Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Maldiven

De overheid van de Maldiven neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor de Maldiven.

Update: 1 juli 2020, 10:19

Wat is de actuele situatie in de Maldiven?

In de Maldiven is er momenteel nog geen vliegverkeer. Ze hebben aangekondigd vanaf 15 juli weer toeristen toe te laten. Hieronder treft u de richtlijnen aan die zijn opgesteld en ook zijn te vinden op deze website. Het Nederlandse reisadvies voor de Maldiven blijft voorlopig oranje, wat inhoudt dat alle niet noodzakelijke reizen (waaronder vakanties) worden afgeraden.

Reizigers die in contact zijn geweest met COVID-19 in de afgelopen 14 dagen en personen met koorts of andere symptomen zoals hoesten, keelpijn, kortademigheid, wordt afgeraden om naar de Maldiven af te reizen.

Toeristen hoeven geen medisch attest in te dienen voor toegang tot de Maldiven. Ook gelden er bij aankomst op de Maldiven geen quarantainemaatregelen.

Wat zijn de richtlijnen?

Voor vertrek:

 • Een bevestigde boeking in een - bij het Ministerie van Toerisme geregistreerd – hotel of gastenverblijf is verplicht;
 • Toeristenresorts, liveaboard-schepen en hotels op onbewoonde eilanden kunnen vanaf 15 juli 2020 worden geboekt;
 • Gastenverblijven en hotels op bewoonde eilanden kunnen vanaf 1 augustus 2020 worden geboekt;
 • Toeristen die de Maldiven bezoeken tijdens fase 1 van de heropening, boeken hun verblijf in één geregistreerde vestiging. Verblijf in meerdere resorts en hotels is niet toegestaan. Er worden echter uitzonderingen gemaakt. Meer info hierover vindt u op de website van het Ministerie van Toerisme.

Tijdens de vlucht

 • Alle passagiers dienen bij aankomst een gezondheidsverklaring te overleggen, die dien je tijdens de vlucht in te vullen;
 • Volgens de gezondheids- en luchtvaartprocedure aan de grens, als een passagier koorts, hoest of kortademigheid heeft adem aan boord van de vlucht moet het worden geïnformeerd aan de Health Protection Agency.

Aankomst op de luchthaven

 • Toeristen die naar de Maldiven reizen, krijgen bij aankomst een gratis toeristenvisum voor 30 dagen;
 • De gezondheidsverklaring is vereist als onderdeel van de procedure bij aankomst;
 • Alle aankomende passagiers moeten mondmaskers dragen;
 • Alle aankomende passagiers dienen gepaste afstand van elkaar te houden;
 • Alle aankomende passagiers dienen hun handen te desinfecteren bij binnenkomst in de aankomstterminal;
 • Alle aankomende passagiers worden bij binnenkomst op koorts gescreend met een warmtecamera.

Reizigers die bij aankomst symptomen van Covid-19 vertonen, zijn onderworpen aan een PCR-test op kosten van de reiziger. De toerist moet dan in quarantaine in een aangewezen faciliteit of in het  toeristenresort. Als het resultaat van de test positief is, moet de toerist in quarantaine in het resort of wordt diegene overgebracht naar een quarantainefaciliteit. Bij een negatief resultaat, hoeft de toerist niet in quarantaine te verblijven.

Regelmatige updates over reizen naar de Maldiven worden gepubliceerd op de websites van het Ministerie van Toerisme en het Ministerie van Buitenlandse Zaken van de Maldiven. De richtlijnen worden regelmatig herzien, rekening houdend met verdere ontwikkelingen.

Ik ben nu in de Maldiven of maak een tussenstop in de Maldiven. Kan ik nog wel terug naar Nederland?

Vanaf 15 juli wordt het vliegverkeer vanuit en naar de Maldiven hervat. U kunt een commerciële vlucht boeken om terug te keren naar Nederland. 

Ik woon in de Maldiven. Kan ik nog terugreizen?

Er geldt tot 15 juli een inreisverbod. Een uitzondering geldt voor personen met de Maldiven Nationaliteit of buitenlanders die getrouwd zijn met iemand met de Maldiven Nationaliteit. Deze personen worden na aankomst door de overheid 14 dagen in quarantaine geplaatst in de daarvoor bestemde centra.

Is er nog vliegverkeer naar de Maldiven?

Er geldt tot 15 juli een inreisverbod. Daarna kunt u gewoon weer gebruik maken van commerciële vluchten.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in de Maldiven wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Moet ik nog iets doen als ik terug ben in Nederland?

Vergeet niet u uit te schrijven bij de Informatieservice Buitenlandse Zaken zodra u het land verlaten heeft. U helpt daarmee het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Voor de Informatieservice kunt u zich hier uitschrijven.

Kijk ook op de webpagina veelgestelde vragen over corona en terugreizen naar Nederland.