Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Filipijnen

De Filipijnse overheid neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor de Filipijnen.

Laatste update: 31 maart 2020 - 15:30

Hulp gestrande reizigers

Bent u gestrand in het buitenland en zoekt u hulp? Registreer u direct op www.bijzonderebijstandbuitenland.nl. Dit is een gezamenlijk initiatief van de reisbranche, verzekeraars, luchtvaartmaatschappijen en de overheid om gestrande Nederlandse reizigers te helpen.

Deze regeling geldt alleen voor gestrande Nederlandse reizigers die wereldwijd als gevolg van het coronavirus in de problemen zijn gekomen - en die niet op een andere manier naar huis kunnen terugkeren.

Heeft u geen internet of heeft u hulp nodig bij de online registratie? Bel dan +31 247 247 247 (24 uur per dag, 7 dagen per week). NB. Vanwege drukte aan de telefoon kan de wachttijd oplopen.

Wat is de actuele situatie in de Filipijnen?

Op 16 maart 2020 is een quarantine maatregel ingegaan voor het eiland Luzon, waar Manilla ligt. Veel andere eilanden hebben ook strenge maatregelen genomen. Een aantal mensen zit vast op eilanden. Zij kunnen daar op dit moment niet weg omdat er geen vluchten of boten zijn.

De Filipijnen sluit eilanden af om de verspreiding van het nieuwe corona virus te beperken omdat ze niet de mogelijkheid hebben om een grote hoeveelheid mensen medisch te behandelen. Het afsluiten van eilanden is volgens de Filipijnse overheid de beste manier om de verspreiding van het virus te voorkomen.

Na veel druk is de regel opgeheven dat iedereen 72 uur heeft om het land uit te reizen of anders moet blijven tot de maatregelen worden opgeheven. U mag weggebracht worden naar het vliegveld door één persoon en deze persoon mag ook weer terugreizen naar zijn woon- of verblijfplaats.

Er zijn nog steeds internationale vluchten via Manilla en Cebu. Qatar Airways en Korean Air vliegen nog op Manilla en Cebu. In Doha (Qatar) en Incheon (Zuid-Korea) kunt u overstappen op een vlucht naar Nederland.

De laatste vluchten en boten zijn op 27 maart langs de eilanden gegaan om mensen op te halen. Om op de hoogte te blijven van de laatste informatie en mogelijk nieuwe vluchten, kunt u zich het beste aanmelden bij het lokale kantoor van het Department of Tourism. Zie voor meer informatie de website van het Department of Tourism. Op sommige eilanden is het nog mogelijk om prive-vliegtuigen te charteren om mensen naar Cebu of Manila te vliegen.

Ik ben in de Filipijnen, kan ik nog wel naar Nederland terugvliegen?

Nederland heeft op 17 maart nieuwe maatregelen aangekondigd die betrekking hebben op reizen van en naar Nederland. Zie hiervoor het nieuwsbericht over het laatste reisadvies.

Als je met een reisorganisatie bent gekomen, neem contact op met je reisorganisatie. Reis je op individuele basis probeer dan met de commerciële vluchten naar huis terug te keren. Betrek daarbij ook lokale luchtvaartmaatschappijen.

Het is aan te raden om – als u het land uit wilt – niet te wachten met uw vertrek. Andere landen buiten de Filipijnen nemen ook steeds drastischere maatregelen om de verspreiding van het nieuwe coronavirus te beperken. Hierdoor wordt het steeds moeilijker om terug te reizen naar Nederland.

Veel eilanden zijn afgesloten en het is waarschijnlijk dat het veel mensen niet lukt om ook nu op tijd een internationale luchthaven (Cebu, Manilla) te bereiken. U wordt aangeraden om na te gaan of verblijf nog noodzakelijk is, of er mogelijkheden zijn te vertrekken of u voor te bereiden op langer verblijf in de Filipijnen totdat de extra quarantainemaatregelen versoepeld of opgeheven worden.

Kan ik via een ander land de Filipijnen verlaten en terugkeren naar Nederland?

De situatie in landen met betrekking tot het sluiten van luchthavens en/of grenzen wijzigt snel. Bekijk het reisadvies, luister naar de lokale autoriteiten en volg de media nauwgezet.

Gaan er nog vluchten van en naar de Filipijnen?

Er vertrekken nog steeds vluchten uit de Filipijnen. Op dit moment kunt u nog weg vanuit Manilla en Cebu. Daar verzorgen Qatar Airways via Doha (Qatar) en Korean Air via Incheon (Zuid-Korea) vluchten. In Incheon kunt u vervolgens een KLM-vlucht nemen naar Amsterdam die drie keer per week vertrekt.

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de Engelstalige website van de International Air Transport Association (IATA).

Mijn medicijnen raken op, hoe kan ik aan nieuwe medicijnen komen?

Patiënten dienen hun huisarts te vragen om een medische verklaring zodat zij lokaal in de Filipijnen via apotheken of noodhulp bij ziekenhuizen hun medicatie kunnen krijgen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft geen mogelijkheden dit te regelen.

Ik heb geld nodig, wat moet ik doen?

Vraag uw familie of vrienden om geld over te maken op uw rekening. U kunt nog steeds pinnen in de Filipijnen. U kunt ook direct geld over laten maken via WesternUnion.

Hoe kan ik mijn visum verlengen?

Als het nodig is uw visum te verlengen dan kan dat bij het Bureau of Immigration. De meeste eilanden hebben een eigen kantoor van het Bureau of Immigration. Zie hiervoor de website van het Bureau of Immigration.

De Filipijnse overheid heeft de regels voor het verlengen van visums versoepeld. Verloopt uw visum en kunt u niet naar het Bureau of Immigration? Dan heeft u tot 30 dagen na het opheffen van de huidige ‘enhanced community quarantine’ om uw visum te verlengen.

Visums niet geannuleerd

In tegenstelling tot eerdere berichten van Secretary Locsin op 19 maart, zullen de visa van mensen die al in de Filipijnen zijn niet geannuleerd worden. Het visum van iedereen die al in de Filipijnen is, blijft geldig. Het Filipijnse Ministerie van Buitenlandse Zaken en de Filipijnse ambassades geven echter geen visums meer uit aan mensen die naar de Filipijnen willen reizen. Voor meer informatie zie de website van het Bureau of Immigration.

En de website DFA over visums

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders op de Filipijnen wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Houdt ook de Facebook pagina van de ambassade in de gaten: https://www.facebook.com/pg/DutchEmbassyPhilippines