Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Ethiopië

De Ethiopische overheid neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Ethiopië.

Update: 6 mei 2020, 11:00

Wat is de actuele situatie in Ethiopië?

Momenteel is het reisadvies van Ethiopië code oranje. Dit betekent dat van en naar Ethiopië alleen noodzakelijke reizen zijn toegestaan.

Sinds 8 april geldt in Ethiopië de noodtoestand in verband met het coronavirus. Dit betekent dat de federale regering vergaande bevoegdheden heeft om maatregelen te nemen tegen de verspreiding van het virus. Welke maatregelen dat zijn is nog niet duidelijk. Ze kunnen per gebied verschillen en elkaar snel opvolgen.

Het kan beperkingen opleveren voor het in- en uitreizen; er geldt voor inkomende reizigers nu een verplichte quarantaine voor 2 weken op eigen kosten. Binnen Ethiopië zijn de verschillende deelstaten overgegaan op een strengere interne grensbewaking, reizen over land door Ethiopië is hierdoor sterk beperkt.

De regering monitort sociale media om verspreiding van fake-news te voorkomen. Deel of plaats geen politiek gevoelige informatie op sociale media platforms, dit kan strafbaar zijn.

Voor de laatste ontwikkelingen in het land: volg de aanwijzingen op van de lokale overheid en volg het nieuws.

Ik ben nu in Ethiopië of maak een tussenstop in Ethiopië. Kan ik nog wel terug naar Nederland?

Op dit moment zijn er nog vluchten naar enkele Europese steden

Neem voor de actuele stand van zaken contact op met uw reisorganisatie/vervoersmaatschappij/luchtvaartmaatschappij. U kunt ook de website van Ethiopian Airlines raadplegen.

Ik woon in Ethiopië en ben nu in het buitenland, kan ik nog terugkeren daar naar toe?

Als u een verblijfsvergunning heeft, kunt u vooralsnog naar Ethiopië toe. Houdt hierbij wel rekening met de verplichting die de Ethiopische autoriteiten hebben uitgevaardigd van zelfquarantaine van twee weken voor eigen rekening in een hotel.

Gaan er nog vluchten naar Ethiopië?

Er gaan nog vluchten naar Ethiopië vanuit enkele Europese steden.

Neem contact op met uw reisorganisatie/ vervoersmaatschappij/ luchtvaartmaatschappij voor de actuele stand van zaken.

Contactgegevens van Ethiopian Airlines in Nederland; Telefoonnumer  020-4068144; airlines.nl@kales.com 

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de Engelstalige website van de International Air Transport Association (IATA).

Hoe blijf ik op de hoogte van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in Ethiopië wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Moet ik nog iets doen als ik terug ben in Nederland?

Vergeet niet u uit te schrijven bij de Informatieservice Buitenlandse Zaken zodra u het land verlaten heeft. U helpt daarmee het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Voor de Informatieservice kunt u zich hier uitschrijven.

Kijk ook op de webpagina veelgestelde vragen over corona en terugreizen naar Nederland.