Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Hongkong SAR

De overheid van Hong Kong neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Hongkong SAR.

Update 24 maart 2020 - 11:15

Hulp gestrande reizigers

Bent u gestrand in het buitenland en zoekt u hulp? Registreer u direct op www.bijzonderebijstandbuitenland.nl. Dit is een gezamenlijk initiatief van de reisbranche, verzekeraars, luchtvaartmaatschappijen en de overheid om gestrande Nederlandse reizigers te helpen.

Deze regeling geldt alleen voor gestrande Nederlandse reizigers die wereldwijd als gevolg van het coronavirus in de problemen zijn gekomen - en die niet op een andere manier naar huis kunnen terugkeren.

Heeft u geen internet of heeft u hulp nodig bij de online registratie? Bel dan +31 247 247 247 (24 uur per dag, 7 dagen per week). NB. Vanwege drukte aan de telefoon kan de wachttijd oplopen.

Wat is de actuele situatie in Hongkong?

Door de wereldwijde toename van het aantal infecties heeft de Hongkong overheid een inreisverbod ingesteld. Alle niet-ingezetenen van Hongkong wordt de toegang tot Hongkong geweigerd. Dit geldt niet voor reizigers die vanuit het Chinese vasteland, Macau of Taiwan komen en die in een periode van 14 dagen voor aankomst in Hongkong niet ergens anders zijn geweest. Deze mensen moeten 14 dagen in quarantaine. Hiernaast heeft de Nederlandse overheid een beperking van het vliegverkeer voor passagiersvluchten van Hongkong ingesteld. Deze maatregel is ingegaan op 13 maart 2020.

Meer informatie over de situatie in Hongkong op deze site van de Hongkong overheid.

Ik ben nu in Hongkong, of maak een tussenstop in Hongkong. Kan ik nog wel terug naar Nederland?

De vluchtverbindingen direct naar Nederland zijn in principe opgeschort. Overstappen op het vliegveld van Hongkong wordt vanaf 25 maart in zijn geheel niet meer toegestaan. Er zijn indirecte vluchten mogelijk, maar minder dan voorheen. Hou er rekening mee dat meerdere landen restricties hebben opgelegd met betrekking tot tussenlandingen.

De situatie verandert echter continue. Neem contact op met uw luchtvaartmaatschappij of reisorganisatie voor de actuele mogelijkheden.

Ik woon in Hongkong. Kan ik daar nog terug naar toe?

Op het moment geldt er een inreisverbod voor Hongkong. Alle niet-ingezetenen van Hongkong wordt de toegang tot Hongkong geweigerd. Dit geldt niet voor reizigers die vanuit het Chinese vasteland, Macau of Taiwan komen en die in een periode van 14 dagen voor aankomst in Hongkong niet ergens anders zijn geweest. Deze mensen moeten 14 dagen in quarantaine.

Inwoners van Hongkong worden nog wel toegelaten en moeten bij aankomst 14 dagen in quarantaine. Het is mogelijk de quarantaine in een hotel door te brengen, tenzij je symptomen hebt. Ga vooraf na of je hotel reizigers toestaat in quarantaine te gaan.  Inwoners die uit Europa en de VS komen worden bij aankomst getest op COVID-19. De overheid controleert streng of men zich aan de voorwaarde van de quarantaine houdt.

Meer details over de regels in Hongkong.

Gaat er nog vliegverkeer naar Hongkong?

Er gaan nog vluchten naar Hongkong, maar veel worden geannuleerd. We adviseren u om voor meer informatie contact op te nemen met uw reisorganisatie/ vervoersmaatschappij/luchtvaartmaatschappij.

Gaat er nog vliegverkeer naar Hongkong?

Er gaan nog vluchten naar Hongkong, maar veel worden geannuleerd. We adviseren u om voor meer informatie contact op te nemen met uw reisorganisatie/ vervoersmaatschappij/luchtvaartmaatschappij.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in Hongkong wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.