Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Guatemala

De Guatemalteekse overheid neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Guatemala.

Update: 1 mei 2020, 20:29

Wat is de actuele situatie in Guatemala?

Het wordt momenteel sterk ontraden naar Guatemala te reizen vanwege een algeheel in- en uitreisverbod. De volgende maatregelen zijn van kracht:

 • Reizen in en uit Guatemala door de lucht of over zee is niet mogelijk. De luchthaven is in beginsel gesloten. De landgrensovergang met Mexico en Belize zijn op dit moment open, de grensovergangen met El Salvador en Honduras zijn gesloten.
 • Er geldt een avondklok tussen 16:00 en 4:00.
 • Reizen tussen verschillende departementen (provincies in Guatemala) is verboden.
 • Openbaar vervoer (inclusief bussen en pendelbussen) is niet mogelijk. Eigen vervoer is daarmee vooralsnog de enige manier om door het land te reizen.
 • Alle winkelcentra zijn gesloten.
 • Alle evenementen en bijeenkomsten zijn opgeschort.
 • Restaurants, bars en cafés en recreatieve centra mogen niet open zijn.
 • Alle religieuze centra zijn gesloten
 • Verkoop van dranken is verboden tussen 15.00 uur 's middags tot 4.00 uur ’s ochtends
 • Personen ouder dan 60 jaar moeten verplicht binnen blijven.
 • Het gebruik van mondkapje/masker is verplicht.

Houdt u zich aan deze maatregelen en volg de aanwijzingen van de Guatemalteekse autoriteiten op.

Ik ben nu in Guatemala of maak een tussenstop in Guatemala, kan ik nog wel terug naar Nederland?

Er zijn geen internationale commerciële vluchten tussen Guatemala naar Europa. Wel gaan er af en toe vluchten naar de Verenigde Staten. Houd dit in de gaten (zie ook onze Facebook-pagina).

Mocht u over land Guatemala vertrekken naar Mexico, wees dan voorzichtig en laat u goed informeren. De grensovergangen kunnen onveilig zijn en er kunnen spanningen met de lokale bevolking zijn. Houd u er ook rekening mee dat er via de ambassade toestemming dient te gevraagd bij het ministerie van Buitenlandse Zaken in Guatemala om van de ene provincie naar de andere te reizen. 

Mocht u Guatemala voorlopig niet kunnen verlaten, zoek dan veilig onderdak. U bent hier zelf voor verantwoordelijk. Houd hierbij rekening met het reisadvies voor Guatemala en volg de aanwijzingen van de autoriteiten van de Guatemalteekse autoriteiten op. Ook kunt u eventueel contact hierover zoeken met uw reisorganisatie.

Ik heb een terugvlucht via de VS. Kan dit nog?

Vliegt u via de VS? Er gelden strikte inreisbeperkingen. Ga bij de autoriteiten na of uw ESTA nog steeds geldig is. Houd de actualiteiten in de gaten, er worden nieuwe maatregelen voor reizen via de VS verwacht. Reis bij voorkeur rechtstreeks, en niet via de VS.

Let op: Bent u de afgelopen 14 dagen in Nederland of een van de andere EU-Schengen landen geweest, of in een van de andere landen waar een inreisverbod in de VS voor geldt? Dan kunt u niet via de VS terugvliegen, ook niet op doorreis. Dit wordt streng gehandhaafd.

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de Engelstalige website van de International Air Transport Association (IATA).

Ik woon in Guatemala. Kan ik daar nog terug naar toe?

Op dit moment is het niet mogelijk naar Guatemala toe te reizen.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in Guatemala wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Door u aan te melden voor de informatieservice krijgt u een e-mail bij een aanpassing van het reisadvies, krijgt u sms bij een (dreigende) crisis, weet dat ambassade dat u in het land bent en kan u extra informatie ontvangen van de ambassade, bijvoorbeeld over consulaire dienstverlening.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Houd u verder a.u.b. onze Facebook-pagina  (Embajada de los Paises Bajos en Costa Rica) in de gaten, hier publiceren wij alle belangrijke updates over de situatie.

Moet ik nog iets doen als ik terug ben in Nederland?

Vergeet niet u uit te schrijven bij de Informatieservice Buitenlandse Zaken zodra u het land verlaten heeft. U helpt daarmee het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Voor de Informatieservice kunt u zich hier uitschrijven.

Kijk ook op de webpagina veelgestelde vragen over corona en terugreizen naar Nederland.