Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Indonesië

De Indonesische overheid neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Indonesië.

Update: 20 maart 2020 - 13:00

Hulp gestrande reizigers

Bent u gestrand in het buitenland en zoekt u hulp? Registreer u direct op www.bijzonderebijstandbuitenland.nl. Dit is een gezamenlijk initiatief van de reisbranche, verzekeraars, luchtvaartmaatschappijen en de overheid om gestrande Nederlandse reizigers te helpen.

Deze regeling geldt alleen voor gestrande Nederlandse reizigers die wereldwijd als gevolg van het coronavirus in de problemen zijn gekomen - en die niet op een andere manier naar huis kunnen terugkeren.

Heeft u geen internet of heeft u hulp nodig bij de online registratie? Bel dan +31 247 247 247 (24 uur per dag, 7 dagen per week). NB. Vanwege drukte aan de telefoon kan de wachttijd oplopen.

Waarom is het reisadvies van Indonesië aangepast?

Op zondag 15 maart 2020, heeft President Joko Widodo een persverklaring afgegeven waarin staat vermeld dat het ministerie van Gezondheid extra stappen zal ondernemen ter bestrijding van de COVID-19 pandemie. Voor Jakarta zijn voor de komende dagen de scholen, musea en andere toeristische plekken gesloten. Mensen wordt opgeroepen om zoveel mogelijk thuis te werken en grote evenementen te mijden.

Vanaf 17 maart jl. hebben de EU-landen het besluit genomen om de mogelijkheid tot reizen naar de Schengenzone, waaronder Nederland, drastisch te beperken. Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert alle Nederlanders om de komende periode niet meer naar het buitenland te reizen, tenzij strikt noodzakelijk. Vakantiereizen naar het buitenland worden afgeraden. Voor alle landen geldt als reisadvies nu minimaal code oranje: reis alleen wanneer dit strikt noodzakelijk is.

Wat is de actuele situatie in Indonesië?

De situatie in Indonesië wijzigt als gevolg van de ontwikkelingen rond het coronavirus (COVID-19) momenteel snel. De verwachting is dat Indonesië niet voldoende voorbereid is om mensen op te vangen die heftige klachten hebben en in een ziekenhuis behandeling behoeven.

De verspreiding van het coronavirus vindt in Indonesië in snel tempo plaats. De situatie  kan hierdoor snel veranderen.  Als u in Indonesië verblijft, wordt u op basis van het voorgaande geadviseerd naar Nederland terug te keren.

Ik ben nu in Indonesië kan ik nog wel terug naar Nederland?

Er zijn steeds minder vluchten vanuit Indonesië beschikbaar. Daarnaast gaan steeds meer landen en luchtruimen ‘op slot’. Hierdoor wordt het terugreizen naar Nederland bemoeilijkt.  Als u in Indonesië verblijft, wordt u op basis van het voorgaande uitdrukkelijk geadviseerd zo spoedig mogelijk naar Nederland terug te keren.

Per dag wordt door de luchtvaartmaatschappijen bekeken welke vluchten in de lucht gehouden kunnen worden. Algemene persberichten met informatie worden niet uitgegeven omdat de informatie te snel wijzigt. Houd voor actuele reisinformatie de websites van de luchtvaartmaatschappijen in de gaten.

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de Engelstalige website van de International Air Transport Association (IATA).

Wat te doen wanneer mijn vlucht naar Nederland wordt geannuleerd?

Probeer met de luchtvaartmaatschappij een alternatieve vlucht te regelen of anders een ticket aan te schaffen bij een luchtvaartmaatschappij die nog wel naar Nederland vliegt. Bij verloop van het visum, kan de Indonesische immigratiedienst een ‘emergency stay permit’ (Izin Tinggal Keadaan Terpaksa) verstrekken voor 14 dagen.

Ik woon in Indonesië, kan ik nog inreizen?

Het vliegverkeer tussen China en Indonesië is tijdelijk stopgezet. Personen die de afgelopen 14 dagen in de volgende gebieden zijn geweest, wordt de toegang tot Indonesië ontzegd:

  • China
  • Iran
  • Italie
  • Zuid Korea
  • Vaticaan
  • Spanje
  • Frankrijk
  • Duitsland
  • Zwitserland
  • UK

Bij binnenkomst op lucht-, of zeehavens moeten alle reizigers een zogenaamde 'health alert card' invullen, die het mogelijk maakt hen te traceren, mocht op een later moment blijken dat zij (mogelijk) in contact zijn geweest met mensen die besmet zijn.

De situatie wijzigt snel. Mocht u naar Indonesië willen afreizen, dan wordt u geadviseerd om het laatste nieuws hierover goed in de gaten te houden.

Voor Indonesië is een visum nodig dat u bij de Indonesische ambassade kunt aanvragen.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Volg de Nederlandse ambassade in Indonesië op Facebook, LinkedIn, Instagram en Twitter om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen rondom het coronavirus (COVID-19).

Alle Nederlanders in Indonesië wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

De Indonesische autoriteiten hebben een  Corona Crisis Center ingericht dat telefonisch bereikbaar is via +62 21 521 04 11 of +62 812 1212 3119.

Op de website http://infeksiemerging.kemkes.go.id/ (indonesisch) publiceert de Indonesische overheid de laatste ontwikkeling.

Indien u twijfelt of u besmet bent geraakt, dan kunt u voor nader advies bellen met
112 of +62 813 8837 6955.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in Indonesië wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.