Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies IJsland

De IJslandse overheid neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor IJsland.

Update: 16 maart 2020 - 14:21

Hulp gestrande reizigers

Bent u gestrand in het buitenland en zoekt u hulp? Registreer u direct op www.bijzonderebijstandbuitenland.nl. Dit is een gezamenlijk initiatief van de reisbranche, verzekeraars, luchtvaartmaatschappijen en de overheid om gestrande Nederlandse reizigers te helpen.

Deze regeling geldt alleen voor gestrande Nederlandse reizigers die wereldwijd als gevolg van het coronavirus in de problemen zijn gekomen - en die niet op een andere manier naar huis kunnen terugkeren.

Heeft u geen internet of heeft u hulp nodig bij de online registratie? Bel dan +31 247 247 247 (24 uur per dag, 7 dagen per week). NB. Vanwege drukte aan de telefoon kan de wachttijd oplopen.

Wat is het reisadvies voor IJsland?

Men dient niet naar IJsland te reizen indien niet hoogst noodzakelijk. Toeristen en andere bezoekers zonder verblijfsvergunning worden momenteel nog niet officieel geweerd maar onnodig bezoek wordt ten zeerste afgeraden.

Waarom is het reisadvies gewijzigd?

Het reisadvies is aangepast conform de maatregelen die door de IJslandse regering zijn getroffen om verdere spreiding van het Corona virus (covid-19) tegen te gaan.

Wat moet u doen als u zich in IJsland bevindt?

Indien u zich in IJsland bevindt wordt, u aangeraden bij uw reisorganisatie te informeren naar de mogelijkheden om terug te keren naar Nederland. Uw vlucht kan omgeboekt moeten worden.

Wat zijn de consequenties als ik alsnog naar IJsland afreis als toerist of bezoekende?

U kunt worden geweerd en teruggestuurd.

Ik woon in IJsland kan ik nog gewoon naar IJsland terugkeren?

Ja. IJslanders en ingezetenen van IJsland worden gevraagd om naar IJsland terug te keren. Er zijn geen restricties voor reisverkeer naar IJsland op dit moment.

Gaan er nog vluchten van/naar IJsland?

Ja. Vluchten kunnen wel uitvallen dus check met uw reisbureau of luchtvaartmaatschappij.

Zijn er quarantainemaatregelen in IJsland als ik vanuit Nederland terugkeer?

Bij terugkeer zult u kunnen worden getest en indien nodig in quarantaine kunnen worden geplaatst. Volg de aanwijzingen van lokaal overheids- en gezondheidspersoneel.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in IJsland wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.