Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Kenia

De Keniaanse overheid neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Kenia.

Update: 06 juli 2020, 17:38

Wat is de actuele situatie in Kenia?

Op 6 juli kondigde de Keniaanse president aan dat per 15 juli het Keniaanse luchtruim voor  binnenlandse passagiersvluchten geopend wordt. Internationale vluchten kunnen vanaf 1 augustus weer plaatsvinden. Een en ander is wel afhankelijk van een aantal voorwaarden en in nauw overleg met het Ministerie van Gezondheid en lokale en internationale richtlijnen voor de burgerluchtvaart.

De Keniaanse President Kenyatta heeft eerder, in maart 2020, aangegeven dat alleen Kenianen en buitenlanders met een geldige verblijfsvergunning het land mochten inreizen. Zij moesten echter na aankomst wel in (thuis-) quarantaine voor 14 dagen. Deze regel is nog steeds geldig. Verwacht mag worden dat de groep buitenlanders die het land mogen inreizen met de opening van het luchtruim verruimd zal worden, maar daarover is nog geen informatie.

Op 6 juli 2020 is ook aangekondigd dat de avondklok die van kracht is tussen 21:00 – 04:00 uur voor 30 dagen verlengd is. De in- en uitreisrestricties voor Nairobi, Mombasa en Mandera zijn per 7 juli onder voorwaarden opgeheven en kunnen elk moment weer worden ingesteld indien de situatie dat vereist. De komende 21 dagen zullen de ontwikkelingen dienaangaande in de gaten worden gehouden.

Ik ben in Kenia, kan ik nog wel naar Nederland terugvliegen?

Op 6 juli is aangekondigd dat het luchtruim per 1 augustus wordt opengesteld voor internationale passagiersvluchten. Hoe dit precies zal uitwerken, is op dit moment nog niet bekend.

Op dit moment is het vanwege het gesloten Keniaanse luchtruim niet mogelijk om Kenia via een reguliere lijnvlucht te verlaten. Met hulp van ambassades en de EU vertegenwoordiging in Nairobi worden er zo nu en dan repatriëringsvluchten vanuit Kenia naar Europa georganiseerd. Hier wordt over bericht op de social media kanalen van de Nederlandse ambassade in Kenia en de Keniaanse landenpagina op Nederlandwereldwijd.

Volg de aanwijzingen van de lokale overheid en volg het nieuws voor de laatste informatie. Let ook op de inreisvoorwaarden voor Nederland.

Gaan er nog vluchten van en naar Kenia?

Er vertrekken op dit moment geen reguliere passagiersvluchten van en naar Kenia. Wel vertrekken er af en toe speciale vluchten naar Kenia. Voor opening van het luchtruim voor internationale vluchten per 1 augustus zie vorige vragen en antwoorden.

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de Engelstalige website van de International Air Transport Association (IATA).

Wat zijn de inreisvoorwaarden voor Kenia?

Voor de exacte inreisvoorwaarden voor Kenia verwijzen we u graag naar de Keniaanse autoriteiten en de Keniaanse ambassade in Nederland.

Op dit moment mogen alleen Kenianen en buitenlanders met een Keniaanse verblijfsvergunning (incl. dependent pass, exemption, student pass of special pass) Kenia inreizen.

Indien u naar Kenia reist dient u in het bezit te zijn van uw negatieve COVID-19 testresultaten (afgenomen tot 7 dagen voor vertrek) en voor een periode van 14 dagen in verplichte quarantaine te gaan bij aankomst in Kenia. Hiervoor zijn door de Keniaanse overheid faciliteiten aangewezen (hotels).

Reizigers die voldoen aan de volgende criteria komen in aanmerking voor thuisquarantaine:

  • Personen in de leeftijd 5 jaar of jonger of 60 jaar en ouder
  • Personen met een chronische fysieke of mentale handicap
  • Zwangeren
  • Zorgdragers voor persoon die vallen in bovenstaande categorieën
  • Kinderen jonger dan 17 jaar die alleen reizen  
  • Personen die kunnen aantonen in Kenia thuis in quarantaine te kunnen gaan

Vragen over (zelf-) quarantaine kunt u stellen aan de Keniaanse overheid door een email te sturen naar: quarantine@kmpdc.go.ke. U kunt zich voor vertrek naar Kenia ook via dit emailadres aanmelden met een verzoek tot thuisquarantaine.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in Kenia wordt verzocht om zich eveneens te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Door u aan te melden voor de informatieservice krijgt u een e-mail bij een aanpassing van het reisadvies, krijgt u sms bij een (dreigende) crisis, weet dat ambassade dat u in het land bent en kan u extra informatie ontvangen van de ambassade, bijvoorbeeld over consulaire dienstverlening.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten. Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Moet ik nog iets doen als ik terug ben in Nederland?

Vergeet niet u uit te schrijven bij de Informatieservice Buitenlandse Zaken zodra u het land verlaten heeft. U helpt daarmee het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Voor de Informatieservice kunt u zich hier uitschrijven.

Kijk ook op de webpagina veelgestelde vragen over corona en terugreizen naar Nederland.