Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Faeröer

De overheid van de Faeröer neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor de Faeröer.

Update: 29 juni 2020, 21:45

Waarom staat het reisadvies nog op oranje?

Het reisadvies voor de Faeröer is nog oranje; niet omdat de gezondheidssituatie in dat land meer risico's met zich meebrengt dan in Nederland of andere Schengen-landen, maar omdat er nog quarantaine restricties voor inkomende reizigers bestaan.

De corona-pandemie verliep in de Faeröer iets minder ongunstig dan in Nederland. De grenzen waren maandenlang gesloten, maar de Faeröer laten per 27 juni weer toeristische reizigers uit een aantal Europese landen toe.

U kunt als Nederlander naar de Faeröer reizen, maar het is belangrijk om te weten dat iedereen boven de 12 jaar verplicht is zich in Hirthals (Denemarken) voor vertrek met de pont, danwel bij aankomst op luchtaven Vágar, te laten testen op COVID-19. Bezoekers dienen in quarantaine te gaan tot er een negatieve testuitslag is (meestal binnen 24 uur). Een negatieve testuitslag uit het land van vertrek is niet geldig.

Ik ben nu op de Faeröer. Kan ik terug naar Nederland?

Uitreizen via het vliegtuig is voorlopig alleen mogelijk via Kopenhagen. Vanuit Kopenhagen kunt u terug naar Nederland. U wordt aangeraden contact op te nemen met uw luchtvaartmaatschappij.

Welke bijzondere maatregelen gelden op weg naar en in de Faeröer?

Van alle reizigers naar de Faeröer ouder dan 12 jaar wordt verwacht dat zij zich laten testen op COVID-19. Voor reizigers per pont vanaf Denemarken kan dit bij vertrek bij Hirthals (Denemarken). Voor reizigers per vliegtuig kan dit bij aankomst op luchthaven Vágar. De test dient vanaf 11 juli ter plekke te worden betaald (DKK 500 voor een test op de pont, DKK 390 voor een test op het vliegveld). Reizigers dienen in quarantaine te gaan in een geboekte accomodatie tot er een negatieve testuitslag is (meestal binnen 24 uur). Een negatieve testuitslag uit het land van vertrek is niet geldig.

Meer gedetailleerde informatie nodig?

  • Informatie van de Faeröese autoriteiten vindt u online (Faeröers en Engels).
  • U kunt de Faeröese autoriteiten ook telefonisch bereiken op +298 30 40 40.
  • Luchtvaartmaatschappij Atlantic Airways (Engels).
  • Luchtvaartmaatschappij Scandinavian Airlines (Engels).

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders op de Faeröer eilanden wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Moet ik nog iets doen als ik terug ben in Nederland?

Vergeet niet u uit te schrijven bij de Informatieservice Buitenlandse Zaken zodra u het land verlaten heeft. U helpt daarmee het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Voor de Informatieservice kunt u zich hier uitschrijven.

Kijk ook op de webpagina veelgestelde vragen over corona en terugreizen naar Nederland.