Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Honduras

De Hondurese overheid neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Honduras.


Laatste update: 31 maart 2020 - 10:15

Hulp gestrande reizigers

Bent u gestrand in het buitenland en zoekt u hulp? Registreer u direct op www.bijzonderebijstandbuitenland.nl. Dit is een gezamenlijk initiatief van de reisbranche, verzekeraars, luchtvaartmaatschappijen en de overheid om gestrande Nederlandse reizigers te helpen.

Deze regeling geldt alleen voor gestrande Nederlandse reizigers die wereldwijd als gevolg van het coronavirus in de problemen zijn gekomen - en die niet op een andere manier naar huis kunnen terugkeren.

Heeft u geen internet of heeft u hulp nodig bij de online registratie? Bel dan +31 247 247 247 (24 uur per dag, 7 dagen per week). NB. Vanwege drukte aan de telefoon kan de wachttijd oplopen.

Wat is de actuele situatie in Honduras?

Het wordt momenteel sterk ontraden naar Honduras te reizen vanwege een algeheel in- en uitreisverbod.

De Hondurese regering heeft per 15 maart een inreisverbod ingesteld voor alle buitenlanders die geen verblijfsvergunning hebben. De grenzen van Honduras zijn op dit moment gesloten. Vanaf de Bay Islands (Roatán, Utila, Guanaja) gaan er op dit moment geen reguliere vluchten of ferries naar het vasteland. Vanaf Roatán zijn er wel recentelijk nog vluchten gegaan naar de Verenigde Staten. Verschillende Nederlandse toeristen zijn op deze manier naar Nederland terug gereisd, dus hou dit in de gaten als u op Roatán verblijft. Vanaf San Pedro Sula en Tegucigalpa gaan er wellicht de komende weken beperkt vluchten, dus hou deze vliegvelden ook in de gaten.

Er is in Honduras momenteel een volledig verbod op het betreden van de openbare ruimte. Blijf daarom binnen tot nader order. Het verbod is van kracht tot en met zondag 19 april. Informeer bij het personeel van uw hotel of accommodatie hoe u aan levensmiddelen kan komen als u die nodig heeft. Supermarkten, winkels en restaurants mogen aan huis leveren.

Het is vooralsnog mogelijk met een vrijgeleide de grens met Nicaragua over te steken, als u bijvoorbeeld een vlucht hebt vanuit Managua naar huis. Dit kan echter alleen met eigen transport, en deze reis brengt risico's met zich mee. Doe dit alleen als u direct uit Nicaragua weg kunt. Wij raden af om langere tijd in Nicaragua te verblijven; er worden daar momenteel geen maatregelen tegen het coronavirus genomen. De situatie kan snel veranderen. Mocht u deze reis ondernemen, neem dan contact op met de honorair consul in Honduras voor een vrijgeleide: honduras@nlconsulate.com (graag in Engels of Spaans communiceren).

Wij begrijpen dat dit een erg lastige situatie is. Zorg dat u een veilig onderkomen heeft en blijf de situatie op de voet volgen.

Ik ben nu in Honduras of maak een tussenstop in Honduras, kan ik nog wel terug naar Nederland?

Wegens het Hondurese in- en uitreisverbod, is het zeer moeilijk het land te verlaten. Wij beseffen dat dit bijzonder vervelend en problematisch kan zijn. Blijf contact houden met uw reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij. U kunt uw gegevens (naam, email, land waarin u zit) daarnaast doorsturen naar sjo-ca@minbuza.nl, zodat wij een beter beeld hebben van de aantallen Nederlanders die problemen hebben om naar Nederland terug te komen. Mocht u willen dat onze Honorair Consul telefonisch contact met u opneemt, laat dan uw mobiele nummer achter.

Mocht u Honduras voorlopig niet kunnen verlaten, zoek dan veilig onderdak. U bent hier zelf voor verantwoordelijk. Houd hierbij rekening met het reisadvies voor Honduras en volg de aanwijzingen van de autoriteiten van de Hondurese autoriteiten op. Ook kunt u eventueel contact hierover zoeken met uw reisorganisatie.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in Honduras wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Ik heb een terugvlucht via de VS. Kan dit nog?

Vliegt u via de VS? Er gelden strikte inreisbeperkingen. Ga bij de autoriteiten na of uw ESTA nog steeds geldig is. Houd de actualiteiten in de gaten, er worden nieuwe maatregelen voor reizen via de VS verwacht. Reis bij voorkeur rechtstreeks, en niet via de VS.

Let op: Bent u de afgelopen 14 dagen in Nederland of een van de andere EU-Schengen landen geweest, of in een van de andere landen waar een inreisverbod in de VS voor geldt? Dan kunt u niet via de VS terugvliegen, ook niet op doorreis. Dit wordt streng gehandhaafd.

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de Engelstalige website van de International Air Transport Association (IATA):

https://www.iatatravelcentre.com/international-travel-document-news/1580226297.htm

Ik woon in Honduras. Kan ik daar nog terug naar toe?

Op dit moment is het niet mogelijk naar Honduras toe te reizen.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

BijzondereBijstandBuitenland.nl is bedoeld om Nederlanders die in het buitenland gestrand zijn vanwege de coronacrisis, te helpen en naar huis te krijgen. Zie bovenaan.

Alle Nederlanders in  Honduras wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.