Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Hongkong SAR

De overheid van Hong Kong neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Hongkong SAR.

Update: 19 juni 2020, 10:05

Wat is de actuele situatie in Hongkong?

Door de wereldwijde toename van het aantal infecties heeft de Hongkong overheid een inreisverbod ingesteld. Alle niet-ingezetenen van Hongkong wordt de toegang tot Hongkong geweigerd. Dit geldt niet voor reizigers die vanuit het Chinese vasteland, Macau of Taiwan komen en die in een periode van 14 dagen voor aankomst in Hongkong niet ergens anders zijn geweest. Deze mensen moeten 14 dagen in quarantaine.

Meer informatie over de coronasituatie in Hong Kong vindt u op de website van de Hong Kong overheid.

Ik ben nu in Hongkong, of maak een tussenstop in Hongkong. Kan ik nog wel terug naar Nederland?

Overstappen op de luchthaven van Hongkong SAR is vanaf 15 juni weer mogelijk voor passagiers die zijn “doorgecheckt” naar hun eindbestemming. Het is ook niet meer noodzakelijk dat deze vluchten tot dezelfde luchtvaartmaatschappij of –groep behoren. Let wel: overstappen in Hongkong voor een vlucht naar of van het Chinese vasteland blijft onmogelijk. Neem contact op met uw luchtvaartmaatschappij of reisorganisatie voor de actuele mogelijkheden.

Ik woon in Hongkong. Kan ik daar nog terug naar toe?

Op het moment geldt er een inreisverbod voor Hongkong. Alle niet-ingezetenen van Hongkong wordt de toegang tot Hongkong geweigerd. Dit geldt niet voor reizigers die vanuit het Chinese vasteland, Macau of Taiwan komen en die in een periode van 14 dagen voor aankomst in Hongkong niet ergens anders zijn geweest. Deze mensen moeten 14 dagen in quarantaine.

Inwoners van Hongkong worden nog wel toegelaten en worden bij aankomst getest op COVID-19. Ook moeten deze mensen bij aankomst 14 dagen in quarantaine. Het is mogelijk de quarantaine in een hotel door te brengen, tenzij u symptomen heeft. Ga vooraf na of uw hotel reizigers toestaat in quarantaine te gaan. De overheid controleert streng of men zich aan de voorwaarde van de quarantaine houdt.

Meer details over de coronamaatregelen in Hongkong.

Gaat er nog vliegverkeer naar Hongkong?

Er gaan nog vluchten naar Hongkong, maar veel worden geannuleerd. We adviseren u om voor meer informatie contact op te nemen met uw reisorganisatie/vervoersmaatschappij/luchtvaartmaatschappij.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in Hongkong wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Moet ik nog iets doen als ik terug ben in Nederland?

Vergeet niet u uit te schrijven bij de Informatieservice Buitenlandse Zaken zodra u het land verlaten heeft. U helpt daarmee het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Voor de Informatieservice kunt u zich hier uitschrijven.

Kijk ook op de webpagina veelgestelde vragen over corona en terugreizen naar Nederland.