Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Ethiopië

De Ethiopische overheid neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Ethiopië.

Update 26 maart 2020 - 13:15

Hulp gestrande reizigers

Bent u gestrand in het buitenland en zoekt u hulp? Registreer u direct op www.bijzonderebijstandbuitenland.nl. Dit is een gezamenlijk initiatief van de reisbranche, verzekeraars, luchtvaartmaatschappijen en de overheid om gestrande Nederlandse reizigers te helpen.

Deze regeling geldt alleen voor gestrande Nederlandse reizigers die wereldwijd als gevolg van het coronavirus in de problemen zijn gekomen - en die niet op een andere manier naar huis kunnen terugkeren.

Heeft u geen internet of heeft u hulp nodig bij de online registratie? Bel dan +31 247 247 247 (24 uur per dag, 7 dagen per week). NB. Vanwege drukte aan de telefoon kan de wachttijd oplopen.

Wat is de actuele situatie in Ethiopië?

Momenteel is het reisadvies van Ethiopië code oranje. Dit betekent dat van en naar Ethiopië alleen noodzakelijke reizen zijn toegestaan.

Ik ben nu in Ethiopië of maak een tussenstop in Ethiopië. Kan ik nog wel terug naar Nederland?

Er zijn vooralsnog nog dagelijkse vluchten naar Brussel, Frankfurt en Wenen.

Neem voor de actuele stand van zaken contact op met uw reisorganisatie/vervoersmaatschappij/luchtvaartmaatschappij.

Ik woon in Ethiopië. Kan ik daar nog terug naar toe?

Als u een verblijfsvergunning heeft, kunt u vooralsnog naar Ethiopië toe. Houdt hierbij wel rekening met het advies van de Ethiopische autoriteiten van zelfquarantaine van twee weken.

Ik ben een Nederlander en nu in Ethiopië of maak een tussenstop in Ethiopië. Kan ik nog wel terug naar Nederland?

Ethiopian Airlines vliegt nog op de volgende Europese bestemmingen, Brussel, Londen, Parijs, Stockholm, Frankfurt en Wenen. De frequentie van deze vluchten kan wel aangepast worden. Vanuit deze bestemmingen dient u zelfstandig zorg te dragen voor de doorreis naar Nederland.

Let wel: op dit moment, zijn vluchten naar Milaan, Marseille, Madrid, Dublin, Rome en Genève gestaakt.

Zie voor de laatste stand van zaken met betrekking tot het vluchtschema van Ethiopian Airlines, de website van Ethiopian Airlines.

Gaan er nog vluchten naar Ethiopië?

Er gaan nog vluchten naar Ethiopië. Maar vluchten uit Rome, Milaan, Madrid en Dublin zijn wel al stopgezet.

Neem contact op met uw reisorganisatie/ vervoersmaatschappij/ luchtvaartmaatschappij voor de actuele stand van zaken.

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de Engelstalige website van de International Air Transport Association (IATA).

Hoe blijf ik op de hoogte van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in Ethiopië wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.