Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Finland

De Finse overheid neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Finland.

26 maart 2020

Hulp gestrande reizigers

Bent u gestrand in het buitenland en zoekt u hulp? Registreer u direct op www.bijzonderebijstandbuitenland.nl. Dit is een gezamenlijk initiatief van de reisbranche, verzekeraars, luchtvaartmaatschappijen en de overheid om gestrande Nederlandse reizigers te helpen.

Deze regeling geldt alleen voor gestrande Nederlandse reizigers die wereldwijd als gevolg van het coronavirus in de problemen zijn gekomen - en die niet op een andere manier naar huis kunnen terugkeren.

Heeft u geen internet of heeft u hulp nodig bij de online registratie? Bel dan +31 247 247 247 (24 uur per dag, 7 dagen per week). NB. Vanwege drukte aan de telefoon kan de wachttijd oplopen.

Wat is het reisadvies voor Finland?

Het dwingend advies van de Finse overheid is om niet te reizen. Finnen die in het buitenland op reis zijn, worden dringend verzocht zo snel mogelijk terug te keren naar Finland.

Op 19 maart om 00.00 uur heeft Finland grotendeels de grenzen gesloten, tot tenminste 13 april. Op dit moment zal uitreizen zeer moeilijk of onmogelijk zijn.

Buitenlanders die op reis zijn in Finland kunnen in principe het land uitreizen, mits er nog een vervoersmogelijkheid is. Veel luchtvaartmaatschappijen en ferrymaatschappijen annuleren hun routes. Check de websites van de luchtvaartmaatschappijen voor de actuele situatie (zie 'Is er nog vliegverkeer met Finland?').

Lees ook het nieuwsbericht van 17 maart 2020 over de nieuwe maatregelen rond reizen van en naar Nederland.

Waarom is het reisadvies gewijzigd?

De Finse autoriteiten hebben op 16 maart 2020 aangekondigd een noodwet in werking te stellen om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het sluiten van de grenzen per 19 maart om 00.00 uur, was één van de maatregelen.

Ik ben nu in Finland of maak een tussenstop in Finland. Kan ik nog wel terug naar Nederland?

Op 19 maart om 00.00 uur heeft Finland grotendeels de grenzen gesloten. Deze maatregel geldt tot tenminste 13 april. Op dit moment zal  uitreizen zeer moeilijk of onmogelijk zijn. Buitenlanders die op reis zijn in Finland kunnen in principe het land uitreizen, mits er nog een vervoersmogelijkheid is. Veel luchtvaartmaatschappijen en ferrymaatschappijen annuleren hun routes. U wordt aangeraden om na te gaan of verblijf nog noodzakelijk is en wat de mogelijkheden zijn om te vertrekken. Neem contact op met uw reisorganisatie/vervoersmaatschappij /luchtvaartmaatschappij.

Grenzen met Noorwegen en Zweden
Grens Finland en Noorwegen: Kilpisjärvi, Karigasniemi, Kivilompolo, Nuorgam, Näätämö and Utsjoki zijn open voor vrachtverkeer en retourverkeer. Woon-werkverkeer is mogelijk toegestaan. De grens oversteken vanaf andere punten is niet toegestaan.

Grens Finland en Zweden: ​​Karesuvanto, Kolari, Muonio, Pello, Tornio en Ylitornio zijn open voor vrachtverkeer en retourverkeer. Woon-werkverkeer is mogelijk toegestaan. De grens oversteken vanaf andere punten is niet toegestaan.

Ik woon in Finland. Kan ik nog terugkeren?

Finnen en buitenlanders die permanent in Finland verblijven mogen het land in, mits er nog een vervoersmogelijkheid is. Een persoon die terugkeert naar Finland vanuit een ander land moet in thuisquarantaine blijven voor een periode van 14 dagen.

Vanaf 27/3 t/m 19/4 is het personenverkeer van en naar de Uusimaa regio (incl. Helsinki en Helsinki-Vantaa vliegveld) aan banden gelegd (uitgezonderd zijn woon-werkverkeer en reizen om dringende persoonlijke redenen).

Is er nog vliegverkeer naar Finland?

De situatie verandert voortdurend. Er worden ook continue vluchten geannuleerd. Kijk op de website van de luchtvaartmaatschappij en ferrymaatschappij voor up-to-date informatie.

KLM: https://www.klm.com/home/fi/en
Finnair: https://www.finnair.com/fi-en
Finnair flight info: https://www.finnair.com/fi/gb/flightinfo
Transavia: https://www.transavia.com
Finnlines: https://www.finnlines.com/fi/newsroom/coronavirus-covid-19-preparedness-finnlines-koronavirukseen-covid-19-varautuminen
Viking Line: https://www.vikingline.fi/valitse-matka/aikataulut-yhteydet-satamiin/poikkeusaikataulut/
Tallink Silja: https://www.tallinksilja.fi/medialle/-/cision/expanded-release/19248fc717806a80
Eckerö Line: https://www.eckeroline.fi/?tduid=df1fb4082f6bc2c6bce83d080c99a718
Wasa Line: https://www.wasaline.com/en/portfolio-item/corona-info/

Meld u aan voor de BZ informatieservice

Als u op de hoogte wilt blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van veiligheid kunt u zich aanmelden bij de informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken. U ontvangt dan altijd de laatste stand van zaken.
https://informatieservice.nederlandwereldwijd.nl/

24/7 BZ ContactCenter 24 uur per dag bereikbaar

Indien u zich in het buitenland in een noodsituatie verkeert, verwijzen wij u graag door naar het 24/7 BZ ContactCenter dat 24 uur per dag bereikbaar is op ‪+31 247 247 247.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in Finland wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.


Volg de Facebookpagina en/of Twitter account van de ambassade.