Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Estland

De overheid in Estland neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het is belangrijk dat u de aanwijzingen van de overheid in Estland nauwlettend in de gaten houdt en opvolgt. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het Lees ook het reisadvies voor Estland.

Laatste update: 1 april 2020, 09:52

Hulp gestrande reizigers

Bent u gestrand in het buitenland en zoekt u hulp? Registreer u direct op www.bijzonderebijstandbuitenland.nl. Dit is een gezamenlijk initiatief van de reisbranche, verzekeraars, luchtvaartmaatschappijen en de overheid om gestrande Nederlandse reizigers te helpen.

Deze regeling geldt alleen voor gestrande Nederlandse reizigers die wereldwijd als gevolg van het coronavirus in de problemen zijn gekomen - en die niet op een andere manier naar huis kunnen terugkeren.

Heeft u geen internet of heeft u hulp nodig bij de online registratie? Bel dan +31 247 247 247 (24 uur per dag, 7 dagen per week). NB. Vanwege drukte aan de telefoon kan de wachttijd oplopen.

Meest actuele wijzigingen

De meest actuele wijzingen over de adviezen en reisinformatie voor inkomende reizigers vindt u op de speciale coronavirus-website van het ministerie van Buitenlandse Zaken van Estland.

Waarom is het reisadvies van Estland gewijzigd?

Estland heeft maatregelen getroffen om het risico op verspreiding van het coronavirus (COVID-19) te verkleinen. Sinds 17 maart geldt een inreisverbod voor buitenlanders die niet in het bezit zijn van een Estse verblijfsvergunning of verblijfsrecht. Doorreis voor buitenlanders die geen symptomen vertonen is nog mogelijk.

Ik ben nu in Estland of maak een tussenstop in Estland kan ik nog wel terug naar Nederland?

De Estse overheid heeft geen uitreisbeperkingen ingesteld voor mensen die het land willen verlaten, maar reismogelijkheden zijn inmiddels uiterst beperkt. Het Estse Ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt ervoor dat de situatie met de dag kan veranderen.

Ferry
Per 27 maart gaat er een ferry tussen Paldiski (EST) en Sassnitz (Duitsland), met vertrek op dinsdag, vrijdag en zondag vanuit Paldiski en op maandag, woensdag en zaterdag vanuit Sassnitz, vooralsnog tot 18 april. Er is per overtocht plek voor 10 personenauto’s (soms meer). Zie voor meer informatie over de ferry, tickets en voorwaarden de website van Tallink.

Vliegverkeer
Op de speciale website van het Lennart Mari vliegveld van Tallinn vindt u de meest actuele informatie over vliegverkeer van en naar Estland.

U wordt aangeraden om na te gaan of verblijf nog noodzakelijk is en of er mogelijkheden zijn te vertrekken. Neem contact op met uw reisorganisatie/ vervoersmaatschappij/ luchtvaartmaatschappij. Indien vertrek niet mogelijk is, zoek dan naar mogelijkheden voor passend verblijf.

Ik woon in Estland. Kan ik daar nog terug naar toe?

U kunt nog terug naar Estland als:

  • u in het bezit ben van een Estse verblijfsvergunning of verblijfsrecht.
  • u een familielid in Estland heeft die Ests staatsburger is of die over een Estse verblijfsvergunning of verblijfsrecht in Estland beschikt.

Houd rekening met mogelijke vertragingen bij grensovergangen waar controles op gezondheid en op plaats van vertrek kunnen plaatsvinden. Er geldt 14 dagen zelfquarantaine.

Heeft u twijfels of u het land binnen mag op basis van uw individuele situatie, neem dan contact op met de Estse Police and Border Guard Board via +372 612 3000

Gaat er nog vliegverkeer naar Estland?

Op de speciale website van het Lennart Mari vliegveld van Tallinn vindt u de meest actuele informatie over vliegverkeer van en naar Estland.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in Estland wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet om u uit te schrijven als u Estland verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassade daarmee om het bestand van Nederlanders in Estland actueel te houden.