Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Bosnië en Herzegovina

De overheid van Bosnië en Herzegovina neemt maatregelen om de verpreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Bosnië en Herzegovina

Laatste update: 31 maart 2020  20:30

Hulp gestrande reizigers

Bent u gestrand in het buitenland en zoekt u hulp? Registreer u direct op www.bijzonderebijstandbuitenland.nl. Dit is een gezamenlijk initiatief van de reisbranche, verzekeraars, luchtvaartmaatschappijen en de overheid om gestrande Nederlandse reizigers te helpen.

Deze regeling geldt alleen voor gestrande Nederlandse reizigers die wereldwijd als gevolg van het coronavirus in de problemen zijn gekomen - en die niet op een andere manier naar huis kunnen terugkeren.

Heeft u geen internet of heeft u hulp nodig bij de online registratie? Bel dan +31 247 247 247 (24 uur per dag, 7 dagen per week). NB. Vanwege drukte aan de telefoon kan de wachttijd oplopen.

Wat is de actuele situatie in Bosnië en Herzegovina?

Vanaf 18 maart zijn er scherpe maatregelen genomen in Bosnië en Herzegovina. De grenzen zijn per 24 maart gesloten. Alleen voor Bosnische staatsburgers en houders van een Bosnische (permanente of lange-termijn) verblijfsvergunning en hun familieleden geldt geen inreisverbod. Voor hen geldt een verplichte quarantaine van 14 dagen in door het Bosnische leger vlakbij de grens opgezette tenten.

Er is een noodtoestand afgekondigd in de aanpak van de verspreiding van het coronavirus. Alle horeca gelegenheden, sport -en culturele centra zijn gesloten. Maatregelen kunnen elkaar snel opvolgen en verscherpen.

In heel Republika Srpska is een avondklok van kracht van 20:00 tot 05:00 uur. In de Federatie van BiH geldt een avondklok van 20:00 tot 05:00 uur. Politie en antiterreureenheden zorgen voor de naleving van de avondklok. Bovendien zijn in de Federatie van BiH personen onder 18 jaar en boven 65 jaar verplicht binnen te blijven. In de Republika Srpska hebben personen in deze leeftijdsgroepen het recht om op dinsdag en vrijdag tussen 07:00 en 10:00 uur naar buiten te gaan. De avondklok blijft van kracht tot in elk geval 14 april  maart 2020. Op overtreding staat een boete van 250 Euro.

De maatregelen leveren de nodige beperkingen op voor het inreizen en uitreizen en voor het dagelijkse leven. Op overtredingen staan vaak hoge boetes. Volg de aanwijzingen op van de Bosnische overheid (zie Facebook-pagina ambassade) en volg de Bosnische media. Engelstalig nieuws vindt u op www.sarajevotimes.com en www.ba.n1info.com/English

Ik ben nu in Bosnië en Herzegovina of maak een tussenstop in Bosnië en Herzegovina kan ik nog wel terug naar Nederland?

De getroffen maatregelen in Bosnië en Herzegovina beperken u niet om terug naar Nederland te reizen. Er zijn geen directe vluchten naar Nederland meer. Wij adviseren u om met uw luchtvaartmaatschappij of reisbureau contact op te nemen om na te gaan wat de mogelijkheden zijn voor uw vertrek.

Het vliegveld in Sarajevo, dat nog open is voor een zeer beperkt aantal vluchten, zal per 30 maart 2020 sluiten.

U kunt de website van het vliegveld in Sarajevo raadplegen voor actuele informatie over vluchten – www.sarajevo-airport.ba

Nederlanders die vanuit Bosnië-Herzegovina per auto Kroatië willen inreizen, worden als transit-reizigers toegelaten. Zij dienen zich zoveel mogelijk af te zonderen (in de auto blijven) en zo spoedig mogelijk Kroatië te verlaten op terugreis naar Nederland. de Neum-corridor door Bosnië en Herzegovina, die de twee delen van Kroatië met elkaar verbindt, is alleen open voor Kroatische burgers.

Als u met de auto reist kunt u Bosnië en Herzegovina alleen via Kroatië uitreizen, echter de Kroatische grenspolitie geeft aan dat dit beleid op korte termijn kan veranderen. Grensovergangen met Servië en Montenegro zijn gesloten, met uitzondering van vrachtverkeer. U wordt geadviseerd na te gaan wat de maatregelen en omstandigheden in de doorreislanden zijn.

Vrachtverkeer naar Kroatië is mogelijk op grensovergangen Šamac, Gradiška and Bijača.
Vrachtverkeer naar Montenegro is alleen mogelijk op grensovergang Klobuk.
Vrachtverkeer naar Servië is mogelijk op grensovergangen Vardište, Karakaj en Rača.

Voor actuele informatie over vrachtverkeer wordt aangeraden de Engelstalige website van de Bosnië en Herzegovina Grenspolitie te volgen.

Ik woon in Bosnië en Herzegovina. Kan ik daar nog terug naar toe?

Ja, dat kan. mits u Bosnische nationaliteit bezit of houder bent van een Bosnische (permanente of lange-termijn) verblijfsvergunning. U bent dan wel verplicht om 14 dagen in geïmproviseerde quarantaine te gaan. Deze bestaat uit door het leger opgezette tenten naast de grensovergangen.  

Gaat er nog vliegverkeer naar Bosnië en Herzegovina?

Ja, maar zeer beperkt. Alleen het vliegveld in Sarajevo is nog tot 30 maart open voor een zeer beperkt aantal vluchten. Raadpleeg de website van het vliegveld in Sarajevo voor informatie over vluchten (kies rechtsboven voor Engels).

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

BijzondereBijstandBuitenland.nl is bedoeld om Nederlanders die in het buitenland gestrand zijn vanwege de coronacrisis, te helpen en naar huis te krijgen. Zie bovenaan deze veelgestelde vragen.

Alle Nederlanders in Bosnië en Herzegovina wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.