Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Laos

De Laotiaanse overheid neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Laos.

Update: 21 mei 2020

Wat is de actuele situatie in Laos?

Vanaf 4 mei 2020 zijn de meeste beperkingen met betrekking tot reis en verblijf in Laos opgeheven. 

Het reizen tussen provincies is onder voorwaarden weer toegestaan. Ook is binnenlands vliegen weer mogelijk. Op last van de overheid blijven  bars, karaokebars en massagesalons gesloten. Grensovergangen met China, Vietnam, Cambodja en Thailand zijn nog steeds  afgesloten. Reizigers uit het buitenland die in Laos werken of studeren kunnen het land weer inreizen. Tourisme 'visa on arrival' en 'e-visa' zijn tot nader order opgeschort.

Wanneer u in quarantaine wordt geplaatst, volg dan in alle gevallen de aanwijzingen van de Laotiaanse autoriteiten op. Neem contact op met de Nederlandse ambassade in Bangkok of met het Honoraire Consulaat in Vientiane (zie beneden). Echter, de mogelijkheden van de ambassade of het Honoraire Consulaat om assistentie te verlenen zijn zeer beperkt.

Nederlanders in Laos wiens visum dreigt te verlopen vanwege de COVID-19 uitbraak kunnen een verlenging aanvragen bij het plaatselijk immigratie kantoor tegen de gebruikelijke tarieven.

Ik ben nu in Laos. Kan ik nog wel terug naar Nederland?

Vanwege de maatregelen rondom COVID-19 zijn veel  internationale vluchten vanuit Laos tot nader order geschrapt. Er zijn nog een beperkt aantal vliegroutes open. Wanneer u nu in Laos bent, wordt u dringend geadviseerd om de informatiekanalen van vliegtuigmaatschappijen of uw reisagent te raadplegen. Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de Engelstalige website van de International Air Transport Association (IATA).

Neemt u voor uw vlucht contact op met uw luchtvaartmaatschappij om deze nieuwe voorwaarden te bevestigen.

Gaat Buitenlandse Zaken mensen terughalen die niet meer weg kunnen?

Nederlanders die in het buitenland verblijven en willen vertrekken, wordt geadviseerd contact op te nemen met de eigen reisorganisatie en vervoerder, zoals de luchtvaartmaatschappijen, om te kijken naar de mogelijkheden om veilig terug te keren naar huis. Als die mogelijkheden er zijn, maak daar dan ook gebruik van.

Consulaat Vientiane uitsluitend telefonisch en per e-mail bereikbaar

Voor informatie of speciale ondersteuning in verband met het virus, raadpleeg uw reisorganisatie of de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken, of neem contact op met het ministerie via:

  • telefoon: +31 247 247 247 (houd er echter rekening mee dat het momenteel door de omstandigheden druk is, waardoor we u misschien niet direct kunnen helpen)
  • Twitter:  @24/7BZ

Als u de honorair consul wilt spreken, maak dan een afspraak per telefoon:

  • Mr Allert van den Ham, honorair consul, tel +856-20-5555-6564 of WhatsApp: +31 6 22978393

In verband met de maatregelen rond het coronavirus is het kantoor van het Consulaat van het Koninkrijk der Nederlanden p.a. SNV-kantoor in Vientiane voorlopig voor bezoekers gesloten.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in Laos wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.  

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.  

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Moet ik nog iets doen als ik terug ben in Nederland?

Vergeet niet u uit te schrijven bij de Informatieservice Buitenlandse Zaken zodra u het land verlaten heeft. U helpt daarmee het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Voor de Informatieservice kunt u zich hier uitschrijven.

Kijk ook op de webpagina veelgestelde vragen over corona en terugreizen naar Nederland.