Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies India

De Indiaase overheid neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het  reisadvies voor India.

Update 27 maart 2020 - 11:15

Hulp gestrande reizigers

Bent u gestrand in het buitenland en zoekt u hulp? Registreer u direct op www.bijzonderebijstandbuitenland.nl. Dit is een gezamenlijk initiatief van de reisbranche, verzekeraars, luchtvaartmaatschappijen en de overheid om gestrande Nederlandse reizigers te helpen.

Deze regeling geldt alleen voor gestrande Nederlandse reizigers die wereldwijd als gevolg van het coronavirus in de problemen zijn gekomen - en die niet op een andere manier naar huis kunnen terugkeren.

Heeft u geen internet of heeft u hulp nodig bij de online registratie? Bel dan +31 247 247 247 (24 uur per dag, 7 dagen per week). NB. Vanwege drukte aan de telefoon kan de wachttijd oplopen.

Wat is de actuele situatie in India?

De Indiase regering heeft een nationale 'lockdown' aangekondigd vanaf 25 maart tot 14 april 2020. De situatie verandert per dag, houd daarom voor de laatste maatregelen de website van de Indiase autoriteiten in de gaten: website van het Indiase ministerie van Gezondheid.

Als u van plan bent om te verplaatsen binnen India om een luchthaven te bereiken, omdat u een vliegticket heeft, wees dan voorzichtig en houd er rekening mee dat de maatregelen per staat anders kunnen worden toegepast. De ambassade kan u voorzien van een brief die uw tocht wellicht kan vergemakkelijken. Stuur ons een mail indien u daar gebruik van wilt maken.

Ik ben tijdelijk in India. Kan ik nog wel terug naar Nederland?

Van 22 maart (05:30 Indiase tijd) tot en met 29 maart (05:30 Indiase tijd) is het luchtvaartmaatschappijen verboden om passagiers in India te laten landen. Hierdoor vallen vliegmogelijkheden van India naar andere landen ook uit.

Als u een vlucht heeft geboekt voor die week, neem dan direct contact op met uw reisbureau om eventuele toekomstige vluchtmogelijkheden te bespreken en te boeken. Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de Engelstalige website van de International Air Transport Association (IATA).

Ik woon in India. Kan ik vanuit het buitenland terug naar India?

Luchtvaartmaatschappijen tussen 22 maart (05:30 Indiase tijd) tot en met 29 maart (05:30 Indiase tijd) geen passagiers laten landen in India.

Mijn indiase visum verloopt binnenkort, is dat een probleem?

Als uw visum (binnenkort) verloopt, kunt u via de website van de FRRO een verlenging aanvragen. Het visum wordt op dit moment gratis tot 15 april verlengd. Actuele informatie hierover vindt u op de website van het Indiase ministerie van Binnenlandse Zaken (FRRO)

Ik ben ziek en heb medicijnen nodig? Wat moet ik doen?

Als u zich onwel voelt of u heeft medicijnen nodig, dient u naar de dichtstbijzijnde arts of ziekenhuis te gaan. Heeft u COVID-19 symptomen, zal een arts u doorverwijzen naar een ziekenhuis dat door de overheid is aangewezen. Welke ziekenhuizen bevoegd zijn om COVID-19 patienten te behandelen, vindt u op website van het Indiase ministerie van Gezondheid.

Mijn hotel weigert mijn verblijf, omdat mijn visum is verlopen

Een hotel mag het verblijf van toeristen op dit moment niet weigeren, hoewel wij hebben gehoord dat dit wel voorkomt. De Indiase regering heeft aangekondigd dat alle OYO hotels in India open zullen blijven en dat buitenlanders daar terecht kunnen.

Hoe blijf ik op de hoogte van verdere ontwikkelingen

Alle Nederlanders inIndia wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Belangrijke informatie en nuttige links
Heeft u vragen over de gevolgen van het coronavirus voor uw reisplannen? https://www.nederlandwereldwijd.nl/documenten/vragen-en-antwoorden/gevolgen-coronavirus-voor-reisplannen

Volg de actuele maatregelen van de Indiase autoriteiten: https://www.mohfw.gov.in/

Lees hier de veel gestelde vragen over de reisadviezen: https://www.nederlandwereldwijd.nl/documenten/vragen-en-antwoorden/vragen-en-antwoorden-reisadviezen-coronavirus

Voor meer informatie kunt u 24 uur per dag de informatielijn van de Indiase overheid bellen: +91-11-23978046.