Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Israël

De Israëlische overheid neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Israël.

Update 31 maart 2020 - 11:09

Hulp gestrande reizigers

Bent u gestrand in het buitenland en zoekt u hulp? Registreer u direct op www.bijzonderebijstandbuitenland.nl. Dit is een gezamenlijk initiatief van de reisbranche, verzekeraars, luchtvaartmaatschappijen en de overheid om gestrande Nederlandse reizigers te helpen.

Deze regeling geldt alleen voor gestrande Nederlandse reizigers die wereldwijd als gevolg van het coronavirus in de problemen zijn gekomen - en die niet op een andere manier naar huis kunnen terugkeren.

Heeft u geen internet of heeft u hulp nodig bij de online registratie? Bel dan +31 247 247 247 (24 uur per dag, 7 dagen per week). NB. Vanwege drukte aan de telefoon kan de wachttijd oplopen.

Wat is de actuele situatie in Israël?

Het reisadvies is momenteel ‘oranje’: alleen noodzakelijke reizen. De landsgrenzen met Jordanië en Egypte zijn gesloten.

Vanaf 18 maart jl. geldt dat reizigers zonder Israëlische nationaliteit de toegang tot Israël wordt ontzegd. Eerder gold dat reizigers die konden aantonen dat zij 14 dagen in thuisquarantaine konden blijven wél werden toegelaten. Deze regel is aangepast en reizigers zonder de Israëlische nationaliteit krijgen geen toegang meer tot Israël, ook al zouden zij in thuisquarantaine kunnen blijven.

Er geldt een uitzondering voor reizigers die in Israël hun leven hebben opgebouwd. Denk bijvoorbeeld aan houders van een verblijfsvergunning.

Lees meer over de actuele situatie in Israël en de maatregelen van de Israëlische autoriteiten op de website van het Israëlische Ministerie van Gezondheid.

Ik ben nu in Israël of maak een tussenstop in Israël. Kan ik nog wel terug naar Nederland?

Op dit moment zijn er geen vluchten tussen Nederland en Israël. Er zijn tot 5 april nog een handvol vluchten naar Europese bestemmingen. Houd de websites van de luchtvaartmaatschappijen in de gaten voor mogelijke terugvluchten. 

Gaat er nog vliegverkeer naar Israël?

Op dit moment zijn er geen vluchten tussen Nederland en Israël. Er zijn tot 5 april nog een handvol vluchten naar Europese bestemmingen. Houd de websites van de luchtvaartmaatschappijen in de gaten om de mogelijkheden te bezien.

Ik woon in Israël. Kan ik daar nog terug naar toe?

Personen die woonachtig zijn in Israël en kunnen aantonen dat ze in thuisquarantaine kunnen blijven, kunnen Israël nog in. Op dit moment zijn er echter geen vluchten tussen Nederland en Israël. Houd de websites van de luchtvaartmaatschappijen in de gaten om te zien of daar verandering in is gekomen. Ook zijn de landgrenzen met Egypte en Jordanië gesloten.

Hoe zit het met de geldigheid van mijn verblijfsvergunning?

De Israëlische Population and Immigration Authority heeft op 17 maart besloten dat visa die na 12 maart 2020 zouden aflopen, automatisch worden verlengd tot 30 juni 2020. Het gaat om de volgende type visa (met tussen haakjes de Engelse naam van het visum):

  • B1 (working visa)
  • A1 (eligible under the right of return)
  • A2 (students, trainees and interns)
  • A3 (religious people)
  • A4 (companion to A2, A3)
  • A5 (temporary residents)

Iedereen met een visum van bovenstaand type hoeft niet langs te komen bij de autoriteiten voor verlenging van het visum.

Let op: de verlenging is momenteel geldig tot 30 juni 2020.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in Israël wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm door het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.