Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Cambodja

De Cambodjaanse overheid neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Cambodja.

Laatste update: 28 maart 2020 - 16:00

Hulp gestrande reizigers

Bent u gestrand in het buitenland en zoekt u hulp? Registreer u direct  op www.bijzonderebijstandbuitenland.nl. Dit is een gezamenlijk initiatief van de reisbranche, verzekeraars, luchtvaartmaatschappijen en de overheid om gestrande Nederlandse reizigers te helpen.

Deze regeling geldt alleen voor gestrande Nederlandse reizigers die wereldwijd als gevolg van het coronavirus in de problemen zijn gekomen - en die niet op een andere manier naar huis kunnen terugkeren.

Heeft u geen internet of heeft u hulp nodig bij de online registratie? Bel dan +31 247 247 247 (24 uur per dag, 7 dagen per week). NB. Vanwege drukte aan de telefoon kan de wachttijd oplopen.

Wat is de actuele situatie in Cambodja?

Het Nederlandse reisadvies voor Cambodja is ‘oranje’. Dit betekent dat u wordt geadviseerd alleen naar Cambodja te reizen als dat echt noodzakelijk is.

Indien u nog in Cambodja verblijft wordt u aangeraden zich te bedenken of het nog steeds noodzakelijk is dat u in Cambodja blijft. Zo niet, dan wordt u geadviseerd gebruik te maken van de bestaande mogelijkheden om Cambodja te verlaten. Het gewijzigde reisadvies is het gevolg van aangescherpte maatregelen door de Cambodjaanse overheid in de strijd tegen COVID-19. 

 • Het is vanaf 30 maart middernacht alleen mogelijk om Cambodja in te reizen met de volgende documenten:
 • een visum afgeven door een Cambodjaanse ambassade (geen e-visa)
 • een doktersverklaring  dat u COVID-19 vrij bent. Deze verklaring mag niet eerder zijn afgegeven dan 72 uur vóór de datum van uw vertrek;
 • Bewijs van verzekering tegen medische kosten met een minimum dekking van USD 50.000.
 • De grenzen met Thailand en Vietnam zijn effectief gesloten.
 • De lokale autoriteiten hebben alle scholen en onderwijsinstellingen gesloten. Daarnaast zijn ook bars, karaokebars, theaters en massagesalons gesloten.
 • Wanneer u in quarantaine wordt geplaatst, volg dan in alle gevallen de aanwijzingen van de Cambodjaanse autoriteiten op.
 • Neem bij dringende zaken contact op met de Nederlandse ambassade in Bangkok of het Honorair Consulaat in Phnom Penh of Siem Reap.

Nederlanders in Cambodja wiens visum dreigt te verlopen vanwege de COVID-19 uitbraak kunnen een visumondersteuningsbrief bij de ambassade aanvragen om het visum te verlengen bij Cambodjaanse Immigration, zie hier voor meer informatie.

Ik ben nu in Cambodja. Kan ik nog wel terug naar Nederland?

De mogelijkheden om vanuit Cambodja te reizen worden zeer snel beperkter. Neem contact op met uw reisorganisatie, vervoersmaatschappij of luchtvaartmaatschappij voor actuele vluchten.

Voor vluchten met overstap in Thailand: De Thaise autoriteiten hebben besloten tijdelijk de voorwaarden om in Thailand over te stappen aangepast. Dit houdt in dat tot en met 31 maart 2020, 23:59 uur passagiers kunnen overstappen in Bangkok met enkel een ‘fit to fly’ certificaat. Dit document moet door een arts ondertekend worden. Daarnaast wordt het vereiste voor een ziektekostenverzekering van minimaal 100.000 USD tijdelijk opgeschort. Let wel, deze nieuwe voorwaarden gelden alleen voor reizigers die overstappen in Thailand, waarvan de overstap niet langer dan 24 uur duurt en u de transitzone niet verlaat. Een transit van Don Muang Airport naar Suvarnabum Airport is derhalve niet mogelijk. De transitvoorwaarden kunnen tussentijds veranderen. Neemt u voor uw vlucht contact op met uw luchtvaartmaatschappij om deze nieuwe voorwaarden te bevestigen.

Gaan er nog vluchten naar Cambodja?

Het reisadvies voor Cambodja is ‘oranje’. Dit betekent dat u wordt geadviseerd alléén strikt noodzakelijke reizen naar Cambodja te ondernemen.

De regels om Cambodja in te reizen zijn aangescherpt.

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de Engelstalige website van de International Air Transport Association (IATA).

Gaat Buitenlandse Zaken mensen terughalen die niet meer weg kunnen?

Nederlanders die in het buitenland verblijven en willen vertrekken, wordt geadviseerd contact op te nemen met de eigen reisorganisatie en vervoerder, zoals luchtvaartmaatschappijen, om te kijken naar de mogelijkheden om veilig terug te keren naar huis. Als die mogelijkheden er zijn maak daar dan ook gebruik van. Mocht dit niet lukken, meldt u dan bij www.bijzonderebijstandbuitenland.nl

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Voor actuele informatie over de stand van zaken rond COVID-19, kunt u contact opnemen met de hotline: 115 of met het Cambodjaanse Ministerie van Gezondheid:

 • 012 852 424
 • 012 488 981
 • 012 936 686

Actuele informatie over de stand van zaken rondom het coronavirus is te vinden op de website ASEAN briefing.

Registreer u bij de ambassade

Alle Nederlanders in Cambodja wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de Engelstalige website van de International Air Transport Association (IATA).