Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Finland

Update: 7 augustus 2020, 17:01

De Finse overheid heeft maatregelen getroffen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meest gestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Finland.

Wat is het reisadvies voor Finland?

Het dringend advies van de Finse overheid is om niet te reizen. Met ingang van 10 augustus stelt Finland opnieuw inreisbeperkingen in voor reizigers uit Nederland. Toeristen worden dan niet meer toegelaten. Alleen aantoonbaar noodzakelijk (werk)verkeer is toegestaan. Voor reizigers vanuit Nederland geldt zelfquarantaine voor een periode van 14 dagen na aankomst in Finland.

Meer informatie vindt u op de website van het Finse grensbewakingsagentschap.

Waarom is het reisadvies gewijzigd?

Finland heeft vanwege de toename van het aantal besmettingen in Nederland, per 10 augustus opnieuw inreisbeperkingen ingesteld. Deze beperkingen gelden tot 8 september a.s, maar zullen door de Finse regering regelmatig tegen het licht gehouden worden op basis van de laatste besmettingscijfers.

Op 16 maart 2020 is in Finland een noodwet in werking getreden om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het (deels) sluiten van de grenzen per 19 maart, was één van de maatregelen. Deze maatregelen worden nu voor enkele landen, waaronder Nederland, weer ingesteld.

Ik ben nu in Finland of maak een tussenstop in Finland. Kan ik nog wel terug naar Nederland?

Ja, u kunt Finland uitreizen naar Nederland.

Ik woon in Finland. Kan ik nog terugkeren?

Finnen en buitenlanders die permanent in Finland verblijven of werken mogen het land in. Voor iedereen die terugkeert naar Finland vanuit een ander land geldt zelfquarantaine voor een periode van 14 dagen.

Kan ik naar Finland reizen om familie te bezoeken?

Volgens informatie van de Finse overheid mag u naar Finland reizen om directe familieleden te bezoeken. Dit geld zowel voor het bezoeken van Finse familieleden als voor het bezoeken van Nederlandse familieleden die in Finland hun vaste verblijfsplaats hebben. Daarbij dient u wel rekening te houden met de periode van zelfquarantaine.

Ook een bezoek in verband met bijvoorbeeld een begrafenis, huwelijk of ziekte wordt door de Finse overheid tot noodzakelijk grensverkeer gerekend.

Kan ik naar Finland reizen om te studeren?

Wanneer u toegelaten bent tot een Finse onderwijsinstelling, is het volgens informatie van de Finse overheid toegestaan om met dit doel naar Finland te reizen. Neem voor de zekerheid altijd op voorhand contact op met de onderwijsinstelling. 

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in Finland wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Moet ik nog iets doen als ik terug ben in Nederland?

Vergeet niet u uit te schrijven bij de Informatieservice Buitenlandse Zaken zodra u het land verlaten heeft. U helpt daarmee het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Voor de Informatieservice kunt u zich hier uitschrijven.

Kijk ook op de webpagina veelgestelde vragen over corona en terugreizen naar Nederland.