Coronavirus: veelgestelde vagen reisadvies Groenland

De Groenlandse overheid neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meest gestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Groenland.

Hulp gestrande reizigers

Bent u gestrand in het buitenland en zoekt u hulp? Registreer u direct op www.bijzonderebijstandbuitenland.nl. Dit is een gezamenlijk initiatief van de reisbranche, verzekeraars, luchtvaartmaatschappijen en de overheid om gestrande Nederlandse reizigers te helpen.

Deze regeling geldt alleen voor gestrande Nederlandse reizigers die wereldwijd als gevolg van het coronavirus in de problemen zijn gekomen - en die niet op een andere manier naar huis kunnen terugkeren.

Heeft u geen internet of heeft u hulp nodig bij de online registratie? Bel dan +31 247 247 247 (24 uur per dag, 7 dagen per week). NB. Vanwege drukte aan de telefoon kan de wachttijd oplopen.

Waarom is het reisadvies gewijzigd ?

Op 16 maart jl. is op Groenland voor het eerst een besmetting met het coronavirus vastgesteld. De Groenlandse overheid heeft maatregelen getroffen om het risico op verspreiding van het coronavirus (COVID-19) te verkleinen. De Groenlandse regering ontmoedigt alle niet-strikt noodzakelijke reizen naar Groenland. Vliegverkeer van- en naar Groenland ligt stil sinds 21 maart jl. t/m, voorlopig, 8 april, met uitzondering van evacuatie zieken en transport goederen. Ook het binnenlandse vliegverkeer wordt stopgezet. Veel evenementen worden afgelast.

Ik ben nu in Groenland. Kan ik nog wel terug naar Nederland?

Vliegverkeer van- en naar Groenland ligt stil sinds 21 maart jl. t/m, voorlopig, 8 april, met uitzondering van evacuatie zieken en transport goederen. Ook de binnenlandse luchtvaart wordt stopgezet. Raadpleeg uw luchtvaarmaatschappij voor meer informatie.

Ik woon in Groenland, kan ik daar nog terug naar toe?

Vliegverkeer van- en naar Groenland ligt stil sinds 21 maart jl.,  t/m, voorlopig, 8 april. Dit geldt ook voor binnenlandse vluchten. Transport van acute ziektegevallen en goederen is hiervan uitgezonderd. Het is raadzaam contact op te nemen met uw luchtvaartmaatschappij voor meer informatie.

Gaat er nog vliegverkeer naar Groenland?

Het vliegverkeer van en naar Groenland wordt vanaf 20 maart 2020 stopgezet voor, voorlopig, 2 weken t/m, voorlopig, 8 april. Vliegverkeer vanaf Nuuk is voorlopig stopgezet. Dit geldt ook voor binnenlandse vluchten. Transport van acute ziektegevallen en goederen is hiervan uitgezonderd. Het is raadzaam contact op te nemen met uw luchtvaartmaatschappij voor meer informatie.

Meer informatie

  • Informatie Groenlandse gezondheidsautoriteit: https://www.nun.gl/ (in het Groenlands, Deens, beperkt Engels)
  • Informatie Groenlandse overheid: https://naalakkersuisut.gl/da (In het Groenlands, Deens, beperkt Engels)
  • Neem bij nadere vragen telefonisch contact op met de 24/7 Global Help Desk van de Groenlandse autoriteiten: +299 80 11 00 of per mail via corona@nanoq.gl

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in Groenland wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.