Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Laos

De Laotiaanse overheid neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Laos.

Laatste update: 25 maart 2020 - 16:00

Hulp gestrande reizigers

Bent u gestrand in het buitenland en zoekt u hulp? Registreer u direct op www.bijzonderebijstandbuitenland.nl. Dit is een gezamenlijk initiatief van de reisbranche, verzekeraars, luchtvaartmaatschappijen en de overheid om gestrande Nederlandse reizigers te helpen.

Deze regeling geldt alleen voor gestrande Nederlandse reizigers die wereldwijd als gevolg van het coronavirus in de problemen zijn gekomen - en die niet op een andere manier naar huis kunnen terugkeren.

Heeft u geen internet of heeft u hulp nodig bij de online registratie? Bel dan +31 247 247 247 (24 uur per dag, 7 dagen per week). NB. Vanwege drukte aan de telefoon kan de wachttijd oplopen.

Wat is de actuele situatie in Laos?

Het Nederlandse reisadvies voor Laos is momenteel 'oranje'. Dit betekent dat u wordt geadviseerd alleen naar Laos te reizen als dat echt noodzakelijk is. Indien u in Laos verblijft, wordt u aangeraden zich te bedenken of het nog steeds noodzakelijk is dat u in Laos blijft. Zo niet, dan wordt u geadviseerd gebruik te maken van de bestaande mogelijkheden om Laos te verlaten.

De Laotiaanse overheid heeft verschillende maatregelen genomen in de strijd tegen COVID-19. De lokale autoriteiten hebben alle scholen en onderwijsinstellingen gesloten. Daarnaast zijn ook bars, karaokebars en massagesalons gesloten. Grensovergangen met China, Vietnam, Cambodja en Thailand zijn inmiddels afgesloten.

Reizigers uit Nederland, en veel andere landen met een hoog aantal besmettingen, krijgen geen visum meer en reeds afgegeven visa zijn niet langer geldig. Visa procedures, zoals 'visa on arrival' en 'e-visa' zijn tot nader order opgeschort.

Reizigers die bij wijze van uitzondering wel worden toegelaten, worden geacht minimaal 14 dagen zelf-quarantaine toe te passen en indien men symptomen heeft een dokter te raadplegen.

Wanneer u in quarantaine wordt geplaatst, volg dan in alle gevallen de aanwijzingen van de Laotiaanse autoriteiten op. Neem contact op met de Nederlandse ambassade in Bangkok of met het Honoraire Consulaat in Vientiane. Echter, de mogelijkheden van de ambassade of het Honoraire Consulaat om assistentie te verlenen zijn zeer beperkt.

Nederlanders in Laos wiens visum dreigt te verlopen vanwege de COVID-19 uitbraak kunnen een visumondersteuningsbrief bij de ambassade aanvragen om het visum te verlengen bij Laotiaanse Immigration, zie hier voor meer informatie.

Ik ben nu in Laos. Kan ik nog wel terug naar Nederland?

Vanwege de maatregelen rondom COVID-19 is het aantal beschikbare internationale vluchten vanuit Laos in snel tempo afgenomen. Ook is het op dit moment in beginsel niet meer mogelijk om vanuit Laos over land naar de buurlanden te reizen. Wanneer u nu in Laos bent, wordt u dringend geadviseerd om de informatiekanalen van vliegtuigmaatschappijen of uw reisagent te raadplegen. Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de Engelstalige website van de International Air Transport Association (IATA).

Voor vluchten met overstap in Thailand: De Thaise autoriteiten hebben besloten tijdelijk de voorwaarden om in Thailand over te stappen aangepast. Dit houdt in dat tot en met 31 maart 2020, 23:59 uur passagiers kunnen overstappen in Bangkok met enkel een ‘fit to fly’ certificaat. Dit document moet door een arts ondertekend worden. Daarnaast wordt het vereiste voor een ziektekostenverzekering van minimaal 100.000 USD tijdelijk opgeschort. Let wel, deze nieuwe voorwaarden gelden alleen voor reizigers die overstappen in Thailand, waarvan de overstap niet langer dan 24 uur duurt en u de transitzone niet verlaat. Een transit van Don Muang Airport naar Suvarnabum Airport is derhalve niet mogelijk. De transitvoorwaarden kunnen tussentijds veranderen. Neemt u voor uw vlucht contact op met uw luchtvaartmaatschappij om deze nieuwe voorwaarden te bevestigen.

Gaat Buitenlandse Zaken mensen terughalen die niet meer weg kunnen?

Nederlanders die in het buitenland verblijven en willen vertrekken, wordt geadviseerd contact op te nemen met de eigen reisorganisatie en vervoerder, zoals de luchtvaartmaatschappijen, om te kijken naar de mogelijkheden om veilig terug te keren naar huis. Als die mogelijkheden er zijn, maak daar dan ook gebruik van.

Voorlopige sluiting Consulaat Vientiane

In verband met de ontwikkelingen rond het Corona/Covid-19 virus is het Consulaat van het Koninkrijk der Nederlanden p.a. SNV-kantoor in Vientiane voorlopig voor bezoekers gesloten.

Voor informatie of speciale ondersteuning in verband met het virus, raadpleeg uw reisorganisatie of de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken, dan wel:

· Telefoon: +31 247 247 247 (Nb: de lijnen zijn overbezet en u moet mogelijkerwijs enige tijd wachten voordat u iemand aan de lijn krijgt)

· via Twitter  @24/7BZ

Als u de honorair consul wilt spreken, maak dan een afspraak per telefoon:

· Mr Allert Van Den Ham, honorair consul, +856-20-5555-6564 of WhatsApp: +31 6 22978393

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in Laos wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.  

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.  

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.