Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Kazachstan

De Kazachse overheid neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Kazachstan.

Update: 06 juli 2020, 15:10

Wat is de actuele situatie in Kazachstan?

Op 11 mei heeft de Kazachse overheid de noodtoestand ingetrokken. Verschillende maatregelen om het risico op de verspreiding van het COVID-19 virus te verkleinen blijven van kracht, waaronder herinvoering van perioden van lockdowns.

  • Scholen en universiteiten blijven gesloten.
  • Er vinden geen (grote) openbare bijeenkomsten plaats.
  • Moskeebezoek is beperkt toegestaan.
  • Winkels en restaurants zijn weer open.

Tijdens perioden van lockdowns gelden strengere regels. Voor de meeste buitenlanders geldt een inreisverbod.

Ik ben nu in Kazachstan of maak een tussenstop in Kazachstan kan ik nog wel terug naar Nederland?

Er zijn op dit moment geen beperkingen voor buitenlanders om het land te verlaten.

Ik woon in Kazachstan, Kan ik daar nog terug naar toe?

Kazachse burgers kunnen terugkeren naar Kazachstan. Voor de meeste buitenlanders geldt een inreisverbod. Zij mogen het land niet meer in. Voor burgers uit landen waarmee Kazachstan regulier vliegverkeer heeft hervat, zijn de inreismogelijkheden verruimd.

In hele specifieke gevallen krijgen buitenlanders die deel uitmaken van het gezin van een Kazachs staatsburger (verwantschap, moet worden bevestigd – echtgenoten, ouders en kinderen) toestemming het land in te reizen.

* Tijdelijke visumplicht

Voor veel landen, waaronder Nederland, is een tijdelijke visumplicht ingesteld tot 1 november. Neem contact op met de Kazachse autoriteiten om na te gaan welke situatie voor u van toepassing is.

Gaat er nog vliegverkeer naar Kazachstan?

Er zijn enkele maatschappijen die op Kazachstan vliegen, meestal met een afgeschaald vluchtschema. Er zijn ook maatschappijen die tijdelijk zijn gestopt met het vliegen op Kazachstan. Neem voor meer informatie contact op met uw luchtvaartmaatschappij.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in Kazachstan wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.