Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Irak

De overheid van Irak neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Irak.

Update: 1 juni 2020, 11:25

Wat is de actuele situatie in Irak?

De maatregelen die de Iraakse overheid neemt om de verspreiding van het virus onder controle te brengen veranderen voortdurend en zijn verschillend per stad en provincie. Controleer voor u op reis gaat de laatste stand van zaken in het gebied waar u wilt reizen. Reizen tussen regio’s en steden is niet of zeer beperkt mogelijk. Het luchtruim is gesloten.

Het aantal gemelde besmettingen in Irak (inclusief de Koerdische regio) neemt sterk toe, met name in Bagdad. In gebieden waar veel besmettingen worden gemeld, worden extra maatregelen genomen.

In delen van het land geldt een gedeeltelijke of volledige lockdown. Gedurende de lockdown worden burgers geacht in hun woning te blijven. Boodschappen doen is mogelijk in de directe omgeving van de woning. Overige verplaatsingen zijn in principe niet toegestaan. De specifieke toepassing van de maatregelen kan per stad of regio verschillen.

Ik woon in Irak. Kan ik daar nog terug naar toe?

Nederlanders die woonachtig zijn in Irak kunnen op dit moment niet terugreizen naar Irak.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

U kunt uzelf inschrijven bij de Informatieservice Buitenlandse Zaken. Dan wordt u op de hoogte gehouden van de situatie ter plekke. Houd ook de berichtgeving van de lokale autoriteiten in de gaten.

Vergeet u niet uit te schrijven van de Informatieservice zodra u het land verlaten heeft. U helpt daarmee het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Kijk ook op de webpagina veelgestelde vragen over corona en terugreizen naar Nederland en