Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Egypte

De Egyptische overheid neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Egypte.

Update - 26 maart 2020, 12:03

Hulp gestrande reizigers

Bent u gestrand in het buitenland en zoekt u hulp? Registreer u direct op www.bijzonderebijstandbuitenland.nl. Dit is een gezamenlijk initiatief van de reisbranche, verzekeraars, luchtvaartmaatschappijen en de overheid om gestrande Nederlandse reizigers te helpen.

Deze regeling geldt alleen voor gestrande Nederlandse reizigers die wereldwijd als gevolg van het coronavirus in de problemen zijn gekomen - en die niet op een andere manier naar huis kunnen terugkeren.

Heeft u geen internet of heeft u hulp nodig bij de online registratie? Bel dan +31 247 247 247 (24 uur per dag, 7 dagen per week). NB. Vanwege drukte aan de telefoon kan de wachttijd oplopen.

Wat is de actuele situatie in Egypte?

Alle niet-noodzakelijke reizen naar Egypte worden ontraden. Alle reizen naar het grensgebied met Libië, Noord-Sinaï, de Hala’ib-driehoek en Bir Tawil worden ontraden.

U wordt aangeraden om na te gaan of uw verblijf nog noodzakelijk is en of er mogelijkheden zijn te vertrekken. Neem contact op met uw reisorganisatie/vervoersmaatschappij/luchtvaartmaatschappij. Indien vertrek niet mogelijk is, zoek dan naar mogelijkheden voor passend verblijf om te blijven.

Passagiersvluchten
Alle internationale passagiersvluchten zijn opgeschort per 19 maart. Voorlopig geldt deze opschorting tot half april. Het is nog wel mogelijk voor lege chartervluchten om naar Egypte te komen en mensen op te halen. Ook binnenlandse vluchten, vrachtvluchten en medische evacuatievluchten blijven toegestaan. Het is echter moeilijk te voorspellen of in de huidige situatie medische evacuatievluchten ook praktisch mogelijk zijn. Het is mogelijk dat het opschorten van vluchten na half april wordt verlengd.

Avondklok
Per 25 maart is er in Egypte voor een periode van twee weken een avondklok van kracht. Tussen 19:00 ’s avonds en 06:00 uur ’s ochtends dient iedereen binnen te blijven. Tijdens deze avondklok zal er geen openbaar vervoer beschikbaar zijn. Er zal door politie en leger worden gecontroleerd op naleving. De boete die staat op het negeren van de avondklok is vastgesteld op EGP 4.000 en mogelijke detentie. Deze avondklok is overigens niet van toepassing op ambulance diensten en personen werkzaam in de medische sector.

Winkels
Winkels zullen open zijn tussen 06:00 en 17:00 uur met uitzondering van vrijdag en zaterdag, dan zullen deze de gehele dag gesloten zijn. Supermarkten, bakkerijen en apotheken blijven wel open in het weekend. Ook zullen in de komende twee weken restaurants, cafés, nachtclubs, gyms, etc. evenals bepaalde overheidsdiensten (waaronder visa, verblijfsvergunningen en paspoorten) geheel gesloten zijn.

Ik ben nu in Hurghada - Sharm al Sheikh, kan ik nog wel terug naar Nederland?

Alle internationale passagiersvluchten zijn tussen 19 maart en half april opgeschort. Het nog wel mogelijk voor lege chartervluchten om naar Egypte te komen en mensen op te halen. Neem hiervoor contact op met uw luchtvaartmaatschappij of met uw touroperator. U kunt zich ook registreren op www.bijzonderebijstandbuitenland.nl.

  • Zit u in Egypte in een noodsituatie? Neem dan contact op het 24/7 BZ Contact Center (24 uur per dag, 7 dagen per week) via ‪+31 247 247 247 (Let op: door grote drukte kan de wachttijd oplopen)

Gaat er nog vliegverkeer naar Egypte?

Nee, tot half april gaan er geen vluchten naar Egypte. Dit kan mogelijk verlengd worden.

Ik woon in Egypte. Kan ik daar nog terug naar toe?

Nee, tot half april gaan er geen vluchten naar Egypte. Dit kan mogelijk verlengd worden.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in Egypte wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.