Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Cuba

De overheid in Cuba neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het is belangrijk dat u de aanwijzingen van de Cubaanse autoriteiten nauwlettend in de gaten houd en opvolgt. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen.

Lees ook het reisadvies voor Cuba.

Laatste update:  24 maart 2020

Hulp gestrande reizigers

Bent u gestrand in het buitenland en zoekt u hulp? Registreer u direct op www.bijzonderebijstandbuitenland.nl. Dit is een gezamenlijk initiatief van de reisbranche, verzekeraars, luchtvaartmaatschappijen en de overheid om gestrande Nederlandse reizigers te helpen.

Deze regeling geldt alleen voor gestrande Nederlandse reizigers die wereldwijd als gevolg van het coronavirus in de problemen zijn gekomen - en die niet op een andere manier naar huis kunnen terugkeren.

Heeft u geen internet of heeft u hulp nodig bij de online registratie? Bel dan +31 247 247 247 (24 uur per dag, 7 dagen per week). NB. Vanwege drukte aan de telefoon kan de wachttijd oplopen.

De samenwerkende partijen bekostigen dit initiatief. Echter, reizigers hebben ook een eigen verantwoordelijk en betalen een eigen bijdrage. Voor intercontinentale reizen, zoals Cuba, geldt een standaardtarief van EUR 900.

Wat is de situatie in Cuba?

Voor Cuba geldt reisadviescode oranje (alleen noodzakelijke reizen). Cuba heeft aangekondigd dat per dinsdag 24 maart buitenlanders niet Cuba mogen inreizen m.u.v. buitenlandse residenten (gaan eerst 14 dagen in quarantaine), crew vliegtuigen en bemanning schepen (worden geconcentreerd en gescheiden gehouden van bevolking). Buitenlanders kunnen wel Cuba blijven uitreizen. De maatregel geldt voor 30 dagen, dus in elk geval tot 23 april 2020.

Bovendien moeten toeristen in hun hotel blijven, kunnen ze geen huurauto huren en vinden er geen excursies plaats. Ook worden toeristen geconcentreerd in staatshotels en zijn er restricties voor verkeer. Er bestaat nu onduidelijkheid over toeristen die in zogenaamde. casas particulares verblijven. Blijf in de eerste plaats in uw casa of hotel.

Volg instructies van de lokale autoriteiten op.

Mocht u verdacht worden van besmetting met COVID-19, dan zult u in quarantaine geplaatst worden.

Ik ben nu in Cuba of maak een tussenstop in Cuba. Kan ik nog wel terug naar Nederland?

Op dit moment is onze informatie dat KLM/Air France zeer binnenkort de vluchten zeer sterk zal reduceren of misschien zelfs stoppen. De laatste directe vlucht van Havana naar Amsterdam gaat volgens KLM op zaterdag 28 maart 2020. De mogelijkheden om terug naar Nederland te vliegen worden steeds beperkter. Houd contact met uw luchtvaartmaatschappij voor specifieke informatie.

Gezien de grote vraag naar vluchten, bestaat er een reële mogelijkheid dat u met andere luchtvaartmaatschappijen en/of via andere landen naar Nederland zult moeten terugreizen.

Is vertrek niet mogelijk, zorg dan voor een veilig onderkomen, eventueel in overleg met uw reisorganisatie en meld u zich aan bij www.bijzonderebijstandbuitenland.nl.

Ik woon in Cuba. Kan ik daar nog terug naar toe?

Voor Cuba geldt reisadviescode oranje (alleen noodzakelijke reizen). Cuba heeft aangekondigd dat per dinsdag 24 maart buitenlanders niet Cuba mogen inreizen m.u.v. buitenlandse residenten (gaan eerst 14 dagen in quarantaine), crew vliegtuigen en bemanning schepen (worden geconcentreerd en gescheiden gehouden van bevolking). Buitenlanders kunnen wel Cuba blijven uitreizen. De maatregel geldt voor 30 dagen, dus in elk geval tot 23 april 2020.

Verder zijn er restricties voor verkeer tussen provincies. Mocht u verdacht worden van besmetting met COVID-19, dan zult u in quarantaine geplaatst worden.

Gaat er nog vliegverkeer naar Cuba?

Op dit moment is er nog wel vliegverkeer, maar houdt u er rekening mee dat de situatie snel kan wijzigen.

De meest actuele wijzigingen zijn via Facebook en Twitter van de ambassade te volgen: @NLinCuba

Mijn vlucht is bevestigd voor deze week (t/m zaterdag 28 maart) om van Cuba naar Nederland te komen, moet ik me aanmelden voor Bijzondere Bijstand Buitenland?

Nee, als uw vlucht bevestigd is, dan hoeft zich niet te registreren.

Mijn vlucht is bevestigd, maar pas vanaf zondag 29 maart, moet ik me aanmelden voor Bijzondere Bijstand Buitenland?

Ja, er zijn volgens onze informatie vanaf zondag 29 maart nauwelijks vluchten meer van Cuba naar Nederland.

We adviseren u goed na te gaan bij uw reisorganisatie en/of luchtvaartmaatschappij of zij u zullen vervoeren en te overwegen zich aan te melden voor Bijzondere Bijstand Buitenland.

Ik heb me al bij de Nederlandse ambassade in Havana laten registreren als ‘gestrande reiziger’, moet ik me nu ook aanmelden voor Bijzondere Bijstand Buitenland?

Ja, tenzij u al een vlucht heeft geregeld, adviseren we dat u zich ook aanmeldt voor Bijzondere Bijstand Buitenland.

Ik ben een Nederlandse reiziger Cuba en ik wil in Cuba blijven, kan dat?

  Nee, ook Cuba wil dat toeristen vertrekken. We adviseren dat u zich aanmeldt voor Bijzondere Bijstand Buitenland

Ik woon als Nederlander in Cuba, geldt deze regeling ook voor mij?

Nee, de Bijzondere Bijstand Buitenland is in de eerste plaats voor Nederlandse reizigers in Cuba. Voor vragen kunt u bij de Nederlandse ambassade in Havana terecht via hav-ca@minbuza.nl

Ik ben Nederlander, maar woon niet in Nederland, maar in één van de landen van het Koninkrijk in de Cariben, geldt deze regeling ook voor mij?

Ja, we adviseren dat u zich ook aanmeldt voor Bijzondere Bijstand Buitenland.

Wanneer kan ik terug?

Registratie betekent niet dat er direct een terugkeervlucht gereed staat. Dit is een complexe en unieke operatie.

Blijf uzelf informeren over actuele wijzigingen via Facebook ‘Embassy of the Kingdom of the Netherlands in Cuba’en Twitter van de ambassade:@NLinCuba

Van waar vertrekt de speciale vlucht?

Op dit moment hebben we die informatie niet, maar de kans is groot dat de vlucht vanaf Havana zal vertrekken.

Ik ben in Cuba en mijn geld raakt op, wat moet ik doen?

Zorg dat u een betaalbaar onderkomen heeft. Slechts in uitzonderlijke gevallen, kan de Nederlandse ambassade geld ontvangen en aan u op de ambassade betalen. Hier gaan wel enkele werkdagen overheen en kost EUR 50 administratiekosten (ongeacht de hoogte van het over te maken bedrag). Neem voor meer informatie contact op met hav-ca@minbuza.nl

Hoe kan ik de KLM in Cuba bereiken?

De telefoonnummers van Air France KLM in Cuba zijn:

  • +53 7206 4444
  • +53 7204 4450
  • +53 7204  4408

Email: mail.corporates.hav@airfrance.fr 

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in Cuba wordt verzocht om zich ook te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Volg de meest actuele wijzigingen via Facebook ‘Embassy of the Kingdom of the Netherlands in Cuba en Twitter @NlinCuba