Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Maleisië

De Maleisische overheid neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Maleisië.

Laatste update: 30 maart 2020 - 10:00

Hulp gestrande reizigers

Bent u gestrand in het buitenland en zoekt u hulp? Registreer u direct op www.bijzonderebijstandbuitenland.nl. Dit is een gezamenlijk initiatief van de reisbranche, verzekeraars, luchtvaartmaatschappijen en de overheid om gestrande Nederlandse reizigers te helpen.

Deze regeling geldt alleen voor gestrande Nederlandse reizigers die wereldwijd als gevolg van het coronavirus in de problemen zijn gekomen - en die niet op een andere manier naar huis kunnen terugkeren.

Heeft u geen internet of heeft u hulp nodig bij de online registratie? Bel dan +31 247 247 247 (24 uur per dag, 7 dagen per week). NB. Vanwege drukte aan de telefoon kan de wachttijd oplopen.

Waarom is het reisadvies voor Maleisië veranderd?

Door de wereldwijde toename van het aantal infecties heeft de Maleisische overheid ingrijpende maatregelen genomen, van 18 maart tot en met 14 april is een zogenaamde Movement Control Order van kracht om de verspreiding van het virus te voorkomen. Buitenlanders mogen Maleisië niet meer binnenkomen, op enkele uitzonderingen na. Er zijn veel regionale en internationale reisbeperkingen waardoor terugkeren naar Nederland moeilijker wordt.

Wat mag er wel en niet vanwege de ‘Movement Control Order’?

Indien u in Maleisië verblijft, mag u van de Maleisische autoriteiten niet meer buiten komen en moet u in uw huis of hotelkamer blijven. Reizen tussen delen van Maleisië is beperkt en onderhevig aan extra regels. U mag alleen nog maar uw huis of hotel verlaten met een geldige reden: het kopen van eten, medicijnen of andere essentiële boodschappen. Ook mag u nog uw huis of hotel verlaten om naar Nederland te reizen. Op veel plaatsen zijn checkpoints van politie en leger die controleren of iedereen zich aan de Movement Control Order houdt en een geldige reden heeft om de deur uit te gaan. Veel snelwegen zijn afgesloten.

U mag niet verder dan 10 km vanaf uw verblijfplaats boodschappen doen. Dat moet u bij een checkpoint kunnen aantonen met bijvoorbeeld een rekening van uw hotel of de waterrekening van uw huis. Zorg ook dat u zich altijd kunt legitimeren. Indien u naar uw werk gaat, zorg dan voor een officiële brief van uw werkgever waarin staat dat het noodzakelijk is om naar werk te komen. Bij verplaatsingen met de auto geldt dat dat in principe alleen 1 persoon per auto is toegestaan (als u met een taxi gaat 2 personen per auto). Tot slot dient u altijd een mondkapje te dragen.

Openingstijden van de supermarkten, benzinestations en eetgelegenheden (alleen afhaal) zijn gewijzigd van 08:00 tot 20:00 uur. Ook heeft het openbaar vervoer een aangepaste dienstregeling en reizen is mogelijk tussen 06:00-10:00 uur en 17:00-22:00 uur. De politie en het leger blijven tot en met 14 april op de wegen controles uitvoeren in verband met handhaving van de Movement Control Order.

De ambassade adviseert alle Nederlanders zich aan de Movement Control Order te houden en de aanwijzingen van de Maleisische autoriteiten op te volgen. Op het overtreden van de Movement Control Order staat een boete van 1000 MYR of een gevangenisstraf van 6 maanden.

Ik verblijf momenteel in Maleisië, moet ik het land verlaten en terugkeren naar Nederland?

Als u nu in Maleisië bent, overweeg dan of uw verblijf echt noodzakelijk is en of u opties voor vertrek heeft. Voor vakantiegangers geldt dat het verstandig is te vertrekken. U hebt geen bewegingsvrijheid meer in Maleisië, veel hotels sluiten hun deuren, binnenlandse en buitenlandse transportverbindingen worden snel minder.

Neem contact op met uw luchtvaartmaatschappij of reisorganisatie voor de actuele opties. Samen met de reisbranche zoeken we naar manieren waarop Nederlandse reizigers gebruik kunnen maken van de reismogelijkheden die de reisbranche biedt. U kunt zich ook aanmelden bij de website www.bijzonderebijstandbuitenland.nl.

Als vertrek niet mogelijk is, zoek dan geschikte accommodatie om te verblijven, eventueel in overleg met uw reisorganisatie. Houd er rekening mee dat u als toerist maximaal 3 maanden in Maleisië kunt verblijven.

Kan ik nog visaruns doen?

Sommige Nederlanders die in Maleisië verblijven, verlaten elke 3 maanden het land voor een zogenaamde ‘visarun’. Na de visarun is weer een verblijf van 3 maanden mogelijk. U moet er rekening mee houden dat het de komende periode onmogelijk is om visaruns te doen. De landen waar u dat normaal zou doen, zullen u vaak niet meer toelaten en Maleisië zal u niet meer binnenlaten als u na uw visarun terug wilt keren. Indien u afhankelijk bent van een visarun voor uw verblijf in Maleisië riskeert u ‘overstay’ en bent u strafbaar. De ambassade adviseert Nederlanders die afhankelijk zijn van visaruns en die de komende 4-6 weken het land zouden moeten verlaten om nu het land te verlaten om problemen te voorkomen.

Is er nog vliegverkeer naar Nederland?

KLM voert na 28 maart geen vluchten meer uit van Kuala Lumpur naar Amsterdam. Verder zijn er op dit moment volgens de huidige informatie op de websites van verschillende luchtvaartmaatschappijen nog vluchten van Maleisië naar Europa beschikbaar bij: Malaysia Airlines en Qatar Airlines. Als u daar gebruik van maakt, zoek dan wel goed uit of er aansluitende vluchten naar Amsterdam te krijgen zijn.

Met de volgende luchtvaartmaatschappen is het NIET meer mogelijk naar Nederland te vliegen: Singapore Airlines (transit Singapore na 23 maart 23:59 niet meer mogelijk), British Airways (mogelijk wel weer vluchten na 22 april), Turkish Airlines (geen vluchten tot 17 april).

Er zijn sinds de Movement Control Order diverse checkpoints bij tolwegen die naar het vliegveld leiden. Toegang is alleen mogelijk met een bewijs dat u gaat vliegen. Het kan nuttig zijn om ‘letter of approval’ van de ambassade bij u te hebben. Daarin verzoekt de ambassade de Maleisische autoriteiten u doorgang te verlenen. Op nederlandwereldwijd.nl kunt u de Engelstalige versie van het verzoek tot grensdoorgang downloaden en de Maleise versie.

Op weg naar huis maak ik een tussenstop, kan ik nog terug naar Nederland?

Momenteel is het steeds minder mogelijk om op de luchthavens over te stappen (zolang je het transit gebied niet verlaat) en terug te keren naar Nederland. Neem hiervoor contact op met uw reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij.

Een transfer tussen de vliegvelden van KLIA 1 naar KLIA 2 is niet toegestaan. De meeste vluchten naar Europa en Nederland vertrekken vanaf KLIA 1. U moet er dus voor zorgen dat uw regionale of binnenlandse vlucht op KLIA 1 landt als u van daaruit doorvliegt naar Nederland. Indien u op een andere luchthaven landt wordt u teruggestuurd. Voor binnenlandse vluchten in Maleisie geldt dat u alleen wordt teruggestuurd indien u uit de deelstaten Sabah of Sarawak komt. Vanuit de rest van Maleisie kunt u nog wel landen op KLIA 2 en een vervolgvlucht naar Europa nemen op KLIA 1.

Overstappen wordt/is niet meer mogelijk in de volgende landen/luchthavens:

  • Vietnam vanaf 22 maart 00:00 uur
  • Singapore vanaf maandag 23 maart 23:59 uur
  • Taiwan vanaf 24 maart
  • Hong Kong vanaf 24 maart 23:59 uur
  • Abu Dhabi vanaf 25 maart 00:00 uur
  • Dubai vanaf 26 maart 00:00 uur

Daarnaast stelt Thailand per 22 maart de eis dat reizigers een gezondheidsverklaring met zich meebrengen waarin staat dat u gezond bent. Deze verklaring mag niet ouder zijn dan 72 uur voor aanvang van de reis. Daarnaast dient u in het bezit te zijn van een bewijs dat uw zorgverzekeraar uw medische kosten voor minimaal USD 100.000 dekt.  In de praktijk blijkt overstappen in Bangkok echter veel problemen met zich mee te brengen en stranden veel reizigers op het vliegveld. Daarom is het beter hiervan af te zien.

Ik heb geen geld meer en kan mijn hotelrekening niet betalen. Wat moet ik doen?

Vraag familie of vrienden om geld naar u over te maken. De geldautomaten in Maleisië werken. Veel Nederlandse bankpasjes worden echter niet geaccepteerd, de meeste creditcards wel.

Ik woon in Maleisië. Mag ik terugkomen?

Tussen 18 maart en 14 april is het niet langer mogelijk Maleisië binnen te komen als buitenlander. Na deze periode kan dit door de lokale overheid worden herzien, afhankelijk van de verdere ontwikkelingen van de epidemie. Degene met een permanente verblijfsvergunning mogen Maleisië binnen komen, maar zelf quarantaine is vereist voor 14 dagen. Bij aankomst is ook een medisch onderzoek vereist.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

BijzondereBijstandBuitenland.nl is bedoeld om Nederlanders die in het buitenland gestrand zijn vanwege de coronacrisis, te helpen en naar huis te krijgen. Zie bovenaan.

Alle Nederlanders in Maleisië wordt eveneens verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Door u aan te melden voor de Informatieservice krijgt u een e-mail bij een aanpassing van het reisadvies, krijgt u sms bij een (dreigende) crisis, weet dat ambassade dat u in het land bent en kan u extra informatie ontvangen van de ambassade, bijvoorbeeld over consulaire dienstverlening.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten. Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Verder kunt u de Facebook-pagina volgen van de ambassade in Maleisië (of Twitter-account (@NLinMalaysia). Maar volg ook de lokale media.