Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Honduras

De Hondurese overheid neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Honduras.

Update: 1 mei 2020, 20:32

Wat is de actuele situatie in Honduras?

Het wordt momenteel sterk ontraden naar Honduras te reizen vanwege een algeheel in- en uitreisverbod.

De Hondurese regering heeft per 15 maart een inreisverbod ingesteld voor alle buitenlanders die geen verblijfsvergunning hebben. De grenzen van Honduras zijn op dit moment gesloten. Vanaf de Bay Islands (Roatán, Utila, Guanaja) gaan er op dit moment geen reguliere vluchten of ferries naar het vasteland.

Er is in Honduras momenteel een volledig verbod op het betreden van de openbare ruimte. Blijf daarom binnen tot nader order. Het verbod is van kracht tot en met zondag 19 april. Informeer bij het personeel van uw hotel of accommodatie hoe u aan levensmiddelen kan komen als u die nodig heeft. Supermarkten, winkels en restaurants mogen aan huis leveren. Ook is er geen openbaar vervoer. Wij begrijpen dat dit een erg lastige situatie is. Zorg dat u een veilig onderkomen heeft en blijf de situatie op de voet volgen.

Houdt u zich aan deze maatregelen en volg de aanwijzingen van de Hondurese autoriteiten op.

Ik ben nu in Honduras of maak een tussenstop in Honduras, kan ik nog wel terug naar Nederland?

Er zijn er geen internationale commerciële vluchten tussen Honduras en Europa. Wel gaan er af en toe vluchten naar de Verenigde Staten. Houd dit in de gaten (zie ook onze Facebook-pagina).

Mocht u Honduras voorlopig niet kunnen verlaten, zoek dan veilig onderdak. U bent hier zelf voor verantwoordelijk. Houd hierbij rekening met het reisadvies voor Honduras en volg de aanwijzingen van de autoriteiten van de Hondurese autoriteiten op. Ook kunt u eventueel contact hierover zoeken met uw reisorganisatie.

Ik heb een terugvlucht via de VS. Kan dit nog?

Vliegt u via de VS? Er gelden strikte inreisbeperkingen. Ga bij de autoriteiten na of uw ESTA nog steeds geldig is. Houd de actualiteiten in de gaten, er worden nieuwe maatregelen voor reizen via de VS verwacht. Reis bij voorkeur rechtstreeks, en niet via de VS.

Let op: Bent u de afgelopen 14 dagen in Nederland of een van de andere EU-Schengen landen geweest, of in een van de andere landen waar een inreisverbod in de VS voor geldt? Dan kunt u niet via de VS terugvliegen, ook niet op doorreis. Dit wordt streng gehandhaafd.

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de Engelstalige website van de International Air Transport Association (IATA):

https://www.iatatravelcentre.com/international-travel-document-news/1580226297.htm

Ik woon in Honduras. Kan ik daar nog terug naar toe?

Op dit moment is het niet mogelijk naar Honduras toe te reizen.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in  Honduras wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Door u aan te melden voor de informatieservice krijgt u een e-mail bij een aanpassing van het reisadvies, krijgt u sms bij een (dreigende) crisis, weet dat ambassade dat u in het land bent en kan u extra informatie ontvangen van de ambassade, bijvoorbeeld over consulaire dienstverlening.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Houd u verder aub onze Facebook-pagina  (Embajada de los Paises Bajos en Costa Rica) in de gaten, hier publiceren wij alle belangrijke updates over de situatie.

Moet ik nog iets doen als ik terug ben in Nederland?

Vergeet niet u uit te schrijven bij de Informatieservice Buitenlandse Zaken zodra u het land verlaten heeft. U helpt daarmee het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Voor de Informatieservice kunt u zich hier uitschrijven.

Kijk ook op de webpagina veelgestelde vragen over corona en terugreizen naar Nederland.