Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Ierland

De overheid in Ierland neemt strikte maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Ierland.

Update: 4 juni 2020, 16:06

Gaat u op vakantie deze zomer? Dit moet u weten

Vanaf 15 juni is reizen naar een groot aantal landen in Europa weer mogelijk. Het reisadvies voor deze landen wordt mogelijk versoepeld van code oranje naar code geel.

Lees hier om welke landen het gaat en wat u moet weten als u deze zomer in Europa op vakantie wil.

Waarom is het reisadvies voor Ierland gewijzigd?

Veel landen nemen ingrijpende maatregelen om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Nieuwe maatregelen zijn niet uit te sluiten, en de situatie kan snel veranderen. Deze maatregelen hebben vergaande consequenties voor reizigers.

De EU-landen hebben besloten om de mogelijkheid tot reizen naar het Schengengebied drastisch te beperken. Daarom adviseert Buitenlandse Zaken alle Nederlanders vanaf nu om niet meer naar het buitenland te reizen tenzij het noodzakelijk is. Vakantiereizen naar het buitenland worden afgeraden. Lees ook het nieuwsbericht over het laatste reisadvies.

Welke maatregelen neemt de Ierse overheid om verspreiding van het virus te voorkomen?

Sinds 29 maart is het devies ‘blijf thuis’. Alleen in uitzonderlijk gevallen is het toegestaan om de straat op te gaan. Het is belangrijk dat u de aanwijzingen van de Ierse overheid nauwlettend in de gaten houdt en opvolgt. De maatregelen die de Ierse overheid neemt worden regelmatig aangepast.
Kijk voor de meest actuele informatie over de stand van zaken, maatregelen en adviezen in Ierland op de speciale Covid-19 website van de Ierse overheid.

Ik ben nu in Ierland of maak een tussenstop in Ierland. Kan ik nog wel terug naar Nederland?

Er zijn vooralsnog door de Ierse overheid geen uitreisbeperkingen ingesteld voor mensen die het land willen verlaten. Wel worden alle niet-essentiële reizen ontraden.

U wordt aangeraden om na te gaan of verblijf nog noodzakelijk is en of er mogelijkheden zijn te vertrekken. Neem contact op met uw reisorganisatie/ vervoersmaatschappij/ luchtvaartmaatschappij.

Indien vertrek niet mogelijk is, zoek dan naar mogelijkheden voor passend verblijf.

Gezondheidsverklaring vliegreizen hoogrisicolanden

Mocht u per vliegtuig naar Nederland reizen, dan dient u een gezondheidsverklaring bij zich te hebben voordat u aan boord gaat. U ontvangt dit formulier van de luchtvaartmaatschappij. Zonder ingevuld formulier mag u niet aan boord. U moet het formulier tijdens de reis bij zich houden en desgevraagd tonen bij aankomst op Schiphol.

Ik woon in Ierland. Kan ik daar nog terug naar toe?

Er zijn vooralsnog door de Ierse overheid geen inreisbeperkingen ingesteld voor mensen die het land in willen. Wel worden alle niet-essentiële reizen ontraden.

Vanaf 17 maart geldt tevens dat iedereen die het land binnenkomt (behalve vanuit Noord-Ierland), voor 14 dagen de activiteiten minimaliseert of in zelf-isolatie gaat. Per 27 april dienen inkomende reizigers ook een zogenoemde ‘Public Health Passenger Locator Form’ in te vullen. Dit formulier kan door de Ierse overheid gebruikt worden om te controleren of reizigers zich daadwerkelijk aan de 14 dagen zelf-isolatie houden.

Kijk voor de meest recente reisinformatie op de speciale COVID-19 website van de Ierse overheid.

Gaat er nog vliegverkeer naar Ierland?

Vooralsnog gaat er nog (beperkt) vliegverkeer van en naar Ierland. Deze situatie kan echter snel veranderen. Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de Engelstalige website van de International Air Transport Association (IATA)  en neem voor vragen t.a.v. specifieke vluchten contact op  met de betreffende luchtvaartmaatschappij.

Hoe blijf ik op de hoogte van de verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in Ierland wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

De meest actuele informatie t.a.v. de stand van zaken, maatregelen en adviezen in Ierland vindt op de speciale COVID-19 website van de Ierse overheid.

Moet ik nog iets doen als ik terug ben in Nederland?

Vergeet niet u uit te schrijven bij de Informatieservice Buitenlandse Zaken zodra u het land verlaten heeft. U helpt daarmee het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Voor de Informatieservice kunt u zich hier uitschrijven.

Kijk ook op de webpagina veelgestelde vragen over corona en terugreizen naar Nederland.