Coronavirus: veelgestelde vagen reisadvies Groenland

De Groenlandse overheid neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meest gestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Groenland.

Update: 1 juli 2020, 09:15 uur

Waarom staat het reisadvies nog op oranje?

De Groenlandse grenzen waren maandenlang gesloten, maar het land laat sinds 27 juni jl. weer toeristische reizigers uit een aantal Europese landen toe. Het reisadvies voor Groenland is nog oranje, omdat er nog quarantainerestricties voor inkomende reizigers bestaan.

Kan een Nederlander Groenland bezoeken?

U kunt als Nederlander naar Groenland reizen, maar het is belangrijk om te weten dat u voor vertrek naar Groenland een negatieve COVID-19 test dient te overleggen van maximaal vijf dagen oud. Tevens moet u een zgn. Sumut-formulier invullen. Na vijf dagen dienen reizigers zich opnieuw (gratis) te laten testen in Groenland. in de tussenliggende periode dienen reizigers in quarantaine te gaan in de geboekte accomodatie. Men dient zo veel mogelijk het contact met anderen te vermijden. Cruisetoerisme kan pas in een later stadium in Groenland worden ontvangen. Kijk voor meer informatie en uitzonderingen op de test- en quarantaine vereisten op de website van toeristeninformatie Visit Greenland (in het Engels).

Ik ben nu in Groenland. Kan ik terug naar Nederland?

Sinds 15 juni is uitreizend vliegverkeer van Groenland naar Denemarken of IJsland mogelijk, passagiers moeten voldoen aan het test-vereiste en er is een maximum aantal passagiers. U wordt geadviseerd contact te houden met uw luchtvaartmaatschappij.

Meer gedetailleerde informatie nodig?

  • Informatie van de Groenlandse gezondheidsautoriteiten vindt u online (in het Groenlands, Deens, beperkt Engels)
  • U kunt de Groenlandse autoriteiten ook telefonisch bereiken op +299 80 11 00 of per mail via corona@nanoq.gl.
  • Contact met luchtvaartmaatschappij Air Greenland (Engels).
  • Contact met toeristeninformatie Visit Greenland (Engels).

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in Groenland wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Moet ik nog iets doen als ik terug ben in Nederland?

Vergeet niet u uit te schrijven bij de Informatieservice Buitenlandse Zaken zodra u het land verlaten heeft. U helpt daarmee het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Voor de Informatieservice kunt u zich hier uitschrijven.

Kijk ook op de webpagina veelgestelde vragen over corona en terugreizen naar Nederland.