Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Cuba

De overheid in Cuba neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het is belangrijk dat u de aanwijzingen van de Cubaanse autoriteiten nauwlettend in de gaten houdt en opvolgt. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Cuba.

Update: 1 mei 2020, 20:16

Wat is de situatie in Cuba?

Voor Cuba geldt reisadviescode oranje (alleen noodzakelijke reizen). Cuba heeft aangekondigd dat per dinsdag 24 maart buitenlanders niet Cuba mogen inreizen met uitzondering van:

  • buitenlandse residenten (gaan eerst 14 dagen in quarantaine)
  • vliegtuig- en scheepsbemanningen (worden geconcentreerd en gescheiden gehouden van bevolking).

Per 31 maart is dit nog eens aangescherpt, want vluchten mogen tot nader order niet landen. Buitenlanders kunnen wel Cuba blijven uitreizen, maar er zijn geen reguliere vluchten meer.

Volg instructies van de lokale autoriteiten op.

Mocht u verdacht worden van besmetting met COVID-19, dan kunt u gedwongen in een staatsinstelling worden opgenomen.

Ik ben nu in Cuba of maak een tussenstop in Cuba. Kan ik nog wel terug naar Nederland?

Op dit moment zijn er geen KLM/Air France vluchten meer. Ook andere maatschappijen vliegen niet meer tussen Cuba en Europa.

Bent u nog in Cuba op een toeristenvisum, meldt u zich dan graag zo snel mogelijk bij de Nederlandse ambassade in Havana via hav-ca@minbuza.nl. De ambassade kan u laten weten of en wanneer er nog een speciale vlucht plaatsvindt.

Ik woon in Cuba. Kan ik daar nog terug naar toe?

Voor Cuba geldt reisadviescode oranje (alleen noodzakelijke reizen). Cuba heeft aangekondigd dat per dinsdag 24 maart buitenlanders niet Cuba mogen inreizen met uitzondering van:

  • buitenlandse residenten (gaan eerst 14 dagen in quarantaine)
  • vliegtuig- en scheepsbemanningen (worden geconcentreerd en gescheiden gehouden van bevolking).

Er zijn echter geen vliegverbindingen meer. Verder zijn er restricties voor verkeer tussen provincies. Mocht u verdacht worden van besmetting met COVID-19, dan kunt u gedwongen in een staatsinstelling worden opgenomen.

Ik ben een Nederlandse reiziger Cuba en ik wil in Cuba blijven, kan dat?

Nee. Cuba wil dat toeristen en alle Nederlanders op een toeristenvisum vertrekken.

Bent u nog in Cuba op een toeristenvisum, meldt u zich dan graag zo snel mogelijk bij de Nederlandse ambassade in Havana via hav-ca@minbuza.nl.

Ik woon als Nederlander in Cuba, wat moet ik doen?

Deze adviezen gelden in de eerste plaats voor Nederlandse reizigers in Cuba. Voor vragen kunt u bij de Nederlandse ambassade in Havana terecht via hav-ca@minbuza.nl

Ik ben in Cuba en mijn geld raakt op, wat moet ik doen?

Zorg dat u een betaalbaar onderkomen heeft. Slechts in uitzonderlijke gevallen, kan de Nederlandse ambassade geld ontvangen en aan u op de ambassade betalen. Hier gaan wel enkele werkdagen overheen en kost EUR 50 administratiekosten (ongeacht de hoogte van het over te maken bedrag). Neem voor meer informatie contact op met hav-ca@minbuza.nl.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in Cuba wordt verzocht om zich ook te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Volg de meest actuele wijzigingen via Facebook ‘Embassy of the Kingdom of the Netherlands in Cuba en Twitter @NlinCuba

Moet ik nog iets doen als ik terug ben in Nederland?

Vergeet niet u uit te schrijven bij de Informatieservice Buitenlandse Zaken zodra u het land verlaten heeft. U helpt daarmee het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Voor de Informatieservice kunt u zich hier uitschrijven.

Kijk ook op de webpagina veelgestelde vragen over corona en terugreizen naar Nederland.