Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Chili

De Chileense overheid neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Chili.

Update: 06 juli 2020, 16:10

Wat is de huidige situatie in Chili?

Momenteel geldt voor Chili een oranje reisadvies. Het wordt sterk ontraden naar Chili te reizen vanwege de beperkte in- en uitreismogelijkheden.

Inreisverbod buitenlanders
De Chileense regering heeft op 18 maart 2020 een inreisverbod ingesteld voor alle buitenlanders die niet in Chili woonachtig zijn. Alle Chilenen en residenten die in Chili aankomen moeten verplicht in quarantaine voor 14 dagen.

Ook cruiseschepen mogen t/m 30 september 2020 niet meer aanmeren in Chili.

Noodtoestand
Sinds 19 maart geldt de noodtoestand in Chili voor een periode van 90 dagen. Deze periode is op 15 juni met 90 dagen verlengd. Hierdoor heeft de Chileense overheid meer bevoegdheden om maatregelen door te voeren die effect kunnen hebben op o.a. binnenlandse vluchten en transport.

  • Scholen, restaurants, pubs, theaters, bioscopen zijn gesloten. Alleen supermarkten, apotheken en medische centra zijn nog open.
  • Vanaf zondag 22 maart geldt een avondklok voor het hele land van 22.00 uur tot 5.00 uur.
  • Sinds 8 april is het verplicht om een mondmasker te dragen in het openbaar en privaat vervoer (o.a. taxi’s, bussen, vliegtuig, trein en metro). Sinds 17 april is het gebruik van mondmaskers in supermarkten, apotheken, liften, banken etcetera, ook verplicht. In een aantal gemeentes in Chili is het gebruik van mondmaskers in alle openbare ruimtes verplicht.

In verschillende steden en regio’s gelden aanvullende sanitaire maatregelen, zoals quarantaines en sanitaire controles. Deze maatregelen worden elke week opnieuw bezien en wijzigen regelmatig.

Een actueel overzicht van de coronamaatregelen en de gebieden waar zij van kracht zijn, is te raadplegen op de website van de Chileense overheid, onder het hoofdstuk 'Cuarentenas y Controles Sanitarios'.

Toestemming en vrijgeleide
Reizigers moeten alle opgelegde maatregelen strikt volgen. Om naar de supermarkt of apotheek te gaan tijdens een volledige quarantaine, is een speciale toestemming nodig. Als u tijdens de avondklok naar buiten moet, moet u een vrijgeleide aanvragen. Indien een 'cordon sanitario' van toepassing is, betekent dit dat niemand naar of uit de betreffende zone kan reizen zonder vrijgeleide.

Sanitair paspoort

In 15 regio’s verspreid over het land zijn sanitaire controles ingesteld, waarbij iedereen aan een temperatuurcontrole wordt onderworpen en een sanitair paspoort moet kunnen laten zien. U mag niet verder reizen als het paspoort aangeeft dat u een hoog risico heeft, of wanneer u koorts heeft.

Het sanitaire paspoort kunt u online aanvragen op www.c19.cl en mag ook online getoond worden.

Informatie Chileense overheid
Informatie over de maatregelen van de Chileense overheid, vindt u via de volgende links:

Ik ben nu in Chili of maak een tussenstop in Chili. Kan ik nog wel terug naar Nederland?

Vanaf juli komt het commercieel vliegverkeer naar Europa weer langzaam op gang. Een aantal vliegtuigmaatschappijen heeft aangegeven wekelijkse vluchten naar onder andere Parijs, Madrid en Frankfurt te hervatten.

In augustus voert KLM/Air France rechtstreekse vluchten uit op Santiago de Chile. Houd hiervoor contact met uw luchtvaartmaatschappij.

Hoe kan ik mijn toeristenvisum verlengen?

Het verlengen van een toeristenvisum kan nu digitaal via de website van de Chileense overheid.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in Chili wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Moet ik nog iets doen als ik terug ben in Nederland?

Vergeet niet u uit te schrijven bij de Informatieservice Buitenlandse Zaken zodra u het land verlaten heeft. U helpt daarmee het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Voor de Informatieservice kunt u zich hier uitschrijven.

Kijk ook op de webpagina veelgestelde vragen over corona en terugreizen naar Nederland.