Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Jamaica

De overheid in Jamaica neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Jamaica.

Update: 17 juni 2020, 17:30

Wat is de actuele situatie in Jamaica?

Voor Jamaica geldt reisadvies oranje (alleen noodzakelijke reizen). Vanaf 15 juni heeft Jamaica zijn grenzen weer geopend voor internationale reizigers, mits deze de coronamaatregelen en protocollen in acht nemen.

Bij aankomst zal iedere reiziger een gezondheidsscreening en COVID-19 risicobeoordeling moeten ondergaan. De uitkomst daarvan bepaalt welke maatregelen gelden:

  • Wordt beoordeeld dat er een laag risico is op COVID-19, dan mogen internationale toeristen alleen verblijven in de speciaal daarvoor aangewezen toeristische zone (‘covid resilient corridor’).
  • Wordt beoordeeld dat er een hoog risico is op COVID-19, dan wordt een COVID-19 test afgenomen. Bij een positieve uitslag (reiziger heeft COVID-19) zal de reiziger onder medisch toezicht in verplichte quarantaine moeten.
  • Bij zakenreizigers die Jamaica korter dan 14 dagen bezoeken, wordt bij aankomst een COVID-19 test afgenomen. Zij moeten de testresultaten in een hotel of overheidsfaciliteit afwachten. Bij een negatieve test (reiziger heeft geen COVID-19) kunnen zakenreizigers zich verplaatsen, mits zij de Jamaicaanse gezondheidsregels en veiligheidsprotocollen in acht nemen. Bij een positieve test (reiziger heeft COVID-19) zal een zakenreiziger onder medisch toezicht in verplichte quarantaine moeten.
  • Zakenreizigers die Jamaica langer dan 14 dagen bezoeken, moeten bij een laag risico op COVID-19 de eerste 14 dagen na aankomst in thuisquarantaine (bijvoorbeeld in een hotel). Bij een hoog risico op COVID-19 moet de zakenreiziger een COVID-19 test ondergaan. Bij een negatieve test (reiziger heeft geen COVID-19) moeten zij 14 dagen in thuisquarantaine. Bij een positieve test (reiziger heeft COVID-19) zal de zakenreiziger onder medisch toezicht in verplichte quarantaine moeten

Meer informatie over de actuele situatie in Jamaica:

Ik ben nu in Jamaica of maak een tussenstop in Jamaica kan ik nog wel terug naar Nederland?

Sinds 15 juni heeft Jamaica de grenzen weer geopend voor internationale reizigers. Het vliegverkeer van en naar Jamaica is echter nog beperkt. Op dit moment zijn er geen directe vluchten tussen Jamaica en Europa. Wel zijn er enkele indirecte vliegverbindingen via de Verenigde Staten.

Bekijk de laatste informatie over wijzigingen in het internationale luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA).

Is vertrek niet mogelijk, zorg dan voor een veilig onderkomen, eventueel in overleg met uw reisorganisatie.

Ik ben een Nederlandse reiziger in Jamaica en ik kan niet terug naar Nederland, wat moet ik doen?

Kunt u zelf uw terugkeer naar Nederland echt niet meer regelen, heeft u problemen met uw verblijfsvergunning of heeft u andere vragen, neem dan contact op met de Nederlandse ambassade in Havana via hav-ca@minbuza.nl of bel +31 247 247 247 (24 uur per dag, 7 dagen per week).

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in Jamaica wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

De Nederlandse ambassade in Cuba is verantwoordelijk voor de banden met Jamaica.

Check voor de actuele wijzigingen de social media van de Nederlandse ambassade in Havana:

Moet ik nog iets doen als ik terug ben in Nederland?

Vergeet niet u uit te schrijven bij de Informatieservice Buitenlandse Zaken zodra u het land verlaten heeft. U helpt daarmee het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Voor de Informatieservice kunt u zich hier uitschrijven.

Kijk ook op de webpagina veelgestelde vragen over corona en terugreizen naar Nederland.