Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Kazachstan

De Kazachse overheid neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Kazachstan.

18 maart 2020, 15:40

Hulp gestrande reizigers

Bent u gestrand in het buitenland en zoekt u hulp? Registreer u direct op www.bijzonderebijstandbuitenland.nl. Dit is een gezamenlijk initiatief van de reisbranche, verzekeraars, luchtvaartmaatschappijen en de overheid om gestrande Nederlandse reizigers te helpen.

Deze regeling geldt alleen voor gestrande Nederlandse reizigers die wereldwijd als gevolg van het coronavirus in de problemen zijn gekomen - en die niet op een andere manier naar huis kunnen terugkeren.

Heeft u geen internet of heeft u hulp nodig bij de online registratie? Bel dan +31 247 247 247 (24 uur per dag, 7 dagen per week). NB. Vanwege drukte aan de telefoon kan de wachttijd oplopen.

Wat is de actuele situatie in Kazachstan?

Per 16 maart werd door de Kazachse overheid de noodtoestand van kracht om het risico op de verspreiding van het COVID-19 virus te verkleinen.

Ik ben nu in Kazachstan of maak een tussenstop in Kazachstan kan ik nog wel terug naar Nederland?

Er zijn op dit moment geen beperkingen voor buitenlanders om het land te verlaten.

Ik woon in Kazachstan, Kan ik daar nog terug naar toe?

Kazachse burgers kunnen terugkeren naar Kazachstan. Voor buitenlanders geldt een inreisverbod en mogen het land niet meer in nu de noodtoestand van kracht is. In hele specifieke gevallen krijgen buitenlanders die deel uitmaken van het gezin van een Kazachs staatsburger (verwantschap, moet worden bevestigd – echtgenoten, ouders en kinderen) toestemming het land in te reizen. Neem contact op met de Kazachse autoriteiten om na te gaan of dit voor u van toepassing is.

Gaat er nog vliegverkeer naar Kazachstan?

Er zijn nog enkele maatschappijen die op Kazachstan vliegen, meestal met een afgeschaald vluchtschema. Er zijn ook maatschappijen die tijdelijk zijn gestopt met het vliegen op Kazachstan. Neem voor meer informatie contact op met uw luchtvaartmaatschappij.

Meest actuele wijzigingen voor spoedupdate

Per 16 maart tot 15 april 2020 is de noodtoestand uitgeroepen. Scholen en universiteiten zijn gesloten. Er vinden geen (grote) openbare bijeenkomsten meer plaats. Moskee bezoek is beperkt. Bioscopen, winkelcentra, sportclubs etc zijn gesloten. Voor buitenlanders geldt een inreisverbod

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in Kazachstan wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.