Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Letland

De overheid in Letland neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Letland.

Laatste update: 23 maart 2020 - 15:35

Hulp gestrande reizigers

Bent u gestrand in het buitenland en zoekt u hulp? Registreer u direct op www.bijzonderebijstandbuitenland.nl. Dit is een gezamenlijk initiatief van de reisbranche, verzekeraars, luchtvaartmaatschappijen en de overheid om gestrande Nederlandse reizigers te helpen.

Deze regeling geldt alleen voor gestrande Nederlandse reizigers die wereldwijd als gevolg van het coronavirus in de problemen zijn gekomen - en die niet op een andere manier naar huis kunnen terugkeren.

Heeft u geen internet of heeft u hulp nodig bij de online registratie? Bel dan +31 247 247 247 (24 uur per dag, 7 dagen per week). NB. Vanwege drukte aan de telefoon kan de wachttijd oplopen.

Wat is het reisadvies van Letland?

Het reisadvies is momenteel gewijzigd naar oranje (alleen noodzakelijke reizen). Dit duurt tot ten minste 14 april 2020.

Actuele informatie vanuit de Letse autoriteiten.

Waarom is het reisadvies gewijzigd ?

Het reisadvies voor Letland is aangepast vanwege het reisverbod dat is ingesteld door de Letse regering.

Van 17 maart tot ten minste 14 april 2020 is er geen tot zeer beperkt internationaal passagiersverkeer mogelijk van en naar Letland. Daarnaast dient u rekening te houden met beperkte voorzieningen op het gebied van verblijf en logies, aangezien veel horeca heeft besloten de deuren te sluiten.

AirBaltic, het Letse Ministerie van Transport en het Letse Ministerie van Buitenlandse Zaken maakten bekend dat reizigers kunnen boeken voor twee AirBaltic vluchten van Riga naar Amsterdam:
 

 • 24 maart, 11:00 uur (lokale tijd)
 • 25 maart: 11:00 uur (lokale tijd)
 • 26 maart: 11:00 uur (lokale tijd)
 • 27 maart: 11:00 uur (lokale tijd)

Voor alle informatie inclusief het telefoonnummer om te boeken, kijk op de website van AirBaltic.

Ik ben nu in Letland of maak een tussenstop in Letland, kan ik nog wel terug naar Nederland?

Van 17 maart tot ten minste 14 april 2020 is er geen tot zeer beperkt internationaal passagiersverkeer mogelijk van en naar Letland. AirBaltic, het Letse Ministerie van Transport en het Letse Ministerie van Buitenlandse Zaken maakten bekend dat reizigers kunnen boeken voor twee AirBaltic vluchten van Riga naar Amsterdam:
 

 • 24 maart, 11:00 uur (lokale tijd)
 • 25 maart: 11:00 uur (lokale tijd)
 • 26 maart: 11:00 uur (lokale tijd)
 • 27 maart: 11:00 uur (lokale tijd)

Voor alle informatie inclusief het telefoonnummer om te boeken kijk op de website van AirBaltic.

Ik woon in Letland. Kan ik daar nog terug naar toe?

Op dit moment is de Letse regering druk bezig met het inventariseren en organiseren van mogelijke noodzakelijke repatriëring naar Letland. Dit geldt uitdrukkelijk voor Letse staatsburgers en EU-burgers met een permanente verblijfsvergunning of werkvergunning in Letland. Neem contact op met de Letse ambassade in Den Haag of repatriëring ook voor u mogelijk is.

Gaat er nog vliegverkeer naar Letland?

Van 17 maart tot ten minste 14 april 2020 is er geen tot zeer beperkt internationaal passagiersverkeer mogelijk van en naar Letland. AirBaltic, het Letse Ministerie van

Transport en het Letse Ministerie van Buitenlandse Zaken maakten bekend dat reizigers kunnen boeken voor vier AirBaltic vluchten van Riga naar Amsterdam:
 

 • 24 maart, 11:00 uur (lokale tijd)
 • 25 maart: 11:00 uur (lokale tijd)
 • 26 maart: 11:00 uur (lokale tijd)
 • 27 maart: 11:00 uur (lokale tijd)

Voor alle informatie inclusief het telefoonnummer om te boeken kijk op de website van AirBaltic.

Kan ik eventueel met de auto terug naar Nederland vanuit Letland?

Nee. Litouwen heeft aangekondigd op 23 maart 2020 de grens tussen Letland en Litouwen definitief te sluiten, en tot die datum gelden er zeer strikte voorwaarden om de grens te mogen passeren. Daarnaast is de grens tussen Polen en Litouwen momenteel al gesloten, waardoor u vrijwel zeker vast komt te staan aan de Poolse grens. Het wordt daarom ten zeerste afgeraden met de auto vanuit Letland naar Nederland te reizen.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

BijzondereBijstandBuitenland.nl is bedoeld om Nederlanders die in het buitenland gestrand zijn vanwege de coronacrisis, te helpen en naar huis te krijgen. Zie bovenaan.

Alle Nederlanders in Letland worden verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Door u aan te melden voor de informatieservice krijgt u een e-mail bij een aanpassing van het reisadvies, krijgt u sms bij een (dreigende) crisis, weet dat ambassade dat u in het land bent en kan u extra informatie ontvangen van de ambassade, bijvoorbeeld over consulaire dienstverlening.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.