Coronavirus: veel gestelde vragen reisadvies Georgië

De Georgische overheid neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meest gestelde vragen over deze maatregelen.

Lees ook het reisadvies voor Georgië.

Update: 30 maart 2020 - 21:10

Hulp gestrande reizigers

Bent u gestrand in het buitenland en zoekt u hulp? Registreer u direct op www.bijzonderebijstandbuitenland.nl. Dit is een gezamenlijk initiatief van de reisbranche, verzekeraars, luchtvaartmaatschappijen en de overheid om gestrande Nederlandse reizigers te helpen.

Deze regeling geldt alleen voor gestrande Nederlandse reizigers die wereldwijd als gevolg van het coronavirus in de problemen zijn gekomen - en die niet op een andere manier naar huis kunnen terugkeren.

Heeft u geen internet of heeft u hulp nodig bij de online registratie? Bel dan +31 247 247 247 (24 uur per dag, 7 dagen per week). NB. Vanwege drukte aan de telefoon kan de wachttijd oplopen.

Waarom is het reisadvies voor Georgië aangepast?

De Georgische overheid heeft op 21 maart de noodtoestand afgekondigd om het risico op verspreiding van het coronavirus (COVID-19) te verkleinen.

Volg voor de laatste maatregelen de website van het Georgische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Op 23 maart zijn twee gemeenten Marneuli en Bolnisi afgesloten (rood op de kaart van het reisadvies) wegens Corona besmetting. 

Met ingang van 31 maart 08.00 u zijn nieuwe maatregelen afgekondigd. Deze maatregelen betreffen onder andere het instellen van een avondklok. Tussen 21.00 en 06.00 uur moet iedereen in het hele land binnen blijven. De bevolking wordt ook overdag dringend aanbevolen om zo weinig mogelijk naar buiten te gaan (behalve om boodschappen te doen of naar de apotheek te gaan).

Er vindt geen openbaar vervoer meer plaats: niet binnen steden en niet tussen steden. Personenauto’s en taxi’s mogen nog wel rijden, met een maximum van 3 personen (inclusief de chauffeur). De maximaal twee passagiers moeten op de achterbank zitten.

Mensen mogen niet samenkomen in groepen van meer dan 3 personen. Enige uitzondering hierop zijn (super)markten en apotheken, waar personen wel afstand tot elkaar moeten bewaren. Personen ouder dan 70 mogen overdag alleen naar buiten om kort boodschappen te doen, naar de apotheek of het ziekenhuis te gaan. Iedereen moet altijd een identiteitsbewijs bij zich dragen.

Om de situatie beter te kunnen controleren zal de overheid speciale ‘checkpoints’ opzetten in Tbilisi, Batumi, Kutaisi, Rustavi, Poti, Zugdidi en Gori.

Deze en andere maatregelen kunnen op zeer korte termijn verder worden aangescherpt.

Al eerder waren winkels in Georgië gesloten, met uitzondering van supermarkten, apotheken, benzinepompen, banken en postkantoren. Cafés en restaurants bieden alleen afhaaldiensten aan. Supermarkten moeten maatregelen nemen om te waarborgen dat niet meer dan tien mensen in een gesloten ruimte zijn en mensen afstand houden (2 m).

Vanaf zaterdag 21 maart zijn geen commerciële vluchten meer toegestaan van en naar Georgië. Een uitzondering wordt gemaakt voor snel afnemend aantal speciale vluchten die daartoe toestemming hebben verkregen van de Georgische overheid. Dit betreft vluchten van Georgian Airways (Air Zena), die zijn bestemd voor het terugbrengen van Georgiërs uit het buitenland naar Georgië.

Vanaf 18 maart komen buitenlanders Georgië niet meer in, tenzij ze behoren tot uitzonderingscategorieën zoals gedefinieerd door de Georgische autoriteiten.

Ik ben nu in Georgië of maak een tussenstop in Georgië, kan ik nog wel terug naar Nederland?

Er zullen alleen nog bij hoge uitzondering speciale Georgian Airways vluchten zijn (om Georgiërs terug te halen). Nederlanders die op dit moment in Georgië verblijven en overwegen te vertrekken, wordt dringend aangeraden gebruik te maken van deze speciale vluchten (te boeken bij Georgian Airways of -in geval van Warschau- bij LOT).

De volgende vluchten zijn aangekondigd door de Georgische autoriteiten:

  • 3 april - Tbilisi - Berlijn  (Georgian Airways)
  • 3 april - Tbilisi - Warschau (LOT Polish Airlines)
  • 4 april - Tbilisi – Londen (Georgian Airways)
  • 7 april - Tbilisi – Athene (Georgian Airways)
  • 10 april – Tbilisi – Larnaca (Georgian Airways)

De kans op speciale vluchten van Georgian Airways wordt steeds kleiner. Het is ook niet bekend of in alle gevallen Europese burgers met deze vluchten Georgië kunnen verlaten en of transit (naar Amsterdam) mogelijk is in geval van een niet-rechtstreekse vlucht. Checkt u dit tevoren bij de luchtvaartmaatschappij en bij de reisadviezen van de landen waar transit plaatsvindt. Last-minute wijzigingen zijn niet uitgesloten.

De ambassade geeft informatie over speciale vluchten van Georgian Airways doorgeven via de Informatieservice Buitenlandse Zaken. Alle Nederlanders in Georgië wordt dan ook verzocht om zich te registreren bij deze informatieservice.

Ik woon in Georgië, kan ik daar nog terug naar toe?

Vanaf 18 maart jl. worden buitenlandse reizigers niet meer toegelaten in Georgië, dit is van kracht voor ten minste de komende twee weken. Uitzonderingen worden gemaakt voor o.a. diplomaten, familieleden van Georgische burgers, leden van humanitaire missies, personen die de status ‘statenloos’ hebben en personen met een Georgische asielstatus.

Houd er rekening mee dat alle reizigers die Georgië binnenkomen 14 dagen in quarantaine moeten. Reizigers die na aankomst in zelf-quarantaine moeten, worden bij overtreding beboet en gedwongen geplaatst in een door de overheid aangewezen quarantaine faciliteit.

Gaat er nog vliegverkeer naar Georgië?

Vanaf 21 maart is geen commercieel vliegverkeer van en naar Georgië meer mogelijk. Er gaan alleen nog speciale vluchten (uitgevoerd door Georgian Airways), waarvoor de Georgische overheid toestemming heeft gegeven, bedoeld om Georgiërs de mogelijkheid te bieden terug te keren.

Kan ik over land reizen naar Georgië?

Nee dat is niet mogelijk. De landsgrenzen met Georgië, Azerbeidzjan, Turkije en Rusland zijn gesloten voor personenverkeer.

Ik heb een ticket geboekt naar Georgië. Kan ik nog afreizen?

U wordt dringend verzocht te overwegen in hoeverre uw reis noodzakelijk is, voor zover deze nog mogelijk is. Buitenlanders mogen Georgië vanaf 18 maart tot ten minste 1 april 2020 niet meer in, tenzij u tot uitzonderingscategorieën behoort.

Vanaf 21 maart heeft de Georgische overheid alle commerciële (passagiers) vluchten naar en vanuit Georgië stopgezet. Alleen in coördinatie met de Georgische autoriteiten vindt nog een beperkt aantal speciale vluchten van Georgian Airways plaats (om Georgische burgers uit het buitenland terug te brengen naar Georgië).

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in Georgië wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.