Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Madagaskar

De overheid in Madagaskar neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen.

Lees ook het reisadvies voor Madagaskar.

Update: 25 juni 2020, 15.00

Wat zijn de laatste ontwikkelingen in Madagaskar?

Sinds eind maart heeft Madagaskar te maken met een opwaartse lijn qua Covid-19 besmettingen. Houd er rekening mee dat er relatief weinig (meer) wordt getest en het daardoor lastig is het werkelijk aantal besmettingen in kaart te brengen.

Kijk hier op de website van de Malagassische overheid voor de laatste informatie over het aantal besmettingen en de genomen maatregelen.

Sinds maart heeft Madagaskar alle internationale en binnenlandse passagiersvluchten opgeschort tot 30 juni. De verwachting is dat het luchtruim voor commerciële passagiersvluchten ook na deze datum voorlopig gesloten blijft. Ook binnenlandse vluchten zijn opgeschort. Alleen noodzakelijke reizen met het openbaar vervoer en via de weg tussen en binnen vijf regio’s, waaronder het dichtbevolkte Antananarivo en Tamatave, zijn toegestaan.

Het advies is u te houden aan de lokale maatregelen die in Madagaskar worden genomen om verspreiding van COVID-19 te beperken.

Zijn er in- en uitreisbeperkingen voor Madagaskar?

Madagaskar is momenteel niet bereikbaar. Sinds maart heeft Madagaskar alle internationale en binnenlandse passagiersvluchten opgeschort tot 30 juni. De verwachting is dat het luchtruim voor commerciële passagiersvluchten ook na deze datum voorlopig gesloten blijft. Er worden mogelijk nog wel speciale repatriëringsvluchten georganiseerd om gestrande reizigers in Madagaskar terug te laten keren naar Europa.

De Franse ambassade in Antanararivo publiceert die informatie op haar website en Facebookpagina:

Cruiseschepen mogen momenteel niet aanmeren in de havens van Madagaskar.

Houd er rekening mee dat de reisadviezen voor landen buiten Europa, waaronder Madagaskar, voorlopig oranje blijven. Dat wil zeggen: mocht er weer commercieel gevlogen kunnen worden op Madagaskar, ga er alleen heen als het echt niet anders kan. U moet zelf de afweging maken of een reis noodzakelijk is. Vakantiereizen vallen onder niet-noodzakelijke reizen en worden afgeraden. Het advies aan zakenreizigers is om goed te overwegen of een zakenreis op dit moment echt noodzakelijk is. 

Houd er ook rekening mee dat de Nederlandse regering heeft aangegeven dat voor reizigers die nu naar landen vertrekken met een oranje of rood reisadvies er geen repatriëringsvluchten georganiseerd zullen worden.

Madagaskar beschikt over beperkte medische voorzieningen, waardoor verblijf in Madagaskar in het bijzonder voor reizigers uit door het RIVM geïdentificeerde risicogroepen extra risico’s met zich meebrengt.

Wat moet ik doen als mijn luchtvaartmaatschappij niet meer vanuit Madagaskar naar Nederland vliegt of andersom?

In dit geval dient u contact op te nemen met uw vliegmaatschappij en/of touroperator om de mogelijkheden voor het omboeken van uw vlucht te bezien.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Volg de 'social media' kanalen van de ambassade voor actuele updates, o.a. via Facebook en de website van de ambassade  in Tanzania. Voor telefonisch contact kunt u bellen met het 24/7 Contact Center van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag via: +31 247 247 247.

Alle Nederlanders in Madagaskar wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Kijk hier op de website van de Malagassische overheid voor de laatste informatie over het aantal besmettingen en de genomen maatregelen.

Moet ik nog iets doen als ik terug ben in Nederland?

Vergeet niet u uit te schrijven bij de Informatieservice Buitenlandse Zaken zodra u het land verlaten heeft. U helpt daarmee het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Voor de Informatieservice kunt u zich hier uitschrijven.

Kijk ook op de webpagina veelgestelde vragen over corona en terugreizen naar Nederland.