Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Japan

De Japanse overheid neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Japan.

Update: 3 juni 2020, 9:25

Wat is de situatie in Japan?

Japan is getroffen door het COVID-19 virus. De Japanse overheid heeft een reeks maatregelen afgekondigd, inclusief inreisbeperkingen voor reizigers uit Nederland.

Blijf op de hoogte van de actuele situatie via:

Lees ook het nieuwsbericht van 17 maart 2020 over de nieuwe maatregelen rond reizen van en naar Nederland.

Zijn er inreisbeperkingen voor Japan?

De Japanse autoriteiten hebben inreisbeperkingen ingesteld voor Nederlanders die naar Japan willen reizen.

Inreisverbod

Toegang tot Japan wordt ontzegd aan mensen die 14 dagen voorafgaand aan hun reis in Nederland zijn geweest. Het inreisverbod voor Nederland duurt voor onbepaalde tijd. De lijst met andere landen waarvoor een inreisverbod geldt is te vinden op de website van de International Air Transport Association (IATA).

Let op! Ook als u in bezit bent van een verblijfsvergunning, komt u Japan niet in als u in de 14 dagen voorafgaand aan uw reis in Nederland bent geweest.

Visumbeperkingen

Het is voor Nederlanders niet meer mogelijk om visumvrij naar Japan te reizen. Dit geldt ook voor andere Schengen-landen.

U krijgt geen visum indien u in de 14 dagen voorafgaand aan uw reis in Nederland was. Hetzelfde geldt voor de andere landen die hierboven zijn genoemd.

Visa die in Nederland zijn afgegeven voor 20 maart zijn ongeldig verklaard door de Japanse autoriteiten.

Verblijfsvergunningen blijven wel geldig.

Ik ben op vakantie in Japan. Moet ik naar huis komen?

Ga na of uw verblijf noodzakelijk is en of u mogelijkheden tot vertrek heeft. Neem daarvoor contact op met uw luchtvaartmaatschappij of reisorganisatie. Het aantal vluchten tussen Japan en Nederland neemt af.

Mocht u in Japan zijn en uw visum loopt af, maar u kunt wegens omstandigheden pas later terug naar Nederland, neem dan contact op met de Japanse immigratieautoriteiten.

Ik wil in de komende periode op vakantie of zakenreis gaan naar Japan. Kan ik nog gaan?

Er geldt een inreisverbod voor mensen die vanuit Nederland naar Japan willen reizen. Daarnaast zijn er visumbeperkingen.

Ik ben nu in Japan of maak een tussenstop in Japan. Kan ik nog wel terug naar Nederland?

Transit in Japan is vooralsnog mogelijk. U dient dan wel in de transitzone op het vliegveld te blijven. De luchthaven Narita (Tokio) sluit ’s nachts. U kunt ’s nachts dus niet in de transitzone blijven.

Indien het niet mogelijk is om in de transitzone te verblijven, zijn er beperkte mogelijkheden voor een 72-uurstransit in Japan (de zogenoemde 'shore pass'). Neem hiervoor contact op met de Japanse immigratieautoriteiten. U komt niet in aanmerking voor de shore pass als u in de 14 dagen voorafgaand aan uw reis in een van de gebieden bent geweest waarvoor het inreisverbod geldt (waaronder Nederland). Er zijn vooraf geen garanties te geven dat u de shore pass daadwerkelijk krijgt. Het advies is daarom om zo rechtstreeks mogelijk over te stappen op een aansluitende vlucht, met aankomst en vertrek van dezelfde terminal en waarbij bagage aan het begin van de reis is doorgelabeled naar de eindbestemming.

Informatie over de rechtstreekse KLM-vluchten van en naar Japan is te vinden op de website van de KLM.

Gaat er nog vliegverkeer van en naar Japan?

Ja, voor nu wel, maar veel vluchten worden geannuleerd. Informatie over de rechtstreekse KLM-vluchten van en naar Japan is te vinden op de website van de KLM.

EU-landen hebben de grensmaatregelen aangescherpt. Ik woon in Japan. Kan ik nog terug naar Nederland?

Ja, Nederlanders kunnen in principe terug naar Nederland, zolang er vluchten gaan.

Wilt u naar Nederland reizen, ga dan na of u mogelijkheden tot vertrek heeft. Neem daarvoor contact op met uw luchtvaartmaatschappij of reisorganisatie.

Ik woon in Japan, maar ik ben nu in het buitenland. Kan ik nog terug naar Japan?

Bent u in de afgelopen 14 dagen in Nederland geweest, dan geldt een inreisverbod. Dat is ook van toepassing als u een verblijfsvergunning heeft.

Mocht u de afgelopen 14 dagen in een land hebben verbleven waarvoor geen inreisverbod geldt, kunt u in beginsel terugkeren in Japan. Voorwaarde is dat u de 're-entry permission' in het paspoort heeft. Er zijn echter geen garanties te geven. Neem daarom contact op met de Japanse immigratiedienst. Bij terugkeer uit sommige landen geldt een 14-daagse quarantaine.

De laatste informatie over inreisbeperkingen vindt u op de Engelstalige website van de International Air Transport Association (IATA).

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in Japan wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Moet ik nog iets doen als ik terug ben in Nederland?

Vergeet niet u uit te schrijven bij de Informatieservice Buitenlandse Zaken zodra u het land verlaten heeft. U helpt daarmee het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Voor de Informatieservice kunt u zich hier uitschrijven.

Kijk ook op de webpagina veelgestelde vragen over corona en terugreizen naar Nederland.