Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies China

De overheid in China neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor China.

Update: 14 mei 2020, 21:15

Wat is het reisadvies voor China?

Het reisadvies voor China is ‘oranje’. Dit betekent dat u wordt geadviseerd alléén noodzakelijke reizen naar China te maken. Voor de provincie Hubei is het reisadvies rood.

Waarom is het reisadvies voor China gewijzigd?

Het reisadvies voor China is niet gewijzigd maar al langere tijd oranje. Voor de provincie Hubei is het reisadvies rood.

Ik ben nu in China. Kan ik nog wel terug naar Nederland?

Ja, er zijn directe en indirecte vluchtverbindingen vanuit China naar Nederland.   

Neem contact op met uw luchtvaartmaatschappij of reisorganisatie voor de actuele mogelijkheden.

Ik woon in China. Kan ik nog wel terugkeren naar China?

Er geldt een inreisverbod voor alle buitenlandse reizigers met een vóór 28 maart afgegeven geldig visum of verblijfsvergunning. Dit inreisverbod geldt niet voor personen met een diplomatiek visum, dienstvisum, courtesy visum of C-visum. Het is onbekend hoe lang deze maatregel van kracht blijft. Meer informatie hierover vindt u op de website van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken.

Reizigers die van buiten China wel in China mogen arriveren moeten, ongeacht waar ze vandaan komen, 14 dagen in een door de Chinese autoriteiten aangewezen quarantainefaciliteit. Veelal is dit een hotel. Dit betekent dat men 14 dagen lang de kamer niet uit mag. 

Internationale vluchten naar Beijing worden omgeleid naar 1 van 11 aangewezen luchthavens. Daar worden alle passagiers gescreend. Passagiers met symptomen en/of (lichte) koorts worden verplicht opgenomen in een lokaal ziekenhuis. Passagiers drie rijen voor en drie rijen achter een geïnfecteerde passagier worden lokaal in quarantaine geplaatst, de overige passagiers mogen doorvliegen naar Beijing. In Beijing worden zij standaard in een centrale quarantainefaciliteit ondergebracht. Reizigers ouder dan 70 jaar of jonger dan 14 jaar mogen, afhankelijk van omstandigheden, de 14 dagen quarantaine thuis doorbrengen. Zo ook zwangere vrouwen en mensen met een kwetsbare gezondheid. Beide zullen moeten worden aangetoond.

Informeer u vóór uw reis naar China goed over de quarantainevoorschriften bij aankomst.  

Gaat er nog vliegverkeer naar China?

Er gaan nog vluchten naar China. De ontwikkelingen en maatregelen in China veranderen voortdurend. De Chinese overheid heeft per 29 maart restricties aan het internationale vliegverkeer opgelegd. Hierdoor is het aantal vluchten van en naar China verder beperkt. Meer informatie hierover treft u aan op de website van de Chinese burgerluchtvaartadministratie.

We adviseren u contact op te nemen met uw reisorganisatie/ vervoersmaatschappij/luchtvaartmaatschappij voor de laatste stand van zaken, ook met betrekking tot uw stad van aankomst en wat u daar te wachten staat.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in China wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.  

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.  

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Moet ik nog iets doen als ik terug ben in Nederland?

Vergeet niet u uit te schrijven bij de Informatieservice Buitenlandse Zaken zodra u het land verlaten heeft. U helpt daarmee het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Voor de Informatieservice kunt u zich hier uitschrijven.

Kijk ook op de webpagina veelgestelde vragen over corona en terugreizen naar Nederland.