Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Griekenland

De Griekse overheid neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Griekenland.

Update 29 maart 2020 - 10:30

Hulp gestrande reizigers

Bent u gestrand in het buitenland en zoekt u hulp? Registreer u direct op www.bijzonderebijstandbuitenland.nl. Dit is een gezamenlijk initiatief van de reisbranche, verzekeraars, luchtvaartmaatschappijen en de overheid om gestrande Nederlandse reizigers te helpen.

Deze regeling geldt alleen voor gestrande Nederlandse reizigers die wereldwijd als gevolg van het coronavirus in de problemen zijn gekomen - en die niet op een andere manier naar huis kunnen terugkeren.

Heeft u geen internet of heeft u hulp nodig bij de online registratie? Bel dan +31 247 247 247 (24 uur per dag, 7 dagen per week). NB. Vanwege drukte aan de telefoon kan de wachttijd oplopen.

Wat is de situatie in Griekenland?

In heel Griekenland geldt dat vanaf 23 maart 06:00 uur burgers wordt gevraagd thuis te blijven, behalve voor boodschappen, artsenbezoek, naar de bank, mantelzorg of buiten sporten. Scholen en alle niet-essentiële plaatsen en winkels zijn gesloten, behalve levensmiddelenwinkels, apotheken, benzinestations en andere essentiële voorzieningen.

Iedereen die zich op straat begeeft moet een ID bewijs bij zich hebben en een schriftelijke verklaring met daarop beschreven waarom men op straat is. Als alternatief kan ook een sms worden verstuurd. Hoe dat werkt ziet u op de website van de Griekse overheid (Lockdown Movement Permit).

De Griekse autoriteiten raden niet essentiële reizen af. Er zijn inreisbeperkingen afgekondigd voor reizigers uit de landen Spanje, Italië, Albanië, Noord-Macedonië, het VK, Nederland en Turkije. Ook is het niet mogelijk om van Griekenland naar Albanië en Noord-Macedonië te reizen. Cruiseschepen mogen niet meer aanmeren in Griekse havens en ferries naar Italië varen uitsluitend nog voor vrachtverkeer.

De twee plaatsjes Damaskinia en Dragassia in de gemeente Voi in de regio Kastoria in het noorden van Griekenland zijn afgesloten. Alleen medisch personeel en voedseltransporten worden toegelaten.

Tevens wordt iedereen die Griekenland inreist verplicht tot veertien dagen zelf-quarantaine.

Waarom is het reisadvies voor Griekenland aangepast?

De Griekse overheid heeft maatregelen getroffen om het risico op verspreiding van het Coronavirus (COVID-19) te verkleinen.

In heel Griekenland geldt dat vanaf 23 maart 06:00 uur burgers wordt gevraagd thuis te blijven, behalve voor boodschappen, artsenbezoek, naar de bank, mantelzorg of buiten sporten. Scholen en alle niet-essentiële plaatsen en winkels zijn gesloten, behalve levensmiddelenwinkels, apotheken, benzinestations en andere essentiële voorzieningen. Ook zijn schoolreisjes en grote bijeenkomsten afgelast. Voor supermarkten gelden beperkingen. Zij laten slechts een beperkt aantal mensen tegelijk naar binnen.

Iedereen die zich op straat begeeft moet een ID bewijs bij zich hebben en een schriftelijke verklaring met daarop beschreven waarom men op straat is. Als alternatief kan ook een sms worden verstuurd. Hoe dat werkt ziet u op de website van de Griekse overheid (Lockdown Movement Permit).

De Griekse regering neemt dagelijks nieuwe maatregelen. Er zijn inreisbeperkingen afgekondigd voor reizigers uit de landen:

  • Spanje
  • Italië
  • het VK
  • Nederland
  • Turkije
  • Albanië
  • Noord-Macedonië

Ook is het niet mogelijk voor Nederlanders om van Griekenland naar Albania, Noord-Macedonië, Bulgarije en Turkije te reizen.  Cruiseschepen mogen niet meer aanmeren in Griekse havens. Bijeenkomsten met meer dan tien personen zijn verboden.

Ik ben nu in Griekenland of maak er een tussenstop: kan ik nog wel terug naar Nederland?

Nee, sinds 29 maart zijn de vluchten van en naar Nederland gestaakt. Dit zal tot zeker 15 april van kracht zijn.
Over de weg  zijn de grenzen met Albanië, Noord-Macedonië, Bulgarije en Turkije gesloten. Ook de ferries naar Italië varen niet meer. Neem voor meer informatie over vertrekmogelijkheden contact op met uw reisorganisatie, vervoers- of luchtvaartmaatschappij.

Ik woon in Griekenland. Kan ik daar nog terug naar toe?

In sommige gevallen kunnen mensen die in Griekenland wonen ook nog vanuit landen waar een inreisbeperking voor geldt terug reizen. Men moet wel verplicht 14 dagen thuis in quarantaine. Neem voor meer informatie contact op met  het Griekse ministerie van Buitenlandse Zaken, uw reisorganisatie, vervoers- of luchtvaartmaatschappij.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

BijzondereBijstandBuitenland.nl is bedoeld om Nederlanders die in het buitenland gestrand zijn vanwege de coronacrisis, te helpen en naar huis te krijgen. Zie bovenaan.

Alle Nederlanders in Griekenland wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Door u aan te melden voor de informatieservice krijgt u een e-mail bij een aanpassing van het reisadvies, krijgt u sms bij een (dreigende) crisis, weet dat ambassade dat u in het land bent en kan u extra informatie ontvangen van de ambassade, bijvoorbeeld over consulaire dienstverlening.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.