Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Chili

De Chileense overheid neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Chili.

31 maart 2020, 22:58

Hulp gestrande reizigers

Bent u gestrand in het buitenland en zoekt u hulp? Registreer u direct  op www.bijzonderebijstandbuitenland.nl. Dit is een gezamenlijk initiatief van de reisbranche, verzekeraars, luchtvaartmaatschappijen en de overheid om gestrande Nederlandse reizigers te helpen.

Deze regeling geldt alleen voor gestrande Nederlandse reizigers die wereldwijd als gevolg van het coronavirus in de problemen zijn gekomen - en die niet op een andere manier naar huis kunnen terugkeren.

Heeft u geen internet of heeft u hulp nodig bij de online registratie? Bel dan +31 247 247 247 (24 uur per dag, 7 dagen per week). NB. Vanwege drukte aan de telefoon kan de wachttijd oplopen.

Wat is de huidige situatie in Chili?

Momenteel geldt voor de hele wereld een oranje reisadvies. Het wordt sterk ontraden naar Chili te reizen vanwege de zeer beperkte in- en uitreismogelijkheden.

Inreisverbod buitenlanders
De Chileense regering heeft op 18 maart 2020 een inreisverbod ingesteld voor alle buitenlanders die niet in Chili woonachtig zijn. Als gevolg van deze maatregel is het onduidelijk hoe lang er nog vluchten gaan tussen Chili en Europa. Alle Chilenen en residenten die in Chili aankomen moeten verplicht in quarantaine voor 14 dagen.

Ook cruiseschepen mogen t/m 30 september niet meer aanmeren in Chili.

Noodtoestand
Sinds 19 maart geldt de noodtoestand in Chili voor een periode van 90 dagen. Hierdoor heeft de Chileense overheid meer bevoegdheden om maatregelen door te voeren die effect kunnen hebben op o.a. binnenlandse vluchten en transport.

 • Scholen, restaurants, pubs, theaters, bioscopen zijn gesloten. Alleen supermarkten, apotheken en medische centra zijn nog open.
 • Vanaf zondag 22 maart geldt een avondklok voor het hele land van 22.00 uur tot 5.00 uur.

Maatregelen gemeentes
Daarnaast hebben verschillende gemeentes maatregelen genomen:

 • Región Metropolitana (Santiago de Chile):
  - Lo Barnechea, Vitacura, Las Condes, Providencia, Ñuñoa, Santiago: volledige quarantaine vanaf 26 maart tot en met 9 april
  - Independencia: volledige quarantaine vanaf 26 maart tot en met 2 april.
   
 • Paaseiland: quarantaine vanaf 20 maart en avondklok vanaf 14:00 uur tot en met 05:00 uur.
   
 • Chillan en Chillan Viejo: quarantaine vanaf 30 maart voor een periode van 7 dagen.
   
 • San Pedro de la Paz: cordon vanaf 25 maart: niemand kan naar of uit San Pedro de la Paz reizen zonder vrijgeleide.
   
 • Temuco en Padre Las Casas:  vanaf 28 maart geldt volledige quarantaine voor een onbepaalde duur.
   
 • Osorno: vanaf 30 maart geldt een volledige quarantaine.
   
 • Chiloé: cordon vanaf 25 maart. Niemand kan naar of uit Chiloé reizen zonder vrijgeleide.
   
 • Punta Arenas: volledige quarantaine vanaf 1 april tot en met 8 april.
   
 • Puerto Williams: enkel essentieel goederentransport wordt Puerto Williams binen gelaten. Niemand kan naar of uit Puerto Williams reizen.

Reizigers moeten zich ook aan de quarantaine houden. Om naar de supermarkt of apotheek te gaan, is een speciale toestemming nodig. Deze toestemming kunt u aanvragen op een politiekantoor of online.

Sanitair paspoort
Voor 8 regio’s (Arica y Parinacota, Tarapacá, Antofagasta, Atacama, Coquimbo, Los Lagos, Aysén y Magallanes) in het uiterste noorden en zuiden van Chili is een extra sanitaire controle ingesteld, waarbij iedereen aan een temperatuurcontrole wordt onderworpen en een sanitair paspoort moet kunnen laten zien. 

Vanaf 26 maart 22:00 uur geldt deze sanitaire controle ook voor de Región Metropolitana (Santiago) en wordt er ook gecontroleerd in luchthavens en busterminals.

Het sanitair paspoort geeft u de toegang tot een bepaalde regio als u een gezondheidscontrole heeft gehad. U krijgt geen toegang als het paspoort aangeeft dat u een hoog risico heeft, of wanneer u koorts heeft.

Informatie Chileense overheid
Informatie over de maatregelen van de Chileense overheid, vindt u via de volgende links:

Ik ben nu in Chili of maak een tussenstop in Chili. Kan ik nog wel terug naar Nederland?

Er vertrekken op dit moment nog vluchten naar Europa. Wel is het verstandig rekening te houden met een periode waarin er geen vluchtverkeer is van en naar Europa, of maar heel beperkt.

Wilt u terug naar Nederland, maar is vertrek niet mogelijk, zoek dan naar mogelijkheden voor passend verblijf in Chili.

Vluchten vanuit het buitenland via Santiago naar andere bestemmingen zijn mogelijk zolang het een transitstop is.

Geen repatriëringsvlucht vanuit Nederland
Er komt geen officiële repatriëringsvlucht vanuit Nederland. Dit omdat er nog reguliere vluchten beschikbaar zijn.

Wij raden alle reizigers aan contact op te nemen met de luchtvaartmaatschappijen die volgens de laatste informatie nog tickets aanbieden:

 • Air France/KLM (in combinatie met LATAM via Brazilië waar transit nog steeds mogelijk is)
 • LATAM
 • Iberia
 • British
 • Airways
 • American Airlines

Ook via websites als www.cheaptickets.com zijn voldoende (enkele-reis) tickets te boeken.

Repatriëringsvlucht Europese landen
Er bestaat de mogelijkheid om mee te vliegen met een repatriëringsvlucht van andere Europese landen. Deze worden aangekondigd via de informatieservice Buitenlandse Zaken en de Facebookpagina van de Nederlandse ambassade in Chili.

Kan ik tijdens quarantaine naar het vliegveld reizen?

Ja. Uw reis naar het vliegveld zou niet gehinderd moeten worden door de lokale autoriteiten, als u een identiteitsbewijs en vliegticket kan laten zien. Vliegtickets voor nationale vluchten gelden ook als vrijgeleide. Houd wel rekening met vertraging en lange wachttijden. 

Officiële luchthaventransfers, zoals de bedrijven Transvip en Delfos, hebben speciale toestemming om in deze periode nog te mogen werken. Als u in Santiago aankomt en doorreist naar Chili, is het advies om in een hotel te blijven nabij de luchthaven. Voor de omgeving luchthaven (Pudahuel) geldt geen quarantaine.

Hoe kan ik mijn toeristenvisum verlengen?

Het verlengen van een toeristenvisum kan nu digitaal via de website van de Chileense overheid.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in Chili wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.