Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Brazilië

De overheid in Brazilië neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Brazilië.

Laatste update: 21 maart 2020 11:29

Hulp gestrande reizigers

Bent u gestrand in het buitenland en zoekt u hulp? Registreer u direct op www.bijzonderebijstandbuitenland.nl. Dit is een gezamenlijk initiatief van de reisbranche, verzekeraars, luchtvaartmaatschappijen en de overheid om gestrande Nederlandse reizigers te helpen.

Deze regeling geldt alleen voor gestrande Nederlandse reizigers die wereldwijd als gevolg van het coronavirus in de problemen zijn gekomen - en die niet op een andere manier naar huis kunnen terugkeren.

Heeft u geen internet of heeft u hulp nodig bij de online registratie? Bel dan +31 247 247 247 (24 uur per dag, 7 dagen per week). NB. Vanwege drukte aan de telefoon kan de wachttijd oplopen.

Wat is de actuele situatie in Brazilië?

Vanaf 23 maart kunnen Nederlanders Brazilië niet meer binnen reizen. Er is een uitzondering voor Nederlanders met een verblijfsvergunning (Registro Migratório Nacional). Brazilië uitreizen is nog steeds mogelijk, al zijn er steeds meer vliegmaatschappijen die vluchten annuleren.

Ik ben nu in Brazilië of maak een tussenstop in Brazilië. Kan ik nog wel terug naar Nederland?

Het is nog mogelijk om Brazilië uit te reizen. Het aantal vluchten neemt wel af. Ga na of verblijf nog noodzakelijk is en of er mogelijkheden zijn te vertrekken. Neem contact op met uw reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij.

Studenten en stagiaires die zich in Brazilië bevinden adviseren wij contact op te nemen met de onderwijsinstelling om na te gaan of verblijf nog noodzakelijk is en of er mogelijkheden zijn te vertrekken.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in Brazilie wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in Brazilie bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u Brazilie verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Ik woon in Brazilië. Kan ik nog terugreizen naar Nederland?

Met ingang van maandag 23 maart a.s. worden personen uit de volgende landen voor een periode van 30 dagen geweerd: China, EU-lidstaten, IJsland, Noorwegen, Zwitserland, VK, Australië, Japan, Maleisië, Republiek Korea. Dit geldt ook voor Nederlanders.

Uitgezonderd van dit inreisverbod zijn o.a. reizigers met een verblijfsvergunning, geaccrediteerde vertegenwoordigers en diplomaten.

Gaat er nog vliegverkeer naar Brazilië?

Er vertrekken op dit moment nog steeds vluchten van en naar Brazilië. Er zijn wel meerdere maatschappijen die vluchten hebben geannuleerd vanwege de lage bezetting.

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de Engelstalige website van de International Air Transport Association (IATA).

Dekt mijn verzekering het vliegticket, verblijfkosten voor langer verblijf, een eventuele ziekenhuisopname?

Neem contact op met uw verzekeringsmaatschappij en dit na te vragen.

Ik ben in Brazilië geweest. Mag ik Nederland nog in en moet ik nu in quarantaine?

EU burgers hebben vrij toegang. Extra gezondheidscontroles kunnen worden uitgevoerd. Reizigers die terugkeren uit een land waar het Covid-19 virus heerst hoeven bij terugkeer in Nederland niet in quarantaine. U wordt geadviseerd om net als alle andere inwoners van Nederland uw gezondheid in de gaten te houden, in het geval van symptomen wordt u gevraagd thuisisolement toe te passen. Bij ernstige symptomen neemt u contact op met uw arts.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in Brazilië wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.