Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Faeröer

De overheid van de Faeröer neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen.

Hulp gestrande reizigers

Bent u gestrand in het buitenland en zoekt u hulp? Registreer u direct op www.bijzonderebijstandbuitenland.nl. Dit is een gezamenlijk initiatief van de reisbranche, verzekeraars, luchtvaartmaatschappijen en de overheid om gestrande Nederlandse reizigers te helpen.

Deze regeling geldt alleen voor gestrande Nederlandse reizigers die wereldwijd als gevolg van het coronavirus in de problemen zijn gekomen - en die niet op een andere manier naar huis kunnen terugkeren.

Heeft u geen internet of heeft u hulp nodig bij de online registratie? Bel dan +31 247 247 247 (24 uur per dag, 7 dagen per week). NB. Vanwege drukte aan de telefoon kan de wachttijd oplopen.

Waarom is het reisadvies gewijzigd?

De Faeröer hebben de grenzen gesloten om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Er is een tijdelijke grenscontrole voor alle buitenlandse reizigers naar de Faeröer. Buitenlanders zonder ‘geldige reden’, zoals werk of woonplaats, kunnen het land niet binnenkomen. Vooralsnog hebben de Faeröer besloten om de in Denemarken gehanteerde interpretatie van ‘geldige redenen’ over te nemen. Mocht u tot de Faeröer worden toegelaten, dan adviseert de regering u een thuisquarantaine van 14 dagen. Die quarantaine is evenwel vrijwillig.

Ik ben nu op de Faeröer. Kan ik nog wel terug naar Nederland?

Uitreizen via het vliegtuig is voorlopig alleen mogelijk via Kopenhagen. Vanuit Kopenhagen kunt u terug naar Nederland. Zie hieronder meer informatie over vliegverkeer.

Ik woon op de Faeröer, kan ik daar nog terug naar toe?

De politie zal bij terugkeer op de Faeröer om uw identiteitsbewijs vragen. Indien u kunt aantonen inwoners van de Faeröer te zijn en/of daar te werken, heeft u een geldige reden om het land binnen te komen.

Gaat er veerboot- en vliegverkeer van- en naar de Faeröer

Het luchtverkeer van en naar de Faeröer (Atlantic Airways) is teruggebracht tot een zeer beperkt aantal vluchten tussen Tórshavn en Kopenhagen. Vluchten van Atlantic Airways naar Bergen, Reykjavik, Edinburgh, Billund, Aalborg, de Canarische Eilanden en Parijs zijn geannuleerd. Neem contact op met uw luchtvaartmaatschappij voor meer informatie. De MS Norrøna-veerpont neemt geen passagiers meer aan boord. Goederenverkeer via de veerpont is nog wel mogelijk.

Meer informatie

  • Speciale website corona informatie Faeröer: www.corona.fo (Faeröers en Engels)
  • Burger-servicetelefoonnummer van Faeröer: +298 30 40 40

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders op de Faeröer eilanden wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.