Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Kroatië

De Kroatische overheid neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Kroatië.

Update - 27 maart 2020, 17:45 uur

Hulp gestrande reizigers

Bent u gestrand in het buitenland en zoekt u hulp? Registreer u direct op www.bijzonderebijstandbuitenland.nl. Dit is een gezamenlijk initiatief van de reisbranche, verzekeraars, luchtvaartmaatschappijen en de overheid om gestrande Nederlandse reizigers te helpen.

Deze regeling geldt alleen voor gestrande Nederlandse reizigers die wereldwijd als gevolg van het coronavirus in de problemen zijn gekomen - en die niet op een andere manier naar huis kunnen terugkeren.

Heeft u geen internet of heeft u hulp nodig bij de online registratie? Bel dan +31 247 247 247 (24 uur per dag, 7 dagen per week). NB. Vanwege drukte aan de telefoon kan de wachttijd oplopen.

Wat is het reisadvies van Kroatië?

Reis alleen naar Kroatië als het noodzakelijk is. De lokale overheid neemt maatregelen in de aanpak van de verspreiding van het coronavirus. Deze maatregelen kunnen elkaar snel opvolgen. Wij adviseren u met klem de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op te volgen. Er vinden controles plaats door de politie. Het niet naleven van de maatregelen wordt streng beboet.

Er zijn beperkingen opgelegd voor personen die Kroatië willen inreizen. De Kroatische grenzen zijn in beginsel gesloten, ook voor Nederlanders. Nederlanders die vanuit Servië, Bosnië-Herzegovina of Montenegro per auto Kroatië willen inreizen, worden op dit moment alleen als transit-reizigers toegelaten. Zij mogen alleen gebruik maken van de snelweg, dienen zich zoveel mogelijk af te zonderen (in de auto blijven) en zo spoedig mogelijk Kroatië te verlaten op de terugreis naar Nederland.

Niet-essentiële diensten zijn tot nader order gesloten. Supermarkten, apotheken, benzinestations, banken, postkantoren, koeriersdiensten en kiosken blijven open, maar met verkorte openingstijden.  

Houdt er rekening mee dat reizen -binnen Kroatië- op dit moment niet meer is toegestaan. Bij noodzakelijke reizen -binnen Kroatië- dient u eerst een speciale reispas aan te vragen. Deze reispas dient te worden opgevraagd via de webpagina van de stad waar u op dit moment in Kroatië verblijft. Bent u nu in Kroatië? In uw huidige verblijfplaats kunt u zich nog wel vrij bewegen.

Het is vanaf heden niet meer mogelijk gebruik te maken van het openbaar vervoer. Taxi’s rijden nog wel.

Raadpleeg hier een volledig Engelstalig overzicht van de getroffen maatregelen.

Ik ben nu in Kroatië of maak een tussenstop in Kroatië. Kan ik nog wel terug naar Nederland?

Per vliegtuig

Alleen de luchthaven bij Zagreb is nog open voor internationale passagiersvluchten (inreis en uitreis). Er gaan in beperkte mate nog directe en indirecte vluchten naar Nederland. Houdt er rekening mee dat vliegverbindingen kunnen vervallen. Wij adviseren u om met uw luchtvaartmaatschappij of reisbureau contact op te nemen om na te gaan wat de mogelijkheden zijn voor uw vertrek.

Kijk hier voor Informatie van Zagreb Airport.

De vliegvelden in Dubrovnik en Split zijn tot nader orde gesloten.

Per auto

Als u met de auto terug naar Nederland wilt rijden, moet u er rekening mee houden dat verschillende grensovergangen met Slovenië zijn gesloten. Welke grensovergangen dat zijn kunt u vinden op: https://www.koronavirus.hr/zatvoreni-pogranicni-granicni-prijelazi-izmedju-republike-hrvatske-i-slovenije/135   

Bij de grensovergang met Slovenië vinden medische controles plaats. U kunt ook strikte grenscontroles verwachten bij de grens met Oostenrijk en/of Duitsland.

De grensovergangen Slovenië/Oostenrijk zijn beperkt open. Houd er rekening mee dat reizen via Oostenrijk mogelijk is, mits u met een volle benzinetank in een keer doorrijdt en onderweg geen tussenstops maakt.

Reizen via Hongarije is aan meerdere voorwaarden onderhevig. Check voor vertrek het reisadvies Hongarije en de Q&A van Hongarije.

Reizen via Hongarije is niet mogelijk. De grenzen zijn gesloten voor niet-Hongaren.

Ik ben nu in Kroatië, mag ik blijven?

Het staat u vrij om in Kroatië te blijven. Op basis van uw persoonlijke situatie dient u deze keuze te maken. Houdt er rekening mee dat reizen binnen Kroatië op dit moment niet meer is toegestaan, indien niet-essentieel. Bij noodzakelijke reizen binnen Kroatië dient u eerst een speciale reispas aan te vragen. Deze reispas dient te worden opgevraagd via de webpagina van de stad waar u op dit moment in Kroatië verblijft. In uw huidige woonplaats kunt u zich nog wel vrij bewegen.

Klik hier voor meer informatie betreffende het coronavirus in Kroatië. U kunt ook contact opnemen met het informatie service punt in Kroatië via 113.

Ik woon in Kroatië. Kan ik daar nog terug naar toe?

U kunt terug naar Kroatië. Houd er rekening mee dat u na terugkeer 14 dagen in zelf-isolatie moet. Op overtreding staan geldboetes.

Gaat er nog vliegverkeer naar Kroatië?

Wij adviseren u alleen af te reizen naar Kroatië als dat echt nodig is. Er gaan nog directe en indirecte vluchten naar Kroatië. Houdt er rekening mee dat vliegverbindingen kunnen komen te vervallen.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen?

BijzondereBijstandBuitenland.nl is bedoeld om Nederlanders die in het buitenland gestrand zijn vanwege de coronacrisis, te helpen en naar huis te krijgen. Zie bovenaan.

Alle Nederlanders in Kroatië wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden