerd om de Facebookpagina van de Nederlandse ambassade in Valetta te volgen en de sociale media kanalen van uw reisorganisatie en/of uw luchtvaartmaatschappijen in de gaten te houden voor de laatste informatie.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in Gambia wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.