Coronavirus: veel gestelde vragen reisadvies Georgië

De Georgische overheid neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meest gestelde vragen over deze maatregelen.

Lees ook het reisadvies voor Georgië.

Update: 3 juli 2020, 09:06

Waarom is het reisadvies voor Georgië aangepast?

Vanwege de verspreiding van COVID-19 heeft de Georgische overheid de noodtoestand ingesteld. Deze is per 23 mei opgeheven.

Vanaf 27 april is er sprake van een stapsgewijze versoepeling van de maatregelen die na de noodtoestand zijn ingevoerd.

Meer informatie over de maatregelen die zijn vervallen en die nog wel van kracht zijn, treft u aan op de website van de Georgische overheid http://gov.ge/.

Een strikte ‘lockdown’ is nog van kracht in het dorp Mushevani in de gemeente Bolnisi.

Een overzicht met maatregelen die nog van kracht zijn:

 • De bevolking wordt dringend aanbevolen om 'social distancing' in acht te nemen (2 m).

 • In publieke ruimtes, openbaar vervoer en taxi's is het gebruik van gezichtsmaskers verplicht. Het dragen van een mondkapje op straat is aanbevolen. 
 • Vanaf 29 mei rijdt het openbaar vervoer weer in Tbilisi. Het openbaar vervoer tussen steden rijdt weer sinds 8 juni.
 • Voor taxi’s blijft de restrictie van kracht dat maximaal 2 passagiers mogen worden meegenomen op de achterbank.
 • Voor vervoer middels personenauto’s gelden geen restricties meer.
 • Sinds 1 juni zijn alle winkels, shopping malls, cafés en restaurants open.  De 2 meter afstand ‘ social distancing’ regel is van kracht.
 • Samenscholing tot 10 personen is toegestaan.
 • Het dragen van een identiteitsbewijs is verplicht.
 • Bij overtreding van de quarantaine of andere maatregelen kan een boete worden opgelegd.
 • De Georgische economie gaat de komende maanden gefaseerd weer open, meer informatie daarover treft u aan op agenda.ge, een Engelstalig nieuwsplatform over Georgië. 
 • Vanaf 15 juni is het binnenlandse toerisme hervat.

Ik ben nu in Georgië of maak een tussenstop in Georgië, kan ik nog wel terug naar Nederland?

Commercieel internationaal luchtverkeer wordt niet hervat voor 1 augustus 2020. Momenteel worden alleen chartervluchten uitgevoerd door Georgian Airways, onder meer naar Amsterdam. U kunt rechtstreeks boeken via de website van Georgian Airways.

In geval van transit, check voor vertrek bij de luchtvaartmaatschappij de laatste stand van zaken en lees de reisadviezen van de landen waar de transit plaatsvindt.

Per 1 juli valt Georgië niet meer onder de hoge risico landen. Inwoners van Georgië kunnen zonder beperking of quarantainemaatregelen naar Nederland reizen. Wel dient men een gezondheidsverklaring in te vullen. Deze moet u kunnen overleggen voor uw vertrek.

U kunt op de Engelstalige website van de Nederlandse overheid terecht voor verdere details omtrent de ingestelde maatregelen en het downloaden van de verklaring.

Last-minute wijzigingen zijn niet uitgesloten.

Ik woon in Georgië, kan ik daar nog terug naar toe?

Sinds 18 maart 2020 geldt dat u Georgië alleen mag inreizen wanneer u de Georgische nationaliteit heeft, valt onder de uitzonderingscategorie of toestemming heeft van het Georgische Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Check op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken van Georgië of u onder de uitzonderingscategorie valt.

Wanneer u toestemming heeft van het Georgische ministerie van Buitenlandse Zaken, zijn bij inreizen in Georgië de volgende regels van kracht:

 • 14 dagen in (zelf)quarantaine
 • het overleggen van een corona-vrij verklaring (PCR statement)

Let op!

Bij overtreding van de quarantaineplicht kunt u beboet worden en gedwongen worden geplaatst in een door de overheid aangewezen quarantaine faciliteit.
De 'Corona-vrij Verklaring' (PCR) die u moet overleggen, moet afgegeven zijn door een laboratorium in het land van vertrek. Of in geval van transit, zijn afgegeven door een laboratorium van het betreffende transitland. Neem contact op met de GGD, uw huisarts en/of epidemioloog voor verdere instructies.

Gaat er nog vliegverkeer naar Georgië?

Tot 1 augustus is er geen internationaal commerciële vliegverkeer. Momenteel worden alleen charter vluchten uitgevoerd door Georgian Airways. U kunt rechtstreeks boeken via de website van Georgian Airways.

Kan ik over land reizen naar Georgië?

Nee dat is niet mogelijk. De landsgrenzen met Georgië, Azerbeidzjan, Turkije en Rusland zijn gesloten voor personenverkeer.

Ik heb een ticket geboekt naar Georgië. Kan ik nog afreizen?

De inreisbeperkingen voor buitenlanders blijven van kracht, tenzij u tot de uitzonderingscategorieën behoort of vooraf toestemming is verleend door het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Bij inreizen blijft twee weken quarantaine verplicht.

Check op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken van Georgië of u onder de uitzonderingscategorie valt.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle geldende restricties kunt u nalezen in het BZ reisadvies. U kunt ook de BZ Reis-app downloaden en Georgie als favoriet aanmerken. Zodra er een wijziging is in het reisadvies, krijgt u een melding.

De ambassade communiceert belangrijk mededelingen en wijzigingen via de Informatieservice Buitenlandse Zaken. U kunt zich via de link registreren en/of afmelden.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Moet ik nog iets doen als ik terug ben in Nederland?

Vergeet niet u uit te schrijven bij de Informatieservice Buitenlandse Zaken zodra u het land verlaten heeft. U helpt daarmee het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Voor de Informatieservice kunt u zich hier uitschrijven.

Kijk ook op de webpagina veelgestelde vragen over corona en terugreizen naar Nederland.