Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Libanon

De Libanese overheid neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Libanon.

Update: 6 juli 2020, 13:28

Wat is het reisadvies voor Libanon?

Het reisadvies voor Libanon is momenteel 'oranje'. Dit betekent dat u wordt geadviseerd alléén noodzakelijke reizen naar Libanon te maken.

Waarom is het reisadvies gewijzigd?

Het gewijzigde reisadvies is het gevolg van de verspreiding van COVID-19. Lees meer hierover in het reisadvies Libanon.

Kan ik op vakantie naar Libanon?

Op dit moment geldt een oranje reisadvies, wat betekent dat afgeraden wordt naar Libanon te reizen behalve als het echt noodzakelijk is. Vakantiereizen vallen niet onder noodzakelijke reizen en worden om die reden afgeraden. Houd het reisadvies in de gaten. Als de situatie verandert wordt dit aangepast.

Gaat er vliegverkeer naar Libanon?

In de periode van 19 maart tot 1 juli 2020 was het vliegveld van Beiroet gesloten voor commerciële passagiersvluchten. Vanaf 1 juli 2020 is het vliegveld weer open voor commerciële vluchten met een beperkte capaciteit van 10%.

Ik woon of verblijf in Libanon. Kan ik naar Nederland (terug)reizen?

In de periode van 19 maart tot 1 juli 2020 was het vliegveld van Beiroet gesloten voor commerciële passagiersvluchten. Vanaf 1 juli 2020 is het vliegveld weer open voor commerciële vluchten met een beperkte capaciteit van 10%.

Libanese COVID-19 maatregelen bij inreizen

Voordat u naar Libanon gaat reizen, moet u een gezondheidsverklaring van het Libanese ministerie van Volksgezondheid invullen. De verklaring is ook beschikbaar bij de check-in balie en in het vliegtuig. U moet de ingevulde verklaring na aankomst op de luchthaven van Beiroet tonen.

* Ziektekostenverzekering

Reist u naar Libanon, dan moet u ziektekostenverzekering hebben die alle kosten van een eventuele medische behandeling van COVID-19 dekt. Dit kan een lokale Libanese verzekering zijn of een internationale ziektekostenverzekering.

* Verplichte corona-test (PCR-test)
Als u vanuit Nederland in Libanon aankomt, bent u verplicht binnen 96 uur voor vertrek een test te doen of u besmet bent (PCR-test). Toon de uitslag van deze test aan de incheckbalie. Als u van een Europese luchthaven vertrekt die op de Libanese PCR-lijst staat, kunt u bewijs van een Nederlandse PCR-test tonen. Als u geen negatief PCR-resultaat heeft mag u niet op de vlucht worden toegelaten. Kinderen jonger dan 12 jaar zijn uitgezonderd van de PCR-test.

Na aankomst op de luchthaven in Beiroet moet u een tweede PCR test ondergaan. De kosten van de tweede PCR-test (50 USD) worden betaald door de luchtvaartmaatschappij. Informeer tevoren of deze kosten in de prijs van uw vliegticket zijn meegerekend, of dat u deze apart aan de luchtvaartmaatschappij moet betalen.

De uitslag van de tweede PCR-test duurt maximaal 24 uur. Totdat de uitslag bekend is, moet u op het door u aangewezen adres blijven. Als de uitslag positief is, bent u verplicht zich aan de instructies van het Libanese ministerie van Volksgezondheid voor quarantaine te houden.

Reizigers die Libanon uitreizen en binnen 1 week terugkeren, hoeven voor de vlucht terug geen PCR-test te doen. Zij worden wel getest na terugkeer op de luchthaven van Beiroet.

Komt u in Libanon aan vanuit een niet PCR-land, dan doet u na aankomst twee keer een PCR test. De eerste test direct na aankomst op de luchthaven, de tweede test binnen 72 uur bij een door het Libanese ministerie van Volksgezondheid aangewezen laboratorium. De kosten van de eerste test worden betaald door de luchtvaartmaatschappij (zie hierboven) . De kosten van de tweede test betaalt u zelf. Totdat de uitslag van de tweede PCR test bekend is, moet u zich houden aan quarantaine op een door u aangewezen adres.

De Libanese luchtvaartmaatschappij MEA heeft de COVID-19 inreisvoorwaarden en de op de luchthaven van Beiroet getroffen maatregelen op deze pagina handig bijeen gezet.

Libanese binnenlandse maatregelen

De meeste COVID-19 maatregelen in Libanon zijn opgeheven.

De Libanese landgrens met Syrië is tot in ieder geval 2 augustus 2020 gesloten.

In alle voertuigen is het verplicht om een mondkapje te dragen, tenzij de personen tot hetzelfde gezin behoren. Servicetaxi’s en busjes mogen een beperkt aantal passagiers vervoeren. Overtreding wordt bestraft met een boete.

Parken, bioscopen en theaters blijven gesloten.

Het dragen van een mondkapje op straat en in publieke ruimten wordt aanbevolen, en kan op sommige plaatsen verplicht zijn.

Volg de Libanese instructies op. De situatie kan zich snel wijzigen dus volg de lokale media.

Wees erop bedacht dat er op straat en in en bij publieke gebouwen ontsmettingsmiddelen kunnen zijn gebruikt die bij aanraking schadelijk kunnen zijn voor uw gezondheid.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in Libanon wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Moet ik nog iets doen als ik terug ben in Nederland?

Vergeet niet u uit te schrijven bij de Informatieservice Buitenlandse Zaken zodra u het land verlaten heeft. U helpt daarmee het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Voor de Informatieservice kunt u zich hier uitschrijven.

Kijk ook op de webpagina veelgestelde vragen over corona en terugreizen naar Nederland.