Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Hongarije

De Hongaarse overheid neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Hongarije.

Update 19 maart 2020 - 17:14

Hulp gestrande reizigers

Bent u gestrand in het buitenland en zoekt u hulp? Registreer u direct op www.bijzonderebijstandbuitenland.nl. Dit is een gezamenlijk initiatief van de reisbranche, verzekeraars, luchtvaartmaatschappijen en de overheid om gestrande Nederlandse reizigers te helpen.

Deze regeling geldt alleen voor gestrande Nederlandse reizigers die wereldwijd als gevolg van het coronavirus in de problemen zijn gekomen - en die niet op een andere manier naar huis kunnen terugkeren.

Heeft u geen internet of heeft u hulp nodig bij de online registratie? Bel dan +31 247 247 247 (24 uur per dag, 7 dagen per week). NB. Vanwege drukte aan de telefoon kan de wachttijd oplopen.

Wat is de situatie in Hongarije?

De grenzen van Hongarije zijn voor het internationale personenverkeer gesloten.

Reizigers worden bij de Hongaarse grens afgewezen als zij niet de Hongaarse nationaliteit hebben. Burgers van de EER (Europese Economische Ruimte) worden binnengelaten mits zij in bezit zijn van Hongaarse verblijfsdocumenten.

Voor de laatste ontwikkelingen in Hongarije: volg de aanwijzingen op van de lokale overheid en volg het nieuws.

Ik ben nu in Hongarije. Kan ik nog wel terug naar Nederland?

Het vliegverkeer is niet stopgezet. U kunt dus het land per vliegtuig verlaten. Er worden echter steeds meer vluchten geannuleerd.

U wordt aangeraden om na te gaan of verblijf nog noodzakelijk is en of er mogelijkheden zijn om te vertrekken. Neem contact op met uw reisorganisatie/vervoersmaatschappij /luchtvaartmaatschappij.

Terug reizen per auto wordt steeds moeilijker. Volgens onze laatste informatie kunt u bij de grensovergangen Sopron en Hegyeshalom Hongarije richting Oostenrijk verlaten. Houd rekening met vertraging en files vanwege grenscontroles.

Ik woon in Hongarije kan ik daar nog terug naar toe?

Op basis van de maatregelen die op 16 maart 2020 door de Hongaarse overheid zijn genomen, mogen burgers van de EER, dus ook Nederlanders, die in bezit zijn van Hongaarse verblijfsdocumenten, naar Hongarije terugkeren. De situatie kan echter snel veranderen.

Bij de grenscontroles dient u uw Állandó Tartózkodási Kártya (verblijfsvergunning) of uw Regisztrációs Igazolás (registratiekaart voor burgers van de EER)  samen met een  Lakcímet igazoló hatósági igazolvány (adreskaart) te tonen. Met alleen een registratiekaart of een adreskaart heeft men geen toegang tot Hongarije.

Gaat er nog vliegverkeer van/naar Hongarije?

Het vliegverkeer is beperkt maar op dit moment zijn er nog vluchten. Als u overweegt om naar Nederland terug te gaan is het raadzaam om dat zo snel mogelijk te regelen. Steeds meer vluchten worden geannuleerd.

Alleen personen met de Hongaarse nationaliteit en burgers van de EER met Hongaarse verblijfsdocumenten mogen Hongarije binnenkomen.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in Hongarije wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.