Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Bulgarije

De Bulgaarse autoriteiten nemen maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Bulgarije.

Update: 27 maart 2020, 10:00

Hulp gestrande reizigers

Bent u gestrand in het buitenland en zoekt u hulp? Registreer u direct op www.bijzonderebijstandbuitenland.nl. Dit is een gezamenlijk initiatief van de reisbranche, verzekeraars, luchtvaartmaatschappijen en de overheid om gestrande Nederlandse reizigers te helpen.

Deze regeling geldt alleen voor gestrande Nederlandse reizigers die wereldwijd als gevolg van het coronavirus in de problemen zijn gekomen - en die niet op een andere manier naar huis kunnen terugkeren.

Heeft u geen internet of heeft u hulp nodig bij de online registratie? Bel dan +31 247 247 247 (24 uur per dag, 7 dagen per week). NB. Vanwege drukte aan de telefoon kan de wachttijd oplopen.

Wat is het reisadvies van Bulgarije?

Vanaf 18 maart 00:00 sluit Bulgarije de grenzen voor 15 landen, waaronder Nederland. U kunt als Nederlander vanaf dan Bulgarije niet meer in. Dit komt omdat Nederland sinds 16 maart in een hogere risicogroep is ingedeeld: niveau drie. Aanpassingen volgen dagelijks.

Uitzonderingen op het inreisverbod zijn:

  • Bulgaarse staatsburgers
  • houders van een Bulgaarse (permanente of lange-termijn) verblijfsvergunning en hun familieleden.

Daarnaast heeft de Bulgaarse overheid de noodtoestand afgekondigd in de aanpak van de verspreiding van het coronavirus. Maatregelen kunnen elkaar snel opvolgen.

Dit levert de nodige beperkingen op voor het in- en uitreizen en het dagelijkse leven. Op overtredingen staan vaak hoge boetes of gevangenisstraffen. Voor de laatste ontwikkelingen in Bulgarije: volg de aanwijzingen op van de Bulgaarse overheid (zie Facebook-pagina ambassade) en volg de Bulgaarse media. Engelstalig nieuws staat op Sofiaglobe.com

Ik ben nu in Bulgarije of maak een tussenstop in Bulgarije, kan ik nog wel terug naar Nederland?

Op dit moment gaat er nog vliegverkeer van Bulgarije naar Nederland. Houd contact met uw vervoers-/luchtvaartmaatschappij als u van plan bent te reizen. Voor Nederlanders in Bulgarije raden wij aan om de lokale berichtgeving scherp in de gaten te houden.

De landsgrenzen met Servië, Noord-Macedonië en Turkije zijn gesloten voor reizigers. Reizigers die vanuit Bulgarije naar Roemenië gaan moeten 14 dagen in quarantaine, met uitzondering van de transportsector en reizigers op doorreis. Voor de transportsector is het mogelijk om Bulgarije te betreden, maar voor transit naar buurlanden wordt aangeraden om eventuele inreisbeperkingen van het betreffende land in de gaten te houden.

De landsgrens met Griekenland is voorlopig open. Houd er rekening mee dat grenssituaties snel kunnen wijzigen.

Ik woon in Bulgarije. Kan ik daar nog terug naar toe?

Vanaf 18 maart 00:00 sluit Bulgarije de grenzen voor 15 landen, waaronder Nederland. Nederlanders kunnen vanaf dan Bulgarije niet meer in.

Uitzonderingen op het inreisverbod zijn:

  • Bulgaarse staatsburgers
  • houders van een Bulgaarse (permanente of lange-termijn) verblijfsvergunning en hun familieleden.

Nederlanders die aankomen in Bulgarije moeten verplicht 14 dagen in zelfquarantaine, thuis of in een hotel. Er staan hoge boetes en gevangenisstraffen op het niet volgen van voorschriften voor zelfquarantaine. Check steeds bij de vluchtmaatmaatschappij of uw vlucht nog gaat.

Gaat er nog vliegverkeer naar Bulgarije?

Vanaf 18 maart 00:00 sluit Bulgarije de grenzen voor 15 landen, waaronder Nederland.

Als u gaat reizen, houd dan contact met uw vervoers-/luchtvaartmaatschappij. Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer) op de Engelstalige website van de International Air Transport Association (IATA).

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in Bulgarije wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.