Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Brazilië

De overheid in Brazilië neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Brazilië.

Update: 29 juni 2020, 17:08

Wat is de actuele situatie in Brazilië?

Vanaf 23 maart 2020 kunnen Nederlanders Brazilië niet meer binnen reizen. Er is een uitzondering voor Nederlanders met een verblijfsvergunning (Registro Migratório Nacional). Brazilië uitreizen is mogelijk.

Ik ben nu in Brazilië of maak een tussenstop in Brazilië. Kan ik nog wel terug naar Nederland?

Het is nog mogelijk om Brazilië uit te reizen. Het aantal vluchten neemt inmiddels weer toe, inclusief directe vluchten naar Amsterdam Schiphol vanaf Sao Paulo en Rio de Janeiro. Ga na of verblijf nog noodzakelijk is en of er mogelijkheden zijn te vertrekken. Neem contact op met uw reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij.

Studenten en stagiaires die zich in Brazilië bevinden adviseren wij contact op te nemen met de onderwijsinstelling, de lokale situatie te volgen en op basis daarvan na te gaan of verblijf nog noodzakelijk is.

Gezondheidsverklaring vliegreizen hoogrisicolanden

Mocht u per vliegtuig naar Nederland reizen, dan dient u een gezondheidsverklaring bij zich te hebben voordat u aan boord gaat. U ontvangt dit formulier van de luchtvaartmaatschappij. Zonder ingevuld formulier mag u niet aan boord. U moet het formulier tijdens de reis bij zich houden en desgevraagd tonen bij aankomst op Schiphol.

Kan ik nog naar Brazilië reizen?

Vanwege de coronapandemie weert Brazilië alle buitenlanders, inclusief Nederlanders. Deze maatregel geldt tot 5 juli. Naar verwachting wordt de maatregel opnieuw verlengd.

Uitgezonderd van dit inreisverbod zijn onder andere reizigers met een verblijfsvergunning, geaccrediteerde vertegenwoordigers en diplomaten.

Gaat er nog vliegverkeer naar Brazilië?

Er vertrekken vluchten van en naar Brazilië. Er zijn wel meerdere maatschappijen die hele routes of een deel van de vluchten hebben geannuleerd vanwege de lage bezetting.

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de Engelstalige website van de International Air Transport Association (IATA).

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in Brazilie wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in Brazilie bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u Brazilie verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Dekt mijn verzekering het vliegticket, verblijfkosten voor langer verblijf, een eventuele ziekenhuisopname?

Neem contact op met uw verzekeringsmaatschappij om dit na te vragen.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in Brazilië wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Moet ik nog iets doen als ik terug ben in Nederland?

Vergeet niet u uit te schrijven bij de Informatieservice Buitenlandse Zaken zodra u het land verlaten heeft. U helpt daarmee het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Voor de Informatieservice kunt u zich hier uitschrijven.

Kijk ook op de webpagina veelgestelde vragen over corona en terugreizen naar Nederland.