Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Maleisië

De Maleisische overheid neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Maleisië.

Update: 03 juli 2020, 09:00

Waarom is het reisadvies voor Maleisië veranderd?

Buitenlanders mogen Maleisië niet binnenkomen, op enkele uitzonderingen na. Bovendien zijn er veel internationale reisbeperkingen waardoor terugkeren naar Nederland moeilijker is.

Door de wereldwijde toename van het aantal infecties heeft de Maleisische overheid in maart ingrijpende maatregelen genomen. Nu het aantal besmettingen in Maleisië sterk is afgenomen, worden vanaf 10 juni de maatregelen versoepeld en is een zogenaamde ‘Recovery Movement Control Order’ van kracht die geldt tot en met 31 augustus. Hiermee komt het dagelijks leven in Maleisië weer op gang. Lokaal kunnen strengere maatregelen worden afgekondigd door lokale overheden.

Wat mag er wel en niet vanwege de ‘Recovery Movement Control Order’?

De overheid adviseert om drukke plaatsen en besloten ruimtes te vermijden, buiten een mondkapje te dragen en om voldoende afstand van anderen te houden (minimaal 1 meter).

Met het opheffen van de striktere regelgeving is het weer toegestaan om tussen deelstaten te reizen. Het is niet meer nodig om hiervoor een vergunning aan te vragen. Het is echter wel verstandig om voor uw reis na te gaan of uw bestemming in een gebied met veel besmettingen ligt (rode zone). Wanneer dit het geval is, krijgt u geen tot dit gebied.

Veel faciliteiten zijn weer toegankelijk volgens reguliere openingstijden zoals supermarkten, malls, benzinestations, sportscholen, kappers en eetgelegenheden. Ook opereert het openbaar vervoer weer volgens de normale dienstregeling.

Nog niet geopend zijn onder andere clubs, pretparken en pubs. Ook zijn sportwedstrijden in een stadion of zwembad en contactsporten zoals hockey, basketbal en voetbal nog niet toegestaan.  

De ambassade adviseert alle Nederlanders zich aan de Recovery Movement Control Order te houden en de aanwijzingen van de Maleisische autoriteiten op te volgen.

Ik verblijf momenteel in Maleisië, moet ik het land verlaten en terugkeren naar Nederland?

Als u nu in Maleisië bent, overweeg dan of uw verblijf echt noodzakelijk is en of u opties voor vertrek heeft. Voor vakantiegangers geldt dat het verstandig is te vertrekken. Houd er rekening mee dat u als toerist maximaal 3 maanden in Maleisië kunt verblijven.

Wat moet ik doen als mijn visum is verlopen of moet worden verlengd?

Belangrijk: De onderstaande informatie is verstrekt door de Maleisische immigratiedienst. Deze informatie is gebaseerd op de informatie die nu bekend is, er zijn nog onduidelijkheden.

Vanaf 10 juni tot en met 31 augustus is de Recovery Movement Control Order (RMCO) van kracht. Deze verlenging is van invloed op uw verblijf hier en wanneer uw visum is verlopen.
 

 • Wanneer u in het bezit bent van een Long Term Pass die voor of tijdens RMCO is verlopen, kunt u deze laten verlengen bij elk immigratiekantoor binnen 30 werkdagen na het einde van de RMCO-periode. Houd u er rekening mee dat de Maleisische immigratiedienst op dit moment onvoldoende capaciteit heeft om alle aanvragen op tijd te behandelen.
 • Als u in het bezit bent van een Social Visit Pass (bezoekers) en uw pas is verlopen, dient u voor de beëindiging van de RMCO te vertrekken. De ambassade adviseert u om Maleisië eerder te verlaten wanneer de einddatum van uw Social Visit Pass is verlopen. De ambassade adviseert dit omdat de ervaring leert dat dit proces in de praktijk moeizaam kan verlopen en uiteindelijk tot boetes voor ‘overstay’ kan leiden.
 • Wanneer u in het bezit bent van een ander type visum die is verlopen gedurende uw verblijf tussen 1 januari en de beëindiging van de RMCO kunt u Maleisië zonder problemen verlaten tot de beëindiging van RMCO (zonder een boete te riskeren of terecht te komen op een zwarte lijst).

Wanneer u een afspraak wilt maken bij de immigratiedienst voor Visa, Pass, Permit Division kunt u dat doen via http://powerq.my. Expats kunnen online een afspraak maken via http://esd.imi.gov.my.  

Is er nog vliegverkeer naar Nederland?

Op dit moment zijn er volgens de huidige informatie op de websites van verschillende luchtvaartmaatschappijen vluchten van Maleisië naar Europa beschikbaar bij KLM, Emirates en Qatar Airlines. Als u met Emirates en Qatar Airlines vliegt, zoek dan wel goed uit of er aansluitende vluchten naar Amsterdam te krijgen zijn.

Op weg naar huis maak ik een tussenstop, kan ik nog terug naar Nederland?

Momenteel is het vaak niet mogelijk om op de luchthavens over te stappen (zolang je het transit gebied niet verlaat). Controleer dit goed voordat u een ticket boekt of met uw geboekte ticket op reis gaat. Neem hiervoor contact op met uw reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij.

In het geval van internationale vluchten is een transfer tussen de vliegvelden van KLIA 1 naar KLIA 2 niet toegestaan omdat u dan door de douane moet. De meeste vluchten naar Europa vertrekken vanaf KLIA 1. U moet er dus voor zorgen dat uw vlucht op KLIA 1 landt als u van daaruit doorvliegt naar Nederland. Indien u op een andere luchthaven landt, wordt u teruggestuurd.

Voor binnenlandse vluchten in Maleisië kunt u nog wel landen op KLIA 2 en een vervolgvlucht naar Europa nemen op KLIA 1.

Ik heb geen geld meer en kan mijn hotelrekening niet betalen. Wat moet ik doen?

Vraag familie of vrienden om geld naar u over te maken. De geldautomaten in Maleisië werken. Veel Nederlandse bankpasjes worden echter niet geaccepteerd, de meeste creditcards wel.

Ik woon in Maleisië. Mag ik terugkomen?

De ambassade onderhoudt nauw contact met de Maleisische autoriteiten over de inreisbeperkingen. Onderstaande informatie is gebaseerd op wat er nu bekend is gemaakt. Er zijn nog onduidelijkheden. De praktijk wijst uit dat de uitvoering van de regelgeving er soms anders uit kan zien. Ook kunnen de regels op korte termijn veranderen of door verschillende overheidsfunctionarissen verschillend worden uitgelegd. Zodra het duidelijk is dat inreisbeperkingen verder worden verlicht en voor welke categorieën zal de ambassade u daarover informeren op deze pagina en bij grote wijzigingen via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Heeft u een permanente verblijfsvergunning of bent u in het bezit van een dependent pass door huwelijk met een Maleisiër, dan mag u Maleisië in. Als u Maleisië tijdens de MCO hebt verlaten en u wilt weer terugkomen, dient u toestemming te vragen aan de Director General Immigration (pbf@imi.gov.my). Ook wanneer u in het bezit bent van een Malaysia My Second Home pass (MM2H) of wanneer u in Maleisië werkt of gaat werken mag u (met gezinsleden) onder bepaalde voorwaarden Maleisië weer in. Let op, dit gaat volgens procedures vastgesteld door de Maleisische overheid (zie meer hierover in de volgende vragen).  

Voor alle bovengenoemde categorieën geldt dat als u  toestemming heeft om Maleisië in te reizen, u voor en bij aankomst op het vliegveld met het volgende rekening dient te houden:

 1. Voordat u naar Maleisië vertrekt, dient u de ‘MySejahtera’ app te downloaden op uw telefoon.
 2. Bij aankomst bent u verplicht om op de luchthaven een Covid-19 test te ondergaan en de uitslag daar af te wachten.
 3. Bij een negatieve uitslag dient u in vrijwel alle gevallen 14 dagen in thuisquarantaine te gaan. Bij een positieve uitslag wordt u naar een ziekenhuis gebracht.
 4. Met de 'MySejahtera' app wordt gecontroleerd of u uw quarantaineadres niet verlaat.

Hoe kan ik toestemming aanvragen om Maleisië in te reizen als ik een MM2H pashouder ben?

Hebt u een MM2H pass, dan kunt u op de volgende manier toestemming aanvragen om Maleisië in te reizen:

 1. Registreer u via deze link https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdGmqIolPh06TQP-sMy3zMOr7lj0hhPmyxfiNsB8Wo_mB8Fsg/viewform bij de autoriteiten. Uw registratie wordt vervolgens beoordeeld en u wordt per mail geïnformeerd

 2. Vraag toestemming om Maleisië in te reizen aan de Director General Immigration. Deze aanvraag moet per mail worden gestuurd aan naeem.azmi@imi.gov.my of azrosnani@imi.gov.my met een cc aan kpi@imi.gov.my. Via mail zult u de toestemming ontvangen en deze moet u bij aankomst op de luchthaven kunnen overleggen.

 3. Vervolgens is een medisch onderzoek vereist in het land waar u verblijft. Dit moet maximaal 3 dagen voor uw aankomst in Maleisië zijn uitgevoerd. De uitslag van het onderzoek (inclusief negatieve Covid-19 uitslag) en het rapport van het laboratorium neemt u mee bij aankomst op het vliegveld.

 4. Voor uw vertrek naar Maleisië bent u ook verplicht om de app ‘MySejahtera’ op uw telefoon te installeren waarmee gecontroleerd wordt dat u uw quarantaineadres niet verlaat.

 5. Na aankomst bent u verplicht om op het vliegveld een Covid-19 test te doen en de uitslag daar af te wachten. Bij een negatieve uitslag moet u 14 dagen in thuisquarantaine. Bij een positieve uitslag wordt u naar een ziekenhuis gebracht.

Kijk hier voor de officiële publicatie van de  Maleisische overheid van de regeling voor houders van een Malaysia My Second Home visum.

Wat zijn de regels en procedures voor expats om Maleisië in te reizen?

Er gelden verschillende vereisten afhankelijk van het werkvisum dat u heeft om Maleisië in te reizen. Een overzicht van de vereisten vindt u op de website van de Maleisische Immigratie: https://esd.imi.gov.my/portal/latest-news/announcement/myxpats-entry/.  

Valt u in de categorie dat u toestemming moet vragen om Maleisië in te reizen, dan dient u dat op de volgende manier te doen:

 1. Uw werkgever moet een ondersteuningsbrief voor uw verzoek aanvragen bij de instantie die verantwoordelijk is voor de sector waarin u werkzaam bent (bijvoorbeeld MITI of TalentCorp).

 2. Na ontvangst van de ondersteuningsbrief, vraagt uw werkgever per e-mail aan de Director General Immigration (pbf@imi.gov.my) toestemming voor u (en uw gezin) om het land (weer) binnen te komen. Als uw aanvraag wordt goedgekeurd, ontvangt uw werkgever binnen 7 dagen een brief waarin wordt aangegeven dat u toestemming hebt om naar Maleisië (terug) te komen. Heeft uw werkgever na 7 dagen geen reactie, dan betekent dat dat u uw aanvraag als niet goedgekeurd dient te beschouwen.

 3. Vervolgens is het verplicht om een Covid-19 test te laten doen. Bij aankomst op de luchthaven KLIA (of de andere twee aangewezen locaties in Johor) moet u de toestemmingsbrief, het negatieve testresultaat en het rapport van het laboratorium meenemen. Het negatieve testresultaat mag op dat moment niet ouder zijn dan 3 dagen.

 4. Voor uw vertrek bent u verplicht om de app ‘MySejahtera’ op uw telefoon te installeren waarmee gecontroleerd wordt dat u uw quarantaineadres niet verlaat.

 5. Bij aankomst bent u verplicht om nogmaals (direct na aankomst op de luchthaven) een Covid-19 test te doen en de negatieve uitslag af te wachten op de luchthaven. Bij een positieve uitslag wordt u naar een ziekenhuis gebracht.

 6. Is de uitslag negatief, dan moet u na aankomst 14 dagen in thuisquarantaine.

De details voor deze toegangsregeling kunt u vinden in deze officiële publicatie (https://esd.imi.gov.my/portal/pdf/Guideline_expatriate.pdf) van de Maleisische overheid (in het Engels).

Verblijft u op dit moment in Maleisië en vraagt u zich af of u deze zomer naar Nederland op vakantie kunt?

Dan is het belangrijk dat u zich voor uw vertrek realiseert dat de Maleisische Immigratiedienst de ambassade heeft geïnformeerd dat u niet in alle gevallen (afhankelijk van uw visum) garantie op terugkeer heeft naar Maleisië als u op vakantie naar Nederland gaat. Als u toestemming moet aanvragen om Maleisië in te reizen, moet u alle bovenstaande stappen doorlopen vanuit Nederland. U kunt uw aanvraag dus niet indienen terwijl u nog in Maleisië verblijft.

Dit betekent dat u in uw afweging om op vakantie te gaan moet meenemen dat u bij vertrek uit Maleisië het risico loopt dat u Maleisië niet meteen weer in kunt komen. De ervaring van de afgelopen weken leert dat de Immigratiedienst op dit moment meer aanvragen binnenkrijgt dan er verwerkt kunnen worden en dat de uitkomst van een aanvraag niet altijd goed te voorspellen is. Ook kunnen de inreisregels de komende weken weer veranderen.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

We adviseren Nederlanders in Maleisië  om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Door u aan te melden voor de Informatieservice krijgt u een e-mail bij een aanpassing van het reisadvies, krijgt u sms bij een (dreigende) crisis, weet dat ambassade dat u in het land bent en kan u extra informatie ontvangen van de ambassade, bijvoorbeeld over consulaire dienstverlening.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten. Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Verder kunt u de Facebook-pagina volgen van de ambassade in Maleisië (of Twitter-account @NLinMalaysia). Maar volg ook de lokale media.

Moet ik nog iets doen als ik terug ben in Nederland?

Vergeet niet u uit te schrijven bij de Informatieservice Buitenlandse Zaken zodra u het land verlaten heeft. U helpt daarmee het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Voor de Informatieservice kunt u zich hier uitschrijven.

Kijk ook op de webpagina veelgestelde vragen over corona en terugreizen naar Nederland.