Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Cambodja

De Cambodjaanse overheid neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Cambodja.

Update: 18 juni 2020

Wat is de actuele situatie in Cambodja?

Wat is de actuele situatie in Cambodja?

Op 16 juni 2020 heeft de State Secretariat of Civil Aviation of the Kingdom of Cambodia de volgende informatie gepubliceerd in lijn met de aankondiging van het Cambodjaanse Ministerie van Gezondheid. Het is momenteel mogelijk om Cambodja in te reizen maar u moet rekening houden met de volgende maatregelen. Alle inkomende reizigers zijn verplicht US$3000 borg te betalen bij aankomst. Dit bedrag wordt gebruikt om Covid-19 gerelateerde diensten mee te betalen. Dit bedrag kunt u contant of met credit card betalen. Bij aankomst worden alle reizigers naar een aangewezen hotel of quarantainecentrum gebracht waar iedereen verplicht een COVID-19 test moet laten doen. Afhankelijk van de uitslagen wordt besloten waar reizigers de 14 dagen quarantaine periode moet doorbrengen:

  • Als de testen van uzelf en al uw medereizigers negatief zijn dan mag u het aangewezen hotel of quarantainecentrum verlaten en worden alleen de kosten van die dag in rekening gebracht. De totale kosten per persoon zullen ongeveer US$165* bedragen voor transport, verblijf, maaltijden en een COVID-19 test. U bent vervolgens verplicht om 14 dagen in zelfquarantaine te gaan en op dag 13 dient u wederom een COVID-19 test te doen. Hiervoor zal nogmaals ongeveer US$130* in rekening worden gebracht.
  • Als u negatief test maar een van de passagiers aan boord van uw vlucht/vervoersmiddel test positief dan moet u verplicht 14 dagen in staatsquarantaine en bedragen de kosten ongeveer US$1380* per persoon voor transport, verblijf, maaltijden en een COVID-19 test.
  • Als u positief test dan wordt u naar een openbaar ziekenhuis gebracht. De kosten hiervoor zijn afhankelijk van uw ziektebeeld en de kosten die het ziekenhuis in rekening brengt.   

*Deze bedragen zijn slechts een indicatie, de exacte kosten kunnen hoger zijn.

Daarnaast blijven de volgende reisrestricties gelden. Sinds 30 maart is het alleen mogelijk om Cambodja in te reizen met de volgende documenten:

  • een visum afgeven door een Cambodjaanse ambassade (geen e-visum)
  • een doktersverklaring dat u COVID-19 vrij bent. Deze verklaring mag niet eerder zijn afgegeven dan 72 uur vóór de datum van uw vertrek;
  • Bewijs van verzekering tegen medische kosten met een minimum dekking van US$ 50.000.

Per 1 juli, 2020 zijn alle buitenlanders in Cambodja verplicht zich te registreren via de ‘FPCS-GDI’ App (App Store en Google Play). Dit geldt voor zowel toeristen als buitenlanders met permanent verblijf in Cambodja.

De grenzen met Thailand en Vietnam zijn effectief gesloten. De lokale autoriteiten hebben alle scholen en onderwijsinstellingen gesloten. Daarnaast zijn ook bars, karaokebars, theaters en massagesalons gesloten.

Wanneer u in quarantaine wordt geplaatst, volg dan in alle gevallen de aanwijzingen van de Cambodjaanse autoriteiten op.

Neem bij dringende zaken contact op met de Nederlandse ambassade in Bangkok of het Honorair Consulaat in Phnom Penh of Siem Reap.

Het reisverbod tussen de provincies is opgeheven, dit maakt reizen tussen de provincies binnen Cambodja weer mogelijk. Het is echter nog steeds raadzaam om nabij de internationale luchthaven van Phnom Penh te zijn indien u Cambodja wilt verlaten. Vluchten kunnen op korte termijn bekend worden gemaakt waardoor het alleen mogelijk is om te vertrekken als u al in de buurt van de internationale luchthaven bent.

Blijf op de hoogte
Het is belangrijk om via de media en lokale overheden goed op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.

Ik zit nu in Cambodja. Kan ik nog wel terug naar Nederland?

Als u terug naar Nederland wilt, dan moet u berichtgeving volgen in Cambodjaanse (Engelstalige) media en van luchtvaartmaatschappijen over eventuele internationale vluchten. Meld u aan bij de berichtenservice van de ambassade (zie hieronder), zodat wij u over ontwikkelingen kunnen informeren.

Visumamnestie

Vanaf 3 april is een visumamnestie van kracht. Dit houdt in dat als uw Cambodjaanse visum na 1 januari 2020 is verlopen, omdat u nog niet terug naar Nederland kunt, deze automatisch wordt verlengd tot nader order. Daarnaast is aangekondigd dat u vrijstelling krijgt van eventuele visumboetes als gevolg van overschrijding van de toegestane verblijfsduur totdat u Cambodja kunt verlaten.

Ik wil terug naar Nederland, wat moet ik doen?

U heeft al een ticket voor de terugreis

Neem contact op met uw reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij, ook als uw vlucht is geannuleerd. Misschien kunnen zij een alternatief bieden. Het is erg druk, maar heb geduld en blijf het proberen.

Ik ben niet in Phnom Penh

Begeef u naar Phnom Penh, vanwaar internationale vluchten vertrekken.

Komt er een repatriëringsvlucht?

Op dit moment is een repatriëringsvlucht niet aan de orde.

Kan ik mee met een vlucht van een ander EU-land?

Meestal zijn repatriëringsvluchten van andere EU-landen in eerste instantie bedoeld voor de burgers van dat land. Als er plaatsen over zijn, kunnen die worden ingevuld door EU-burgers. Zijn er plekken beschikbaar, dan wordt dat bekendgemaakt op de Facebook-pagina van de Nederlandse ambassade in Thailand. Bedenk wel dat u zelf verantwoordelijk bent voor de vervolgreis naar Nederland in aansluiting op een repatriëringsvlucht.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Voor actuele informatie over de stand van zaken rond COVID-19, kunt u contact opnemen met de hotline: 115 of met het Cambodjaanse Ministerie van Gezondheid:

  • 012 852 424
  • 012 488 981
  • 012 936 686

Actuele informatie over de stand van zaken rondom het coronavirus is te vinden op de website ASEAN briefing.

Registreer u bij de Nederlandse ambassade te Bangkok

Alle Nederlanders in Cambodja wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de Engelstalige website van de International Air Transport Association (IATA).

Moet ik nog iets doen als ik terug ben in Nederland?

Vergeet niet u uit te schrijven bij de Informatieservice Buitenlandse Zaken en/of Bijzondere Bijstand Buitenland  zodra u het land verlaten heeft. U helpt daarmee het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Hoe kunt u zich afmelden voor Bijzondere Bijstand Buitenland? Bel hiervoor naar 024 7247 247 (of +31 247 247 247 vanuit het buitenland). U kunt zich niet zelf via de website afmelden voor de dienstverlening van Bijzondere Bijstand Buitenland.

Voor de Informatieservice kunt u zich wel zelf uitschrijven.

Kijk ook op de veelgestelde vragen over corona en terugreizen naar Nederland.