Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Luxemburg

De overheid in neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Luxemburg.

Laatste update: 26 maart 2020 10.04

Hulp gestrande reizigers

Bent u gestrand in het buitenland en zoekt u hulp? Registreer u direct op www.bijzonderebijstandbuitenland.nl. Dit is een gezamenlijk initiatief van de reisbranche, verzekeraars, luchtvaartmaatschappijen en de overheid om gestrande Nederlandse reizigers te helpen.

Deze regeling geldt alleen voor gestrande Nederlandse reizigers die wereldwijd als gevolg van het coronavirus in de problemen zijn gekomen - en die niet op een andere manier naar huis kunnen terugkeren.

Heeft u geen internet of heeft u hulp nodig bij de online registratie? Bel dan +31 247 247 247 (24 uur per dag, 7 dagen per week). NB. Vanwege drukte aan de telefoon kan de wachttijd oplopen.

Wat is de huidige situatie in Luxemburg?

In Luxemburg geldt thans de noodtoestand tot 21 juni. Deze kan eerder worden opgeheven.

Momenteel bestaat er geen totale lock down in Luxemburg. De regering heeft iedereen wel opgeroepen om zoveel mogelijk thuis te blijven. Bij het niet respecteren van de regels gelden geldboetes.

U kunt actuele informatie  over de situatie in Luxemburg vinden op de website van de Luxemburgse overheid:

https://gouvernement.lu/en/dossiers.gouv_msan%2Ben%2Bdossiers%2B2020%2Bcorona-virus.html

Ik woon in Luxemburg kan ik Luxemburg nog inreizen?

Er geldt een oranje reisadvies dat wil zeggen dat niet-noodzakelijke reizen naar Luxemburg worden ontraden!

Van Luxemburgse kant worden geen belemmeringen opgelegd bij de grens vanuit en naar de buurlanden, maar check bij de FAQ van België, Duitsland en Frankrijk hoe de situatie daar op dit moment is.

Neem mee: paspoort en bewijs dat u naar Nederland moet.

Ik werk deels in Nederland en Luxemburg, mag ik nog met de auto heen en weer tussen beide landen?

Ga na of uw reis echt noodzakelijk is. Reist u toch af? Neem dan zoveel mogelijk bewijs mee dat het noodzakelijk is om zowel in Nederland als in Luxemburg te zijn. Neem uw paspoort mee en een bewijs van inschrijving in de gemeente in een van beide landen. Als het mogelijk is , werk dan zoveel mogelijk vanuit huis.

Kan ik Luxemburg nog verlaten?

Reis alleen als het noodzakelijk is. Luxemburg controleert de grenzen momenteel nog niet. Houdt de situatie in Belgie, Duitsland en Frankrijk in de gaten. Indien vertrek niet mogelijk is, wordt u geadviseerd om uit te kijken naar mogelijkheden voor passend verblijf in Luxemburg.

Besluit u toch om met de auto of de trein Luxemburg uit te reizen dan wordt u geadviseerd om uw paspoort mee te nemen en een bewijs dat uw reis naar Nederland noodzakelijk is.

Zie voor meer informatie: https://www.nederlandwereldwijd.nl/documenten/vragen-en-antwoorden/gevolgen-coronavirus-voor-reisplannen

Gaan er nog vluchten van Luxemburg naar Nederland?

Het vliegveld van Luxemburg is gesloten met uitzondering van  voornamelijk repatriëringsvluchten.

KLM probeert nog een reguliere vlucht (AMS-LUX-AMS) per dag uit te voeren. Planning is echter niet definitief.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in Luxemburg wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.