Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Denemarken

De Deense overheid neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Denemarken.

Hulp gestrande reizigers

Bent u gestrand in het buitenland en zoekt u hulp? Registreer u direct op www.bijzonderebijstandbuitenland.nl. Dit is een gezamenlijk initiatief van de reisbranche, verzekeraars, luchtvaartmaatschappijen en de overheid om gestrande Nederlandse reizigers te helpen.

Deze regeling geldt alleen voor gestrande Nederlandse reizigers die wereldwijd als gevolg van het coronavirus in de problemen zijn gekomen - en die niet op een andere manier naar huis kunnen terugkeren.

Heeft u geen internet of heeft u hulp nodig bij de online registratie? Bel dan +31 247 247 247 (24 uur per dag, 7 dagen per week). NB. Vanwege drukte aan de telefoon kan de wachttijd oplopen.

Waarom is het reisadvies gewijzigd ?

De Deense overheid heeft maatregelen getroffen om het risico op verspreiding van het coronavirus (COVID-19) te verkleinen. Sinds zaterdag 14 maart om 12:00 uur tot en met maandag 13 april a.s. zal Denemarken zijn grenzen sluiten. Al het passagiersverkeer (per vliegtuig, auto, veerpont etc.) naar Denemarken wordt gestopt.

Reizigers worden bij de Deense grens afgewezen indien zij niet de Deense nationaliteit hebben, in Denemarken wonen of werken of een andere ‘geldige reden’ hebben Denemarken te bezoeken. (zie hieronder voorbeelden van ’geldige redenen’).

Ik ben nu in Denemarken of maak een tussenstop in Denemarken. Kan ik nog wel terug naar Nederland?

Overweeg (dringend) of je verblijf in Denemarken nog noodzakelijk is, gezien de afnemende mogelijheden om te vertrekken.

Men kan Denemarken in principe nog wel vrij uitreizen. Doorreizigers per auto of vliegtuig, met het doel terug te keren naar het thuisland, worden geacht een waardig doel voor de reis te hebben. Houdt rekening met paspoortcontrole en lange wachttijden. Vliegverkeer is zeer beperkt. KLM zal vanaf 29 maart t/m 26 april zeer beperkt naar Kopenhagen en Billund vliegen. Reist u per vliegtuig, dan wordt u geadviseerd contact te houden met uw luchtvaartmaatschappij. Vluchten kunnen snel veranderen.

Kan ik over land van Denemarken naar Duitsland reizen?

Duitsland heeft de grens met Denemarken sinds maandag 16 maart gesloten en in principe geldt de sluiting tot 13 april a.s. Personen die een woonadres in Duitsland hebben of in Duitsland werken, evenals anderen met een ‘geldige reden’ om in Duitsland te zijn, kunnen Duitsland vanuit Denemarken binnenkomen. Duitsland hanteert v.w.b. binnenkomst in principe dezelfde ‘geldige reden’ als Denemarken. Doorreis vanuit Denemarken via Duitsland naar Nederland is daarom, tot nader order, mogelijk voor personen die naar hun thuisadres in Nederland reizen. Houdt rekening met paspoortcontrole bij de plaatsen Kruså, Frøslev en Sæd.

Zie voor meer informatie deze link

Ik woon in Denemarken, kan ik daar nog terug naar toe?

In principe is dit mogelijk. Nederlanders en andere EU-burgers met een geldig reisdocument die in Denemarken wonen en onderdanen van derde landen met geldige reisdocumenten en een Deense verblijfsvergunning worden krijgen toegang tot Denemarken. De Deense regering adviseert een (thuis)quarantaine van 14 dagen voor iedereen die vanuit het buitenland terugkeert in Denemarken, ook voor in Denemarken wonende buitenlanders.

Wat zijn andere ‘geldige redenen’ om Denemarken te bezoeken?

Voorbeelden zijn:

  • een bezoek aan een kritiek of terminaal ziek familielid
  • deelnemen aan een begrafenis
  • opgeroepen voor een rechtszaak
  • bezoekrecht uitoefenen van een minderjarige
  • wettelijk voogd zijn voor een minderjarige
  • al een voortdurende gezondheidsbehandeling ondergaan
  • werk hebben in Denemarken - documentatie nodig
  • passagiers op doorreis of met aansluitende vluchten, en die een geldig ticket kunnen presenteren voor de volgende bestemming die niet-binnenlands is.
  • passagiers die documentatie kunnen overleggen over het parkeren van hun voertuig op de luchthaven van Kopenhagen en die het voertuig nodig hebben voor hun lopende reis uit Denemarken (bijvoorbeeld naar Zweden).

Deze regels zijn van toepassing op alle passagiers die aankomen vanuit een Schengen- of een niet-Schengenbestemming.

Neem bij twijfel altijd contact op met de Deense autoriteiten (zie tel. nr hieronder).

Ik studeer in Denemarken, kan ik vanuit Nederland terug naar Denemarken?

Reizen van Denemarken naar Nederland is nog steeds mogelijk, maar niet-essentiële reizen worden afgeraden. Personen die wonen in Denemarken hebben in principe een geldige reden om Denemarken te bezoeken. De Deense regering adviseert echter met klem om het heen- en weer reizen naar Denemarken te beperken. Dit advies geldt ook voor studenten waarvan de onderwijsinstellingen gesloten zijn en waarbij online onderwijs mogelijk is. De Deense regering adviseert een (thuis)quarantaine van 14 dagen voor iedereen die vanuit het buitenland terugkeert in Denemarken, ook voor in Denemarken wonende buitenlanders.

Gaat er nog vliegverkeer naar Denemarken?

Het inkomende vliegverkeer wordt niet stilgelegd door de Deense regering. Het vliegverkeer van- en naar Denemarken is echter zeer beperkt. KLM zal vanaf 29 maart t/m 26 april zeer beperkt naar Kopenhagen en Billund vliegen. U wordt geadviseerd contact te houden met uw luchtvaartmaatschappij, omdat vluchten snel kunnen veranderen.

Gelden de maatregelen in Denemarken ook voor Faeröer en Groenland?

De Faeröer en Groenland zijn zelfstandige landen binnen het Koninkrijk Denemarken en zij bepalen hun eigen beleid om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Deze twee landen nemen soms uit praktische overwegingen Deense maatregelen over, maar u wordt geadviseerd zich op de hoogte te stellen van de specifieke situatie en maatregelen ter plaatse. Net als voor Denemarken zijn voor Faeröer en Groenland reisadviezen en Q&A’s over het coronavirus opgesteld.

Meer informatie

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in Denemarken wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.