Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies India

De Indiase overheid neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meest gestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor India.

Update: 07 juli 2020, 1610 (IST): extra internationale vlucht en informatie over lockdown toegevoegd.
 

Wat is de actuele situatie in India?

De Indiase overheid heeft een nationale 'lockdown' aangekondigd vanaf 25 maart tot en met 31 Juli 2020. Vanaf 1 juni gelden de volledige beperkingen van de Lockdown in zogenaamde Rode Zones. Vrijwel alle grote steden zijn deels als Rode Zone aangemerkt. Oranje en Groene Zones geven vanaf 1 juni verlichting van de Lockdown-beperkingen maar kunnen plaatselijk ook weer aangemerkt worden als Rode Zone.

De Indiase overheid heeft het verbod voor commerciële vluchten naar India tot 15 juli 2020 verlengd.

Voor heel India geldt een nachtklok van 21.00 uur tot 05.00 uur.

De situatie verandert per dag, houd daarom voor de laatste maatregelen de website van de Indiase autoriteiten in de gaten: website van het Indiase ministerie van Gezondheid.

Ik ben (tijdelijk) in India. Kan ik nog wel terug naar Nederland?

Vanaf 22 maart (05:30 Indiase tijd) is het luchtvaartmaatschappijen verboden om passagiers in India te laten landen. Hierdoor vallen de reguliere vliegmogelijkheden van India naar andere landen ook uit.

Hieronder vindt u een overzicht van de 'relief-vluchten' die, onder andere door KLM, worden georganiseerd:

Vliegmogelijkheden vanuit India naar Europa
Datum Vlucht Maatschappij
08 juli 2020 Delhi Amsterdam KLM
08 juli 2020 Mumbai Amsterdam KLM
08 juli 2020 Mumbai Paris Air France
09 juli 2020 Bengaluru Paris Air France
10 juli2020 Delhi Amsterdam KLM
10 juli2020 Mumbai Amsterdam KLM
10 juli 2020 Mumbai Paris Air France
10 juli 2020 Delhi Paris Air France
11 juli 2020 Bengaluru Paris Air France
11 juli 2020 Delhi Amsterdam KLM
12 juli 2020 Mumbai Amsterdam KLM
12 juli 2020 Mumbai Paris Air France
12 juli 2020 Delhi Paris Air France
13 juli 2020 Delhi Amsterdam KLM
13 juli 2020 Mumbai Amsterdam KLM
13 juli 2020 Bengaluru Paris Air France
13 juli 2020 Mumbai Paris Air France
14 juli 2020 Delhi Amsterdam KLM
14 juli 2020 Delhi Paris Air France
15 juli 2020 Delhi Amsterdam KLM
15 juli 2020 Mumbai Amsterdam KLM
15 juli 2020 Mumbai Paris Air France
16 juli 2020 Bengaluru Paris Air France
16 juli 2020 Delhi Paris Air France
17 juli 2020 Delhi Amsterdam KLM
17 juli 2020 Mumbai Amsterdam KLM
17 juli 2020 Delhi Paris Air France
18 juli 2020 Bengaluru Paris Air France
18 juli 2020 Mumbai Paris Air France

Boeken

U kunt een vliegticket rechtstreeks boeken bij de hierboven genoemde luchtvaartmaatschappijen. De vluchten zijn vaak pas een week voor de vertrekdatum zichtbaar in het systeem van KLM. Denk eraan om bij het boeken van de vluchten specifiek op 'enkele reis' te zoeken.

Reizen in India

Voor het reizen binnen India bent u aan strikte voorwaarden gebonden. Op de website van het 'Ministry of Health and Family Welfare' vindt u de meest recente voorwaarden.

Reizen met binnenlandse vluchten, bus en trein

Binnenlandse vluchten, bus en treinreizen zijn toegestaan. Houdt daarbij rekening met lange wachtrijen en op het laatste moment geannuleerde vluchten, bus of treinritten. Voor binnenlandse vluchten, bus en treinreizen is geen aparte reistoestemming nodig van de Indiase autoriteiten. Reizen van staat naar staat en reizen na 21:00 tot 05:00 uur vereisen in principe geen reistoestemming meer. Advies is wel om zoveel mogelijk te reizen binnen de tijd van 05.00 uur tot 21.00 uur.

Gaat u reizen met een binnenlandse vlucht, bus of treinreis dan dient u rekening te houden met het volgende:

  • Voor vertrek wordt uw lichaamstemperatuur gemeten.
  • Aarogya Setu app: alle passagiers worden geadviseerd de Covid-19 app van de Indiase overheid te installeren op de telefoon en de gezondheidstest te doen. Indien het niet lukt de Aarogya Setu app op uw telefoon te installeren en/of te activeren dan kunt u zich wenden tot een balie waar Niet Aarogya Setu app gebruikers een handmatig in te vullen gezondheid verklaring kunnen verkrijgen. U kunt ook alvast de gezondsheidsverklaring  downloaden  mogelijk voldoet deze verklaring ook.
  • Tijdens het reizen is het dragen van een gezichtsmasker verplicht voor alle passagiers.
  • Het is aan te raden uw eigen handreiniging mee te nemen.

Reizen met een auto

Reizen met een auto is toegestaan.

Reizen van staat naar staat en reizen tussen 21:00 uur en 05:00 uur vereisen in principe geen reistoestemming meer. Advies is wel om zoveel mogelijk te reizen tussen 05.00 uur en 21.00 uur. Per staat kunnen er restricties zijn, informeer daarnaar bij de lokale autoriteiten voordat u de reis per auto aanvangt.

Om te kunnen reizen in India en gebruik te kunnen maken van één van de reliefvluchten vanuit India naar het buitenland, heeft u de volgende documenten nodig:

  • Een geldig vliegticket
  • Een gezondheidsverklaring
  • Een geldig paspoort
  • Een geldig India Visa
  • Brief van de Nederlandse ambassadeur


Een geldig vliegticket
U kunt een vliegticket rechtstreeks boeken bij de hierboven genoemde luchtvaartmaatschappijen. Zorg ervoor dat u tijdens uw reis naar het vliegveld, altijd (een kopie van) het vliegticket aan de autoriteiten kunt laten zien om het belang van uw reis aan te tonen.

Een gezondheidsverklaring

Om tot het vliegveld en in sommige gevallen ook trein en busstation te worden toegelaten moet u een zelf ingevulde gezondheidsverklaring laten zien. Vul deze verklaring alvast in en print deze in tweevoud uit, voordat u naar het vliegveld, trein of busstation reist, om vertraging bij het inchecken te voorkomen. U kunt de verklaring hier  downloaden

Brief van de Nederlandse ambassadeur
Voor een voorspoedige reis naar de luchthaven kan de brief van de Nederlandse Ambassadeur  Bestand: Brief ambassadeur. u van dienst zijn.

Advies

Als u diverse staten moet doorkruisen om de luchthaven te bereiken dan adviseren we u om te reizen met binnenlandse vluchten.

Reizen in India - vervoer

Er zijn voldoende mogelijkheden om vervoer te regelen vanaf uw verblijfplaats naar een vliegveld

Een vervoersbedrijf of reisbureau inschakelen

Voor het vervoer naar een vliegveld kunt u een lokaal vervoersbedrijf inschakelen of een van de hieronder staande bedrijven:
 

Delhi en omliggende staten:

Aamantaran travel company (p) ltd.
Contactpersoon:
Mr. Devinath Saraswati
+91-9971077866
devinath@aamantaran.in

Asian travel house private Limited
(stuurt chaffeurs vanuit Delhi)
Contact person: Kanika Arora
+91 98 112 41789
diplomaticsales@asiantravelhouse.com

Voor Maharashtra en omliggende staten (incl Goa)

Zubin Royal Fleet: 
bookings@zubinsroyalfleet.com,
+91 9619858202, 820043979

Pride Travels,
+91-7303142693,
reservations@pridetravels.in,
Pune office:  +91-7397859333, +91-739785222.

Reizen in India – Moesson

Startend van begin juni en durend tot in de maand september dient er rekening gehouden te worden met de moesson die vaak gepaard gaat met zware regenval. Indien u gaat reizen binnen India houdt er dan rekening mee dat uw reistijd langer kan zijn dan gepland. Door zware regenval kunnen er overstromingen, landverschuivingen en overbelasting van de afwateringssystemen ontstaan. Informeer voor de zekerheid ook bij de lokale autoriteiten mocht er sprake zijn van verwachte zware regenval.

Het dragen van een gezichtsmasker?

In diverse Indiase staten is het dragen van een gezichtsmasker (dat neus en mond bedekt) op straat verplicht, ook als u alleen in uw auto rijdt.

Mijn Indiase visum verloopt binnenkort, is dat een probleem?

Als uw visum (binnenkort) verloopt, kunt u via de website van de FRRO een verlenging aanvragen Indiase ministerie van Binnenlandse Zaken (FRRO)

Ik ben ziek en heb medicijnen nodig? Wat moet ik doen?

Als u zich onwel voelt of u heeft medicijnen nodig, dient u naar de dichtstbijzijnde arts of ziekenhuis te gaan. Heeft u COVID-19 symptomen, zal een arts u doorverwijzen naar een ziekenhuis dat door de overheid is aangewezen. Welke ziekenhuizen bevoegd zijn om COVID-19 patienten te behandelen, vindt u op website van het Indiase ministerie van Gezondheid.

Hoe blijf ik op de hoogte van verdere ontwikkelingen

Alle Nederlanders in India wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Belangrijke informatie en nuttige links
Heeft u vragen over de gevolgen van het coronavirus voor uw reisplannen? https://www.nederlandwereldwijd.nl/documenten/vragen-en-antwoorden/gevolgen-coronavirus-voor-reisplannen

Volg de actuele maatregelen van de Indiase autoriteiten: https://www.mohfw.gov.in/

Lees hier de veel gestelde vragen over de reisadviezen: https://www.nederlandwereldwijd.nl/documenten/vragen-en-antwoorden/vragen-en-antwoorden-reisadviezen-coronavirus

Voor meer informatie kunt u 24 uur per dag de informatielijn van de Indiase overheid bellen: +91-11-23978046.

Moet ik nog iets doen als ik terug ben in Nederland?

Vergeet niet u uit te schrijven bij de Informatieservice Buitenlandse Zaken zodra u het land verlaten heeft. U helpt daarmee het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Voor de Informatieservice kunt u zich hier uitschrijven.

Kijk ook op de webpagina veelgestelde vragen over corona en terugreizen naar Nederland.