Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Irak

De overheid van Irak neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Irak.

Update: 21 mei 2020, 22:03

Wat is de actuele situatie in Irak?

De maatregelen die de Iraakse overheid neemt om de verspreiding van het virus onder controle te brengen veranderen voortdurend en zijn verschillend per stad en provincie. Controleer voor u op reis gaat de laatste stand van zaken in het gebied waar u wilt reizen. Reizen tussen regio’s is niet of zeer beperkt mogelijk. Het luchtruim is gesloten.

Tussen 24 en 28 mei is door de centrale overheid een volledige lockdown afgekondigd.

De regering in de Koerdische regio heeft een lockdown van 72 uur afgekondigd, vanaf 24 mei.

Ik ben nu in Irak. Kan ik nog wel terug naar Nederland?

Voor gestrande reizigers worden nog af en toe commerciële vluchten georganiseerd. Als u belangstelling hebt voor deze vluchten, of als u op de hoogte wilt worden gehouden van toekomstige vluchtopties, stuur dan een email naar erb-ca@minbuza.nl (voor de Koerdische regio) of bag-ca@minbuza.nl (voor de rest van Irak).

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de Engelstalige website van de International Air Transport Association (IATA).

Ik woon in Irak. Kan ik daar nog terug naar toe?

Nee, Irak laat op dit moment geen buitenlandse reizigers toe.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in Irak wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet om u uit te schrijven als u Irak verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassade daarmee om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Kijk ook op de veelgestelde vragen over corona en terugreizen naar Nederland.