Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Ierland

De overheid in Ierland neemt strikte maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Sinds 29 maart is het devies ‘blijf thuis’. Alleen in uitzonderlijk gevallen is het toegestaan om de straat op te gaan. Het is belangrijk dat u de aanwijzingen van de Ierse overheid nauwlettend in de gaten houdt en opvolgt. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Ierland.

Laatste update: 1 april 2020 - 18:20

Hulp gestrande reizigers

Bent u gestrand in het buitenland en zoekt u hulp? Registreer u direct op www.bijzonderebijstandbuitenland.nl. Dit is een gezamenlijk initiatief van de reisbranche, verzekeraars, luchtvaartmaatschappijen en de overheid om gestrande Nederlandse reizigers te helpen.

Deze regeling geldt alleen voor gestrande Nederlandse reizigers die wereldwijd als gevolg van het coronavirus in de problemen zijn gekomen - en die niet op een andere manier naar huis kunnen terugkeren.

Heeft u geen internet of heeft u hulp nodig bij de online registratie? Bel dan +31 247 247 247 (24 uur per dag, 7 dagen per week). NB. Vanwege drukte aan de telefoon kan de wachttijd oplopen.

Waarom is het reisadvies voor Ierland gewijzigd?

Veel landen nemen ingrijpende maatregelen om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Nieuwe maatregelen zijn niet uit te sluiten, en de situatie kan snel veranderen. Deze maatregelen hebben vergaande consequenties voor reizigers.

De EU-landen hebben besloten om de mogelijkheid tot reizen naar het Schengengebied drastisch te beperken. Daarom adviseert Buitenlandse Zaken alle Nederlanders vanaf nu om niet meer naar het buitenland te reizen tenzij het noodzakelijk is. Vakantiereizen naar het buitenland worden afgeraden. Lees ook het nieuwsbericht over het laatste reisadvies.

Welke maatregelen neemt de Ierse overheid om verspreiding van het virus te voorkomen?

De maatregelen die de Ierse overheid neemt worden regelmatig aangepast. Sinds 29 maart is het devies ‘blijf thuis’. Alleen in uitzonderlijk gevallen is het toegestaan om de straat op te gaan.
Kijk voor de meest actuele informatie over de stand van zaken, maatregelen en adviezen in Ierland op de speciale Covid-19 website van de Ierse overheid.

Ik ben nu in Ierland of maak een tussenstop in Ierland. Kan ik nog wel terug naar Nederland?

Er zijn vooralsnog door de Ierse overheid geen uitreisbeperkingen ingesteld voor mensen die het land willen verlaten. Wel worden alle niet-essentiële reizen ontraden.

U wordt aangeraden om na te gaan of verblijf nog noodzakelijk is en of er mogelijkheden zijn te vertrekken. Neem contact op met uw reisorganisatie/ vervoersmaatschappij/ luchtvaartmaatschappij.

Indien vertrek niet mogelijk is, zoek dan naar mogelijkheden voor passend verblijf.

Ik woon in Ierland. Kan ik daar nog terug naar toe?

Er zijn vooralsnog door de Ierse overheid geen inreisbeperkingen ingesteld voor mensen die het land in willen. Wel worden alle niet-essentiële reizen ontraden.

Vanaf 17 maart geldt tevens dat iedereen die het land binnenkomt (behalve vanuit Noord-Ierland), voor 14 dagen de activiteiten minimaliseert of in zelf-isolatie gaat. Kijk voor de meest recente reisinformatie op de speciale COVID-19 website van de Ierse overheid.

Gaat er nog vliegverkeer naar Ierland?

Vooralsnog gaat er nog (beperkt) vliegverkeer van en naar Ierland. Deze situatie kan echter snel veranderen. Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de Engelstalige website van de International Air Transport Association (IATA)  en neem voor vragen t.a.v. specifieke vluchten contact op  met de betreffende luchtvaartmaatschappij.

Hoe blijf ik op de hoogte van de verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in Ierland wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

De meest actuele informatie t.a.v. de stand van zaken, maatregelen en adviezen in Ierland vindt op de speciale COVID-19 website van de Ierse overheid.