Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Canada

De Canadese overheid neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Canada.

Update 30 maart 2020 - 21:40

Hulp gestrande reizigers

Bent u gestrand in het buitenland en zoekt u hulp? Registreer u direct op www.bijzonderebijstandbuitenland.nl. Dit is een gezamenlijk initiatief van de reisbranche, verzekeraars, luchtvaartmaatschappijen en de overheid om gestrande Nederlandse reizigers te helpen.

Deze regeling geldt alleen voor gestrande Nederlandse reizigers die wereldwijd als gevolg van het coronavirus in de problemen zijn gekomen - en die niet op een andere manier naar huis kunnen terugkeren.

Heeft u geen internet of heeft u hulp nodig bij de online registratie? Bel dan +31 247 247 247 (24 uur per dag, 7 dagen per week). NB. Vanwege drukte aan de telefoon kan de wachttijd oplopen.

Wat is de actuele situatie in Canada?

Canada blokkeert de toegang tot het land voor alle internationale reizigers met uitzondering van Canadese staatsburgers of permanente inwoners van Canada. Uitgezonderd zijn ook aircrew, diplomaten, directe familieleden van Canadese staatsburgers, en Amerikaanse staatsburgers. Voor updates: canada.ca

Internationale vluchten naar Canada worden beperkt tot vier luchthavens: Montreal, Toronto, Calgary en Vancouver. Alle reizigers naar Canada met symptomen wordt verboden naar Canada te reizen. Vliegmaatschappijen moeten een basis gezondheidscheck uitvoeren bij iedere reiziger naar Canada. Deze maatregelen gelden niet voor handel en goederenvervoer.

Daarnaast hebben Canada en de Verenigde Staten aangekondigd de landgrens tussen beiden landen te sluiten voor niet-essentiële reizen vanaf 21 maart 2020 voor ten minste 30 dagen. Tot “niet-essentieel” reizen behoort Toerisme en Recreatie.

Ik ben nu in Canada of maak een tussenstop in Canada. Kan ik nog wel terug naar Nederland?

Ja dat kan. Naast het advies om niet-essentiële reizen af te zeggen, zijn er geen reisrestricties tot nu toe om Canada te verlaten. Nederlandse reizigers die in Canada zijn en terug naar Nederland willen, wordt aangeraden direct contact op te nemen met uw luchtvaartmaatschappij of reisbureau. Omdat veel landen voor langere tijd ‘op slot gaan’ is het goed te overwegen gebruik te maken van de vertrekmogelijkheden die er nog zijn.

Kan ik naar Nederland terugkeren met een tussenstop in Canada?

Ja dat kan, maar alleen als de luchthaven in Canada de faciliteiten heeft om reizigers te laten overstappen zonder dat deze zich moeten melden bij immigratie. Daarnaast moet de transitvlucht in principe plaatsvinden binnen dezelfde terminal en redelijk tijdsbestek (max. 24 uur en zonder overnachting) na aankomst in Canada. Check dit met de desbetreffende vliegmaatschappij of reisbureau.

Ik woon in Canada. Kan ik daar nog terug naar toe?

Canadese staatsburgers, permanente inwoners van Canada, aircrew, diplomaten, directe familieleden van Canadese staatsburgers, en Amerikaanse staatsburgers, mogen Canada in. Iedere reiziger met symptomen zal verboden worden Canada in te reizen. De Canadese overheid komt met een ondersteuningsprogramma voor Canadezen in het buitenland die terug willen keren naar Canada.

Gaat er nog vliegverkeer naar Canada?

Canada blokkeert de toegang tot het land voor alle internationale reizigers met uitzondering van Canadese staatsburgers of permanente inwoners van Canada. Uitgezonderd zijn ook air crew, diplomaten, directe familieleden van Canadese staatsburgers, en Amerikaanse staatsburgers.

Internationale vluchten naar Canada worden beperkt tot vier vluchthavens: Montreal, Toronto, Calgary en Vancouver. Vliegmaatschappijen moeten een basis gezondheidscheck uitvoeren bij iedere reiziger naar Canada. Deze maatregelen gelden niet voor handel en goederenvervoer.

De meeste vliegmaatschappijen passen hun vliegschema’s aan, en annuleren vluchten, vanwege het Coronavirus en de verdere restricties. Neem direct contact op met de vliegmaatschappij voor de laatste update. KLM zal vanaf Schiphol niet meer naar Montreal (laatste vlucht is op 25 maart) en op Vancouver (laatste vlucht is op 26 maart) vliegen.

Verdere KLM vluchten naar Canada worden aangepast vanaf 29 maart: Amsterdam van/naar:  Toronto (3x per week – dinsdag, donderdag, zaterdag) en Calgary (3x per week – maandag, woensdag, vrijdag). Voor de laatste updates, bezoek de website van KLM.

Kan ik met mijn tijdelijke Canadese werkvisum, studentenvisum of permanente verblijfsvergunning (Permanent Resident) naar Canada reizen?

Ja dat kan. Alle reizigers ondergaan voor vertrek op het vliegveld een gezondheidscheck. Vertoont u symptomen van het Coronavirus, dan wordt u niet toegelaten op de vlucht. Na aankomst in Canada vindt ook een gezondheidscheck plaats en u wordt verplicht om 14 dagen in isolatie te gaan, zelfs als u geen symptomen vertoont. Hou de updates van de Canadese overheid in de gaten.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in Canada wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Kijk ook voor acttuele informatie en maatregelen in Canada op de website van de Canadese overheid.