Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Guatemala

De Guatemalteekse overheid neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Guatemala.

Update 23 maart 2020 - 21:25

Hulp gestrande reizigers

Bent u gestrand in het buitenland en zoekt u hulp? Registreer u direct op www.bijzonderebijstandbuitenland.nl. Dit is een gezamenlijk initiatief van de reisbranche, verzekeraars, luchtvaartmaatschappijen en de overheid om gestrande Nederlandse reizigers te helpen.

Deze regeling geldt alleen voor gestrande Nederlandse reizigers die wereldwijd als gevolg van het coronavirus in de problemen zijn gekomen - en die niet op een andere manier naar huis kunnen terugkeren.

Heeft u geen internet of heeft u hulp nodig bij de online registratie? Bel dan +31 247 247 247 (24 uur per dag, 7 dagen per week). NB. Vanwege drukte aan de telefoon kan de wachttijd oplopen.

Wat is de actuele situatie in Guatemala?

Het wordt momenteel sterk ontraden naar Guatemala te reizen vanwege een algeheel in- en uitreisverbod. De Guatemalteekse regering heeft per woensdag 18 maart de grenzen gesloten voor een periode van zeven dagen. De luchthavens van het land zijn volledig gesloten. Het is nog niet duidelijk wat er na deze periode gebeurt. De grensovergangen over land van Guatemala naar Mexico en Belize zijn op het moment nog open. Dit kan echter nog veranderen.

De volgende maatregelen zijn van kracht. Houd u zich aan de voorschriften van de Guatemalteekse overheid.

  • Reizen in en uit Guatemala door de lucht of over zee is niet mogelijk. De luchthaven is gesloten. De landgrensovergangen met Mexico en Belize zijn op dit moment open, de grensovergangen met El Salvador zijn gesloten. Dit kan echter elk moment veranderen.
  • Vanaf zondag 22 maart mag u tussen 16:00 en 4:00 niet meer buiten de deur zijn in Guatemala. Er mag dus ook niet gereisd worden. Supermarkten blijven open tot 16:00.
  • Openbaar vervoer (inclusief bussen en pendelbussen) is niet mogelijk. Eigen vervoer is daarmee vooralsnog de enige manier om door het land te reizen.
  • Alle winkelcentra zijn gesloten.
  • Alle evenementen en bijeenkomsten zijn opgeschort.
  • Restaurants, bars en cafés mogen niet open zijn.
  • Van 16 uur 's middags tot 9 uur 's ochtends moeten alle vestigingen gesloten zijn, behalve benzinestations en apotheken.
  • Verkoop van dranken is verboden 18 uur 's middags tot 5 uur 's ochtends

Ik ben nu in Guatemala of maak een tussenstop in Guatemala, kan ik nog wel terug naar Nederland?

Wegens het Guatemalteekse in- en uitreisverbod dat per woensdag 18 maart ingaat, is het zeer moeilijk het land te verlaten. Wij beseffen dat dat bijzonder vervelend en problematisch kan zijn. Wij hebben helaas op dit moment geen oplossing voor uw probleem. Blijf contact houden met uw reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij.

Mocht u over land Guatemala vertrekken naar Mexico (de grens met Honduras en El Salvador is gesloten), wees dan voorzichtig en laat u goed informeren. De grensovergangen kunnen onveilig zijn en er kunnen spanningen met de lokale bevolking zijn.

Mocht u Guatemala voorlopig niet kunnen verlaten, zoek dan veilig onderdak. U bent hier zelf voor verantwoordelijk. Houd hierbij rekening met het reisadvies voor Guatemala en volg de aanwijzingen van de autoriteiten van de Guatemalteekse autoriteiten op. Ook kunt u eventueel contact hierover zoeken met uw reisorganisatie.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in Guatemala wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in Guatemala bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u Guatemala verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Ik heb een terugvlucht via de VS. Kan dit nog?

Er zijn op dit moment geen vluchten van en naar Guatemala.

Vliegt u via de VS? Er gelden strikte inreisbeperkingen. Ga bij de autoriteiten na of uw ESTA nog steeds geldig is. Houd de actualiteiten in de gaten, er worden nieuwe maatregelen voor reizen via de VS verwacht. Reis bij voorkeur rechtstreeks, en niet via de VS.

Let op: Bent u de afgelopen 14 dagen in Nederland of een van de andere EU-Schengen landen geweest, of in een van de andere landen waar een inreisverbod in de VS voor geldt? Dan kunt u niet via de VS terugvliegen, ook niet op doorreis. Dit wordt streng gehandhaafd.

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de Engelstalige website van de International Air Transport Association (IATA).

Ik woon in Guatemala. Kan ik daar nog terug naar toe?

Op dit moment is het niet mogelijk naar Guatemala toe te reizen.