Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Cyprus

De Cypriotische overheid neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Cyprus.

Update 27 maart 2020 - 10:30

Hulp gestrande reizigers

Bent u gestrand in het buitenland en zoekt u hulp? Registreer u direct op www.bijzonderebijstandbuitenland.nl. Dit is een gezamenlijk initiatief van de reisbranche, verzekeraars, luchtvaartmaatschappijen en de overheid om gestrande Nederlandse reizigers te helpen.

Deze regeling geldt alleen voor gestrande Nederlandse reizigers die wereldwijd als gevolg van het coronavirus in de problemen zijn gekomen - en die niet op een andere manier naar huis kunnen terugkeren.

Heeft u geen internet of heeft u hulp nodig bij de online registratie? Bel dan +31 247 247 247 (24 uur per dag, 7 dagen per week). NB. Vanwege drukte aan de telefoon kan de wachttijd oplopen.

Wat is de huidige situatie in Cyprus?

In verband met maatregelen tegen het coronavirus hebben de Cypriotische autoriteiten aangekondigd dat reizigers van alle nationaliteiten het land niet meer in kunnen. Voor het noorden van Cyprus, de internationaal niet-erkende 'Turkse Republiek Noord-Cyprus', geldt eenzelfde maatregel.

De Cypriotische overheid roept inwoners op thuis te blijven, en alleen naar buiten te gaan voor essentieel werk, inkoop van levensmiddelen en medicijnen, en een wandeling in de eigen wijk. Dit moet aangetoond worden met een werkgeversverklaring (voor werk) of via een SMS (voor de overige categorien). Bij overtreding kunnen boetes worden opgelegd.

Voor informatie over maatregelen genomen door de Cypriotische overheid zie:

Government of Cyprus: Guidelines for citizens

Cyprus Ministry of Health: Information on COVID-19

Ik ben nu in Cyprus. Kan ik nog wel terug naar Nederland?

Vanaf 21 maart kan dit niet meer, aangezien vanaf die datum vluchten vanuit Nederland en vanuit een groot aantal andere landen niet langer mogen landen op de Cypriotische luchthavens. Ook zullen vanaf 21 maart alle hotels in Cyprus hun deuren sluiten voor tenminste een maand. Neem contact op met uw luchtvaartmaatschappij of reisorganisatie.

De overgangen op de ‘groene lijn’ tussen het noorden en de Republiek Cyprus zullen niet meer toegankelijk zijn voor Nederlanders.

Ik woon in Cyprus. Kan ik daar nog terug naar toe?

Vanaf 21 maart mogen vluchten vanuit Nederland en vanuit een groot aantal andere landen niet langer landen in Cyprus.

Gaat er nog vliegverkeer naar Cyprus?

Vanaf 21 maart zijn er geen reguliere vluchten meer. Incidenteel vinden er nog wel repatrieringsvluchten plaats. Hou hiervoor de websites van luchtvaartmaatschapijen en van de luchthavens van Larnaca en Pafos in de gaten.

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de Engelstalige website van de International Air Transport Association (IATA).

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in Cyprus wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.