Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Litouwen

De overheid van Litouwen neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meest gestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Litouwen.

Hulp gestrande reizigers

Bent u gestrand in het buitenland en zoekt u hulp? Registreer u direct op www.bijzonderebijstandbuitenland.nl. Dit is een gezamenlijk initiatief van de reisbranche, verzekeraars, luchtvaartmaatschappijen en de overheid om gestrande Nederlandse reizigers te helpen.

Deze regeling geldt alleen voor gestrande Nederlandse reizigers die wereldwijd als gevolg van het coronavirus in de problemen zijn gekomen - en die niet op een andere manier naar huis kunnen terugkeren.

Heeft u geen internet of heeft u hulp nodig bij de online registratie? Bel dan +31 247 247 247 (24 uur per dag, 7 dagen per week). NB. Vanwege drukte aan de telefoon kan de wachttijd oplopen.

Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Litouwen

De Litouwse overheid neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Litouwen.

Waarom is het reisadvies voor Litouwen?

Litouwen heeft maatregelen getroffen om het risico op verspreiding van het coronavirus (COVID-19) te verkleinen. Er zijn inreisrestricties voor reizigers uit Nederland. Sinds 14 maart 2020 zis het niet meer mogelijk voor buitenlandse reizigers om Litouwen binnen te komen. Diplomaten, militair personeel en buitenlandse ingezetenen vormen hierop de uitzondering. Als zij inreizen vanuit Nederland zijn zij verplicht om 14 dagen na binnenkomst in quarantaine te gaan.

Ik woon in Litouwen. Kan ik daar nog terug naar toe?

Sinds 14 maart 2020 zal het niet mogelijk zijn voor buitenlandse reizigers om Litouwen binnen te komen, met uitzondering van diplomaten, militair personeel en buitenlanders met een werkvergunning.

Gaat er nog vliegverkeer naar Litouwen?

Het directe vluchtverkeer naar Litouwen is zo goed als tot stilstand gekomen. Het is erg moeilijk om Litouwen per vliegtuig te bereiken. De grens tussen Polen en Litouwen is gesloten. Het is niet mogelijk om per bus of auto Litouwen te bereiken.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in Litouwen wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.