Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Jamaica

De overheid in Jamaica neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Jamaica.

Update: 23 maart 2020 22:40 uur

Hulp gestrande reizigers

Bent u gestrand in het buitenland en zoekt u hulp? Registreer u direct op www.bijzonderebijstandbuitenland.nl. Dit is een gezamenlijk initiatief van de reisbranche, verzekeraars, luchtvaartmaatschappijen en de overheid om gestrande Nederlandse reizigers te helpen.

Deze regeling geldt alleen voor gestrande Nederlandse reizigers die wereldwijd als gevolg van het coronavirus in de problemen zijn gekomen - en die niet op een andere manier naar huis kunnen terugkeren.

Heeft u geen internet of heeft u hulp nodig bij de online registratie? Bel dan +31 247 247 247 (24 uur per dag, 7 dagen per week). NB. Vanwege drukte aan de telefoon kan de wachttijd oplopen.

De samenwerkende partijen bekostigen dit initiatief. Echter, reizigers hebben ook een eigen verantwoordelijk en betalen dus ook een eigen bijdrage. Voor intercontinentale reizen, zoals Jamaica, geldt een standaardtarief van EUR 900.

Wat is de actuele situatie?

De Jamaicaanse regering heeft aangekondigd per 22 maart alle lucht- en zeegrenzen te sluiten voor inkomende reizigers, inclusief Jamaicaanse onderdanen en inwoners. Uitgaande reizigers mogen wel vertrekken. Deze maatregelen gelden in eerste instantie voor 14 dagen.

Houdt de website van het Ministerie van Gezondheid van Jamaica in de gaten voor de laatste stand van zaken.

Ik ben nu in Jamaica of maak een tussenstop in Jamaica kan ik nog wel terug naar Nederland?

Het is niet meer mogelijk om Jamaica in te reizen vanaf 22 maart.
Uitreizen is nog wel toegestaan, maar de mogelijkheden om terug naar Nederland te vliegen zijn steeds beperkter. Houd contact met uw luchtvaartmaatschappij en reisorganisatie voor specifieke informatie.

In het algemeen worden de mogelijkheden om terug naar Nederland te vliegen steeds beperkter. Houd contact met uw luchtvaartmaatschappij en reisorganisatie voor specifieke informatie.

Gezien de grote vraag naar vluchten, bestaat er een reële mogelijkheid dat u met andere luchtvaartmaatschappijen en/of via andere landen naar Nederland zult moeten terugreizen.

Is vertrek niet mogelijk, zorg dan voor een veilig onderkomen, eventueel in overleg met uw reisorganisatie.
Reist u met TUI? U vindt informatie op: www.tui.nl/coronavirus-faq

Ik woon in Jamaica. Kan ik daar nog terug naar toe?

Jamaica heeft inreisbeperkingen opgelegd. Het is ook als inwoner niet meer mogelijk naar Jamaica te reizen de komende periode. De maatregelen gaan per 22 maart in en duren tenminste 14 dagen.

Gaat er nog vliegverkeer naar Jamaica?

Op dit moment is er nog wel vliegverkeer, maar houdt u er rekening mee dat de situatie snel kan wijzigen.

Blijf op de hoogte en registreer u bij de ambassade

De Nederlandse ambassade in Cuba is verantwoordelijk voor de banden met Jamaica.

Volg de meest actuele wijzigingen via Facebook ‘Embassy of the Kingdom of the Netherlands in Cuba’ en het Twitter account van de ambassade: @NlinCuba

U kunt zich ook aanmelden voor de informatieservice via: 

www.nederlandwereldwijd.nl/contact/informatieservice-buitenlandse-zaken

De Nederlandse ambassade maakt momenteel een lijst van personen die Jamaica mogelijk niet snel kunnen verlaten. Deze wordt gedeeld met het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag, ten behoeve van het overleg met de luchtvaartmaatschappijen en reisorganisaties. Wilt u op deze lijst gezet worden, stuur dan de volgende informatie in het Engels per email aan hav-ea@minbuza.nl

  • Travel organization (if applicable):
  • Name:
  • Date of birth:
  • Passport number:
  • Where are you in Jamaica (hotel, city):
  • What is your contact number while in Jamaica?:
  • When is/was your flight scheduled:
  • Are you in need of medical support?: yes/no, if yes, …..
  • Contact details person in Jamaica (e.g. tourist agent?):
  • Contact person in the Netherlands (name and telephone):

NB: indien u op deze lijst wordt gezet, maar toch een vlucht weet te bemachtigen, informeer dan de ambassade via hav-ea@minbuza.nl 

Mijn vlucht is bevestigd voor deze week (t/m woensdag 25 maart) om van Jamaica naar Nederland te komen, moet ik me aanmelden voor Bijzondere Bijstand Buitenland?

Nee, als uw vlucht bevestigd is, dan hoeft zich niet te registreren.

Mijn vlucht is bevestigd, maar pas vanaf donderdag 26 maart, moet ik me aanmelden voor Bijzondere Bijstand Buitenland?

Ja, er zijn volgens onze informatie vanaf donderdag 26 maart nauwelijks vluchten meer van Jamaica naar Nederland. We adviseren u goed na te gaan bij uw reisorganisatie en/of luchtvaartmaatschappij of zij u zullen vervoeren en te overwegen zich aan te melden voor Bijzondere Bijstand Buitenland.

Ik heb me al bij de Nederlandse ambassade in Havana laten registreren als ‘gestrande reiziger’, moet ik me nu ook aanmelden voor Bijzondere Bijstand Buitenland?

Ja, tenzij u al een vlucht heeft geregeld, adviseren we dat u zich ook aanmeldt voor Bijzondere Bijstand Buitenland.

Ik ben een Nederlandse reiziger in Jamaica en ik heb nog niets gedaan, wat moet ik nu?

Wanneer u onmogelijk meer zelf uw terugkeer naar Nederland kan regelen, adviseren we dat u zich aanmeldt voor Bijzondere Bijstand Buitenland

Ik ben een Nederlandse reiziger in Jamaica en ik wil in Jamaica blijven, kan dat?

Nee, ook Jamaica wil dat toeristen vertrekken. We adviseren dat u zich aanmeldt voor Bijzondere Bijstand Buitenland

Ik woon als Nederlander in Jamaica, geldt deze regeling ook voor mij?

Nee, de Bijzondere Bijstand Buitenland is in de eerste plaats voor Nederlandse reizigers in Jamaica. Voor vragen kunt u bij de Nederlandse ambassade in Havana terecht via hav-ca@minbuza.nl

Ik ben Nederlander, maar woon niet in Nederland, maar in één van de landen van het Koninkrijk in de Cariben, geldt deze regeling ook voor mij?

Ja, we adviseren dat u zich ook aanmeldt voor Bijzondere Bijstand Buitenland

Wanneer kan ik terug?

Registratie bij Bijzondere Bijstand Buitenland betekent nog geen garantie op een terugkeervlucht. Dit is een complexe en unieke operatie. Blijf uzelf informeren over actuele wijzigingen via Facebook ‘Embassy of the Kingdom of the Netherlands in Cuba’ en Twitter van de ambassade:@NLinCuba