Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Costa Rica

De Costa Ricaanse overheid neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Costa Rica.

Update 23 maart 2020 - 22:45

Hulp gestrande reizigers

Bent u gestrand in het buitenland en zoekt u hulp? Registreer u direct op www.bijzonderebijstandbuitenland.nl. Dit is een gezamenlijk initiatief van de reisbranche, verzekeraars, luchtvaartmaatschappijen en de overheid om gestrande Nederlandse reizigers te helpen.

Deze regeling geldt alleen voor gestrande Nederlandse reizigers die wereldwijd als gevolg van het coronavirus in de problemen zijn gekomen - en die niet op een andere manier naar huis kunnen terugkeren.

Heeft u geen internet of heeft u hulp nodig bij de online registratie? Bel dan +31 247 247 247 (24 uur per dag, 7 dagen per week). NB. Vanwege drukte aan de telefoon kan de wachttijd oplopen.

Wat is de actuele situatie in Costa Rica?

Het wordt momenteel sterk ontraden naar Costa Rica te reizen vanwege een inreisverbod voor niet-inwoners en de zeer beperkte uitreismogelijkheden.

De Costa Ricaanse regering heeft per donderdag 19 maart een inreisverbod ingesteld voor alle buitenlanders die geen verblijfsvergunning hebben. Als gevolg van deze maatregel is het onduidelijk hoe lang er nog vluchten gaan tussen Europa en Costa Rica.

De Costa Ricaanse overheid heeft daarnaast de volgende nieuwe maatregelen aangekondigd tegen het coronavirus:

• Vanaf dinsdag 24 maart mogen er tussen 22:00 en 5:00 geen voertuigen meer rondrijden.
• Alle stranden worden per direct gesloten.
• Alle buitenlandse inwoners van Costa Rica raken automatisch hun verblijfsvergunning kwijt zodra zij het land verlaten.
• Alle kerken, tempels en religieuze groeperingen worden per direct gesloten.

Houd u zich aan deze nieuwe maatregelen en volg de aanwijzingen van de Costa Ricaanse autoriteiten op.

Ik ben nu in Costa Rica of maak een tussenstop in Costa Rica, kan ik nog wel terug naar Nederland?

Wegens het Costa Ricaanse inreisverbod dat per donderdag 19 maart in is gegaan, neemt het aantal vluchten snel af en zitten veel vluchten vol. Dit maakt het voor veel Nederlanders aanwezig in Costa Rica helaas zeer moeilijk om terug te reizen naar huis.

Wij beseffen dat dat bijzonder vervelend en problematisch kan zijn. Blijf contact houden met uw reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij.

Ik heb een terugvlucht via de VS. Kan dit nog?

Vliegt u via de VS? Er gelden strikte inreisbeperkingen. Ga bij de autoriteiten na of uw ESTA nog steeds geldig is. Houd de actualiteiten in de gaten, er worden nieuwe maatregelen voor reizen via de VS verwacht. Reis bij voorkeur rechtstreeks, en niet via de VS.

Let op: Bent u de afgelopen 14 dagen in Nederland of een van de andere EU-Schengen landen geweest, of in een van de andere landen waar een inreisverbod in de VS voor geldt? Dan kunt u niet via de VS terugvliegen, ook niet op doorreis. Dit wordt streng gehandhaafd.

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de Engelstalige website van de International Air Transport Association (IATA).

Ik woon in Costa Rica. Kan ik daar nog terug naar toe?

Niet-Costa Ricanen met een verblijfsvergunning zijn uitgezonderd van het inreisverbod dat per donderdag 19 maart ingaat. Wegens de inreisbeperkingen neemt het aantal vluchten echter snel af en zitten veel vluchten vol. Dit betekent ook dat het aantal mogelijkheden om naar Costa Rica toe te reizen snel afneemt.

Hoe blijf ik op de hoogte van verdere ontwikkelingen?

BijzondereBijstandBuitenland.nl is bedoeld om Nederlanders die in het buitenland gestrand zijn vanwege de coronacrisis, te helpen en naar huis te krijgen. Zie bovenaan.

Alle Nederlanders in Costa Rica wordt verzocht om zich ook te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Door u aan te melden voor de informatieservice krijgt u een e-mail bij een aanpassing van het reisadvies, krijgt u sms bij een (dreigende) crisis, weet dat ambassade dat u in het land bent en kan u extra informatie ontvangen van de ambassade, bijvoorbeeld over consulaire dienstverlening.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.