Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Costa Rica

De Costa Ricaanse overheid neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Costa Rica.

Update: 1 mei 2020, 20:15

Wat is de actuele situatie in Costa Rica?

Het wordt momenteel sterk ontraden naar Costa Rica te reizen vanwege een inreisverbod voor niet-inwoners en de zeer beperkte uitreismogelijkheden. De Costa Ricaanse regering heeft per donderdag 19 maart een inreisverbod ingesteld voor alle buitenlanders die geen verblijfsvergunning hebben. Ook met verblijfsvergunning kom je het land niet meer in gedurende de crisis.

Tot en met 30 april gelden de volgende maatregelen in Costa Rica tegen het coronavirus.

  • Op weekdagen zijn bedrijven, waaronder restaurants, tot 19.00 uur open. In het weekend zijn ze gesloten, met uitzondering van ziekenhuizen, supermarkten, apotheken en afhaaleten.  Bars, discotheken en bioscopen zijn gesloten.
  • Stranden, nationale parken, sportfaciliteiten en kerken zijn gesloten.
  • Er geldt een vervoersverbod van 19.00- 5.00 uur. Tussen 5:00- 19.00 uur gelden vervoersrestricties afhankelijk van het laatste nummer op uw kenteken.Op de volgende (onofficiele) website kunt u kijken wanneer u mag rijden: https://larestriccion.com/
  • Voor medische gevallen kunt u altijd de weg op.
  • Taxi’s en bussen mogen wel de weg op. Openbaar vervoer zal echter beperkt zijn, vooral voor langere afstanden.
  • Residenten mogen Costa Rica verlaten, maar kunnen gedurende de coronacrisis niet terugkeren. U verliest uw verblijfsvergunning als u het land verlaat.

Houdt u zich aan deze nieuwe maatregelen en volg de aanwijzingen van de Costa Ricaanse autoriteiten op.

Ik ben nu in Costa Rica of maak een tussenstop in Costa Rica, kan ik nog wel terug naar Nederland?

Nee, alle internationale commerciële vluchten tussen Costa Rica en Europa zijn opgeschort. Ook is het niet mogelijk om via de Verenigde Staten naar Nederland te reizen. 

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de Engelstalige website van de International Air Transport Association

Ik woon in Costa Rica. Kan ik daar nog terug naar toe?

Residenten mogen Costa Rica verlaten, maar kunnen gedurende de coronacrisis niet terugkeren. Verder zijn er geen commerciële vluchten meer van en naar Costa Rica. 

Hoe blijf ik op de hoogte van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in Costa Rica wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Door u aan te melden voor de informatieservice krijgt u een e-mail bij een aanpassing van het reisadvies, krijgt u sms bij een (dreigende) crisis, weet dat ambassade dat u in het land bent en kan u extra informatie ontvangen van de ambassade, bijvoorbeeld over consulaire dienstverlening.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Houd u verder a.u.b. onze Facebook-pagina  (Embajada de los Paises Bajos en Costa Rica) in de gaten, hier publiceren wij alle belangrijke updates over de situatie.

Moet ik nog iets doen als ik terug ben in Nederland?

Vergeet niet u uit te schrijven bij de Informatieservice Buitenlandse Zaken zodra u het land verlaten heeft. U helpt daarmee het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Voor de Informatieservice kunt u zich hier uitschrijven.

Kijk ook op de webpagina veelgestelde vragen over corona en terugreizen naar Nederland.